Puheterapia viittomat ja kuvaavat eleet

Viittomat ja kuvaavat eleet

Kuvaavalla eleellä tarkoitetaan elettä, joka kuvaa kohdettaan. Pienelle lapselle eleiden käyttö on luonteva osa kommunikointia ja eleiden runsas käyttö on suositeltavaa erityisesti puhumaan opettelevan lapsen kanssa. Esimerkiksi hampaiden harjaamisesta puhuttaessa voidaan liikuttaa kättä suun edessä ikään kuin kädessä olisi hammasharja, jolla pestään hampaita.

Kuvaavien eleiden käyttäminen puheen tukena auttaa lasta puheen ymmärtämisessä, kun lapsi samanaikaisesti kuulee ja näkee viestin. Kuvaavat eleet tarjoavat lapselle keinoja myös itsensä ilmaisemiseen. Kuvaavien eleiden keksimisessä on vain mielikuvitus rajana!

Tukiviittomat ovat viittomakielestä lainattuja ilmauksia, joita käytetään puheen tukena viittomalla puheesta avainsanat. Usein kuvaavat eleet ja tukiviittomat ovat hyvin samankaltaisia ja siirtymä eleistä tukiviittomiin onkin hiuksenhieno.

Tukiviittomia voi käyttää jo puheen ja kielen kehityksen varhaisessa vaiheessa. Ensimmäisiksi tukiviittomiksi kannattaa valita muutama lapselle tärkeä sana, joita aletaan käyttää arjen tilanteissa. Pikkuhiljaa tukiviittomien määrää voi arjessa lisätä ja ajan kanssa lapsi alkaa oppia käyttämään niitä ilmaisunsa tukena itsekin.

Tukiviittomia voi myös opetella helposti itse internetistä löytyvien palveluiden kautta. Jos lapsi tarvitsee laajempaa tukiviittomien opetusta, sitä on mahdollista anoa  sopeutumisvalmennuksena (liitteeksi tarvitaan puheterapeutin lausunto).

 

Yhteystiedot puheterapia

Yhteystiedot

Lasten puheterapian neuvonta
Puh. 013 330 7834
ma, ti ja to, pe klo 11.30–12.30

Aikuisten puheterapian neuvonta
Puh. 013 330 8556
ma klo 12-13

Puheterapian palvelusihteeri
(jonotiedustelut ja ajanvarausasiat)
Puh. 013 330 8032
ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–14

Puheterapeuttien yhteystiedot löydät sivuston haun avulla (esim. avainsanalla "puheterapeutti")
Henkilökunnan yhteystietohaku

somejako