Elin­ta­paoh­jaus

Elin­ta­paoh­jaus tukee pysyviä muutoksia elin­ta­voissa. Tällä sivulla kerrotaan miten Siun sote koordinoi elin­ta­paoh­jauksen yhteis­työtä hyvin­voin­tia­lu­eella.

Elin­ta­paoh­jaus on osa hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­mistä. Elin­ta­paoh­jauksen ja ‑neuvonnan tavoit­teena on tukea yksilöä tai ryhmää tekemään terveyttä ja hyvin­vointia edistäviä pysyviä muutoksia elin­ta­voissa. Elin­ta­pa­neu­vontaa toteu­te­taan osana hyvin­voin­tia­lueen ammat­ti­laisten perus­työtä. Elin­ta­pa­neu­von­nasta on vielä hyvä erottaa kerta­luon­toinen tai muutamia kertoja sisältävä lyhyt neuvonta tai pidem­pi­kes­toinen, valta­kun­nal­liset suosi­tukset täyttävä, proses­sin­omainen elintapa- tai liikun­ta­neu­vonta. Proses­sin­omainen elintapa- ja liikun­ta­neu­vonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elin­ta­poihin.​​​​​​​

Eri toimi­joiden välille on luotava yhteys, jotta asiakas saa tarvit­se­mansa riittävän tuen ja mahdol­li­suudet elin­ta­po­jensa muut­ta­mi­seen. Elin­ta­paoh­jauksen vaikut­ta­vuus lisääntyy, kun hyvin­voin­tia­lueen elin­ta­paoh­jaus kytkeytyy kuntien tuot­ta­miin palve­luihin sekä yritysten, järjes­töjen ja yhdis­tysten toimin­taan. Elin­ta­paoh­jauksen koko­nais­koor­di­naatio kuuluu hyvin­voin­tia­lu­eelle, mutta hyvin­voin­tialue ja kunnat sopivat yhdessä kunkin toimijan vastuut ja roolit palve­lu­ket­jussa.

Pohjois-Karja­lassa toimii maakun­nal­linen elin­ta­paoh­jauksen verkosto, jonka on hyvin­voin­tia­lueen koor­di­noima monia­lainen asian­tun­ti­ja­työ­ryhmä. Verkos­tossa on mukana hyvin­voin­tia­lueen, kuntien, järjes­töjen ja oppi­lai­tosten edustajia. Sen tehtävänä on tukea maakun­nal­lisen elin­ta­paoh­jauksen palve­lu­pol­kujen ja ‑koko­nai­suuk­sien kehit­tä­mistä yhteis­työssä eri toimi­joiden kanssa.

Yhteys­hen­kilö