Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Asiakkaillakin on mahdollisuus ilmoittaa havaitsemistaan vaaratilanteista hoidossa tai palvelussa
Artikkelin kuva
20.09.2023

Asiakkaillakin on mahdollisuus ilmoittaa havaitsemistaan vaaratilanteista hoidossa tai palvelussa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa uudistettiin keväällä 2023 verkkosivujen palautelomakkeet ja otettiin samalla käyttöön erillinen vaaratilanneilmoitus asiakkaille ja heidän läheisilleen.

Asiakkaiden ja heidän läheistensä tekemiä vaaratilanneilmoituksia on kevään käyttöönoton jälkeen tullut 28 kappaletta. Verkkosivujen kautta on annettu tänä vuonna yli 1300 muuta palautetta toiminnasta. Onko vaaratilanneilmoituksia tehty siis paljon vai vähän?

– Vaaratilanneilmoituksista saatetaan helposti ajatella, että niiden suuri määrä olisi jotenkin negatiivinen asia. Toiminnan turvallisuuden ja jatkuvan parantamisen kannalta se on itse asiassa päinvastoin. Kannustamme myös henkilöstöä siihen, että asiakas-, potilas- ja työturvallisuutta vaarantavat asiat huomattaisiin ajoissa, jolloin ne päästään korjaamaan ja estämään vahinkojen syntyminen, kertoo potilasturvallisuuspäällikkö Heli Heikkinen Siun sotesta.

– Asiakkaiden ja läheisten tekemiä vaaratilanneilmoituksia on vielä vähän siihen nähden, että suurimmalla toimialueellamme henkilökunnan tekemiä ilmoituksia tulee kuukausittain yli parisataa. Asiakkaiden ja läheisten tekemistä ilmoituksista on noussut esille erittäin hyviä havaintoja, joten ehdottomasti niitä näkökulmia kaivattaisiin lisää. Ei me ammattilaiset aina osata katsoa asiaa asiakkaan tai läheisen silmin, Heikkinen jatkaa.

Jos asiakas tai läheinen havaitsee palvelussa tapahtumia tai tilanteita, jotka vaarantavat turvallisuutta ja jotka aiheuttivat tai olisivat voineet aiheuttaa haittaa, kannattaa asia ottaa heti esille henkilökunnan kanssa tai tehdä siitä vaaratilanneilmoitus. Vaaratilanne voi olla esimerkiksi tilanne, jossa kotihoito-ohjeet ovat epäselvät, ristiriitaiset tai puuttuvat, ikäihminen kotiutetaan ilman yhteydenottoa läheiseen tai kotihoitoon, tai asiakkaalle on toimitettu vaikkapa toiseen henkilöön liittyviä tietoja.

Niin henkilökunnan kuin asiakkaiden ja läheistenkin tekemät vaaratilanneilmoitukset käydään läpi yksiköissä, ja mietitään toimenpiteet. Asiakkailta ja läheisiltä tulleiden ilmoitusten perusteella on muun muassa kirkastettu toimintatapoja yksikön sisällä, tehostettu viestintää sekä järjestetty koulutusta.

Vaaratilanneilmoituksen voi tehdä sähköisesti Siun soten verkkosivujen kautta osoitteessa www.siunsote.fi/vaaratilanneilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä tai jättää yhteystietonsa, jolloin Siun sotelta ollaan yhteydessä ilmoittajaan.

Avoimen palautteen ja vaaratilanneilmoituksen lisäksi asiakkailla ja potilailla on oikeus myös muiden oikeusturvakeinojen käyttämiseen, kuten muistutuksen tai hallintokantelun laatimiseen, potilas- ja lääkevahinkoilmoituksen tekemiseen tai vahingonkorvauksen hakemiseen esinevahingoissa. Sosiaali- ja potilasasiamieheltä saa tarvittaessa lisätietoa näiden laatimisessa.

Erilaiset tavata antaa palautetta, osallistua ja vaikuttaa Siun soten toimintaan on koottu verkkosivuillemme osoitteeseen www.siunsote.fi/osallistu-ja-vaikuta.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)