Etusivu Yhteistyö Hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­minen Lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäisy

Lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäisy

Lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäi­syllä edis­te­tään turval­li­suutta. Tällä sivulla kerrotaan miten Siun sote koordinoi yhteis­työtä hyvin­voin­tia­lu­eella.

Lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäisy on kaikkien väes­tö­ryh­mien hyvin­vointia, terveyttä ja arjen turval­li­suutta edistävää työtä. Siun sote vastaa hyvin­voin­tia­lu­eena omalla toimia­lal­laan lähi­suh­de­vä­ki­vallan suun­ni­tel­mal­li­sesta ehkäi­se­mi­sestä Pohjois-Karja­lassa. Väki­vallan tunnis­ta­minen on edellytys varhai­selle puut­tu­mi­selle, ja puheeksi otto kuuluu jokaisen sote ‑ammat­ti­laisen tehtäviin. Yhteisenä tavoit­tee­namme on, että Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen sosiaali- ja terveys­pal­ve­luissa kartoi­te­taan syste­maat­ti­sesti lähisuhde- ja perhe­vä­ki­vallan ilme­ne­mistä ja riskiä.

Lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sytyö toteutuu Pohjois-Karja­lassa monia­lai­sena viran­omaisten ja järjes­töjen yhteis­työnä, jonka koor­di­naa­tiossa Siun sotella on keskeinen rooli. Yhteis­työn perustana on sekä eettinen että lakiin ja ihmi­soi­keus­so­pi­muk­siin perus­tuvat velvoit­teet puuttua väki­val­taan.  Tehok­kaim­mil­laan lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäisyä toteu­te­taan katta­vasti ennal­taeh­käi­se­vistä ja riski­ryh­miin kohden­net­ta­vista inter­ven­tioista akuut­tia­puun.

Pohjois-Karja­lassa toimii maakun­nal­linen hyvin­voin­tia­lueen koor­di­noima lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäisyn rakenne, joka koostuu monia­lai­sista työryh­mistä. Työryh­mien jäseninä on hyvin­voin­tia­lueen, järjes­töjen, valtion ja oppi­lai­to­se­dustus. Työryhmät tukevat alueen lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sy­työtä, ja raken­teiden sekä palve­luiden kehit­tä­mistä ja ylläpitoa.  Hyvin­voin­tia­lu­eella tunnis­te­taan väki­vallan hyvin­voin­ti­vai­ku­tuksia ja ennal­taeh­käi­se­vien toimien merki­tyksiä. Lähi­suh­de­vä­ki­valta aiheuttaa inhi­mil­listä kärsi­mystä, vakavia tervey­del­lisiä ongelmia ja heikentää yksilön elämän laatua. Haital­liset vaiku­tukset ulottuvat myös ylisu­ku­pol­vi­siin ketjuihin heiken­täen kansan­ter­veyttä ja väestön hyvin­vointia pitkällä tähtäi­mellä.  Oikeus väki­val­lat­to­maan elämään on jokai­selle kuuluva perus­oi­keus.

Yhteys­tiedot