Hyvin­voin­tia­lueen uudel­leen­val­mis­teltu palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma ovat lausut­ta­vina kesän ajan

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman luon­nokset ovat lausut­ta­vina 23.8.2024 saakka. Lausun­to­kierros on kaikille avoin, eli sen aikana niin asuk­kailla, henki­lö­kun­nalla kuin Siun soten eri sidos­ryh­mil­läkin on mahdol­li­suus arvioida valmis­teilla olevia suun­ni­telmia omasta näkö­kul­mas­taan.

Palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman luon­nokset sekä lisä­tietoa aiheesta löytyvät Siun soten verk­ko­si­vuilta: www​.siunsote​.fi/​p​a​l​v​e​l​u​s​t​r​ategia. Henkilöt, joiden ei ole mahdol­lista käyttää verk­ko­si­vuja, voivat tilata aineiston postitse itselleen hyvin­voin­tia­lueen kirjaa­mosta puh. 013 330 8285.

Lausunnon voi toimittaa viimeis­tään 23.8.2024 hyvin­voin­tia­lueen kirjaa­moon joko sähkö­pos­titse osoit­tee­seen [email protected] tai kirje­pos­tilla osoit­tee­seen Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue, kirjaamo, Tikka­mäentie 16, 80210 Joensuu. Kirjaa­moon toimi­te­tuissa lausun­noissa pyydetään mainit­se­maan asia­nu­mero 4631/00.01.02.01/2024.

Kaikissa kunnissa olisi jatkos­sakin joko sote-asema tai sote-keskus

Hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­te­gia­luon­nosta ja sen tausta-aineistoa on päivi­tetty ja valmis­teltu uudelleen virka­työnä sen jälkeen, kun Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi alue­val­tuus­toon kesällä 2023 hyväk­symän palve­lustra­te­gian ja siihen sisäl­tyvät palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman.

Keskeinen muutos aiempaan suun­ni­tel­maan verrat­tuna on se, että jokai­sessa Pohjois-Karjalan kunnassa olisi jatkos­sakin joko sote-asema tai sote-keskus. Palve­lujen saata­vuutta täyden­täi­sivät suurim­missa kunnissa sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen palve­lu­pis­teet, jotka voisivat sijaita joko Siun soten tai yhteis­työ­kump­panin tiloissa.

Luon­noksen mukaan sote-keskuksia olisi maakun­nassa seitsemän: Ilomant­sissa, Joen­suussa, Kiteellä, Lieksassa, Liperissä, Nurmek­sessa ja Outo­kum­mussa. Sote-keskukset vastai­sivat alueensa sote-asemilla ja palve­lu­pis­teissä tuotet­ta­vista palve­luista ja muodos­tai­sivat näin entistä laajemman, toimin­ta­var­memman ja veto­voi­mai­semman työyh­teisön ammat­ti­lai­sille. Sote-asemia olisi kuusi: Heinä­ve­dellä, Juuassa, Kontio­lah­della, Polvi­jär­vellä, Rääk­ky­lässä ja Tohma­jär­vellä. Sote-palve­lu­pis­teet puoles­taan toimi­sivat niin sanot­tujen pitäjien palve­lujen tuki­koh­tina Enossa, Kesä­lah­della, Kiih­te­lys­vaa­rassa, Lehmossa, Pyhä­se­lässä, Tuupo­vaa­rassa ja Valti­molla. Palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma on laadittu siten, että 95 %:lle pohjois­kar­ja­lai­sista lähin sosiaali- ja tervey­den­huollon toimi­paikka olisi korkein­taan 40 minuutin ajomatkan päässä.

Palve­lustra­te­gia­luonnos sisältää edelleen myös liikkuvia palveluja, jotka voidaan tuoda asiak­kaiden lähelle moni­pal­ve­luau­tolla, jalkau­tu­vina palve­luina esimer­kiksi kouluille tai päivä­ko­teihin tai pop-up-tyyliin, kuten roko­tus­ta­pah­tumat. Moni­ka­na­vai­seen palve­lu­verk­koon kuuluvat myös yhä laaje­nevat digi­taa­liset palvelut, jotka antavat asiak­kaille mahdol­li­suuden paikasta – osin myös ajasta – riip­pu­mat­to­maan asioin­tiin sote-palve­luissa. Kotiin vietävät palvelut, kuten muun muassa kotihoito ja koti­sai­raan­hoito, kuuluvat myös palve­lu­va­li­koi­maan ja jatkuvat kuten tähänkin saakka.

Palve­lustra­tegia ohjaa hyvin­voin­tia­lueen toimintaa pitkälle 2030-luvun lopulle saakka. Se pohjautuu tietoon maakunnan väes­tö­ra­ken­teen ja alueen asuk­kaiden palve­lu­tar­peiden muutok­sista seuraavan 15 vuoden aikana. Palve­lustra­te­gian lähtö­koh­tana on turvata perus­tason palvelut, ja varmistaa väestön tarpei­siin vastaavat, parhaat mahdol­liset palvelut pohjois­kar­ja­lai­sille käytet­tä­vissä olevilla talou­del­li­silla ja henki­lös­tö­re­surs­seilla.

Päätöksiä tehdään lausun­to­kier­roksen jälkeen

Asia­kirjat viimeis­tel­lään lausun­to­kier­roksen jälkeen, ja varsi­nainen esitys palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta lähtee hyvin­voin­tia­lueen päätök­sen­te­koe­li­mien käsit­te­lyyn syys­kuussa.

Hyvin­voin­tia­lueen tule­vai­suus­lau­ta­kunta käsitteli luon­nosten lähet­tä­mistä lausun­to­kier­rok­selle kokouk­ses­saan 26.6.2024. Tule­vai­suus­lau­ta­kunta ei ottanut vielä kantaa suun­ni­tel­mien sisältöön, vaan arvioi sitä tarkemmin vasta lausun­to­kier­roksen jälkeen.