Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left EPELI-peliryhmätoiminta tarjoaa pelikasvatusta digitaalisesta pelaamisesta kiinnostuneille nuorille
Peliryhmätoiminnan ohjaajat kannustavat nuoria omalla esimerkillään. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Peliryhmätoiminnan ohjaajat kannustavat nuoria omalla esimerkillään. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
22.01.2024

EPELI-peliryhmätoiminta tarjoaa pelikasvatusta digitaalisesta pelaamisesta kiinnostuneille nuorille

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten lapsiperhepalveluissa pilotoidaan virtuaalista EPELI-peliryhmätoimintaa, jonka tarkoituksena on edistää nuorten ymmärrystä digitaalisesta pelaamisesta. Pilotoinnilla pyritään selvittämään, miten Pohjois-Karjalassa voitaisi tarjota nuorille pelikasvatusta ja lisätä tietoisuutta pelaamisen ilmiöistä.

Peliryhmätoiminta on ennaltaehkäisevää, matalakynnyksistä ja yhteisöllistä toimintaa, jossa käsitellään pelikasvatuksellisin keinoin pelejä, pelaamisen eri tasoja sekä pelikulttuurin liittyviä kokonaisuuksia. Toiminta on tarkoitettu Pohjois-Karjalassa asuville 13–17-vuotiaille nuorille, jotka pitävät digipelaamisesta ja viettävät aikaa pelien ja erilaisten sosiaalisen median alustojen äärellä. Peliryhmä kokoontuu viikoittain suljetussa virtuaaliryhmässä. Tapaamiset ovat tiistaisin kello 17–19 ja kevään osalta toiminta käynnistyy 30.1.2024.

Ryhmätoimintaa ohjaavat Siun soten ammattilaiset, jotka ovat peliympäristössä läsnä koko ryhmän kokoontumisen ajan. Peliryhmän tapaamiset koostuvat yhteisöllisestä pelaamisesta, keskustelusta ja pelikasvatuksellisista esityksistä. Nuoria kannustetaan miettimään omaa suhdetta pelaamiseen sekä tuetaan toimimaan vastuullisesti ja tiedostavasti virtuaalisessa ympäristössä. 

– Tärkeintä on, että yhteinen pelikokemus olisi jokaiselle mieluinen. Ryhmässä nuoret voivat osallistua pelaamiseen itselleen mieluisalla tavalla ja pääsevät näyttämään omia pelitaitojaan ohjaajille, jotka toimivat tapaamisissa turvallisina aikuisina. Ohjaajat kannustavat omalla esimerkillään aktiiviseen sosiaaliseen kanssakäymiseen pelaamisen aikana, peliryhmätoiminnan ohjaaja Miika Miljuhin kertoo. 

EPELI-peliryhmätoiminnan tavoitteena on syventää nuorten tietämystä pelaamisesta ja tukea nuorten pelikasvatusta. Toiminnalla pyritään tarjoamaan nuorille tietoa pelaamisen eri ulottuvuuksista, parantamaan media- ja pelilukutaitoa sekä ehkäisemään pelaamisen haittoja. Lisäksi tavoitteena on tukea nuoria löytämään uusia kaverikontakteja saman mielenkiinnonkohteen ääreltä Pohjois-Karjalasta.

– EPELI-peliryhmä on hyvä esimerkki pelikasvatuksesta, jota tarvitaan yhä enenevissä määrin. Ryhmässä saa hyödyllistä tietoa muun muassa pelaamisen perusteista, totutuista käytösmalleista sekä pelaamisen positiivisista että negatiivisista puolista. Ryhmässä nuoret pääsevät keskustelemaan pelaamisesta ja kuulemaan toistensa näkemyksiä pelaamisen ilmiöistä, peliryhmätoiminnan ohjaaja Marko Pehkonen kertoo. 

Nuorten antamat palautteet peliryhmätoiminnasta ovat olleet myönteisiä. Ryhmätoiminta on koettu mukavaksi ja opettavaiseksi. Erityisesti pelikasvatukselliset esitykset ovat olleet osallistujien mieleen.

– Ryhmästä on muodostunut yhteisöllinen paikka, jossa nuoret pääsevät vaikuttamaan toiminnan sisältöihin. Ohjaajina tuomme ehdotuksia ryhmään ja nuorten enemmistöäänillä tehdään päätöksiä, jotka ohjaavat sisällön rakentumista. Näin saadaan vahvistettua nuorten osallisuuden tunnetta, Miljuhin kertoo. 

– On ollut positiivisesti yllättävää, että erityisesti pelikasvatukselliset esitykset, joissa käsitellään keskustellen erilaisia pelaamisen teemoja ovat nousseet yhteisöllisen pelaamisen ohitse suosiossaan, Miljuhin jatkaa.

Kuinka peliryhmätoimintaan pääsee mukaan?

Jos kiinnostuit EPELI-peliryhmätoiminnasta, haluat mukaan peliryhmään tai haluat tietää toiminnasta lisää, otathan yhteyttä peliryhmätoiminnan ohjaajaan Miika Miljuhiniin joko sähköpostitse miika.miljuhin(at)siunsote.fi tai puhelimitse 013 330 4944. 

Ennen peliryhmään liittymistä sovitaan yhteinen etäyhteydellä toteutettava tapaaminen nuoren ja peliryhmän ohjaajan kanssa. Tapaamisessa tutustutaan nuoreen, perehdytään peliryhmätoiminnan sääntöihin ja käytänteisiin, keskustellaan pelaamisesta ja käydään läpi mahdollisia toimintaan liittyviä kysymyksiä. Myös nuoren huoltaja voi halutessaan osallistua tapaamiseen. 

Toimintaan osallistuminen edellyttää myös kirjallista suostumusta nuoren huoltajalta. Suostumus- ja hakemuslomake sekä toiminnan tietosuojaseloste lähetetään nuoren huoltajalle haluamallaan tavalla joko sähköpostitse tai postitse. 

Peliryhmätoimintaan voi osallistua missä vaiheessa tahansa toimintakautta. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on nuorelle maksutonta.
 

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)