Uutta tekno­lo­giaa käyttöön moniam­ma­til­li­sesti

Mikä yhdistää kommu­ni­kaatio-ohjaaja Jose Ruuskasta, muutos­val­men­taja Irmeli Kettusta, projek­ti­asian­tun­tija Ira Toro­paista ja osaamisen kehit­tä­misen suun­nit­te­lija Ville Tahva­naista?

Moniam­ma­til­linen tiimi kokoontui Kontio­lahden sotea­se­malle uuden lasten toimin­ta­te­ra­pian etäyh­teys­lait­teen testauk­seen helmi­kuussa. Kyseessä on uusi tekno­logia ja linjojen toisessa päässä on toimin­ta­te­ra­peut­teja ympäri Siun sotea.

Uusia inno­va­tii­visia ratkai­suja

”Ira kysyi syksyllä 2024, millaista opetus­tek­no­lo­giaa Siun sotessa on. Yhtey­den­otto tuli hyvään aikaan, sillä vuoden 2025 alusta Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote aloitti yhteis­työn Riverian, Karelian ja Joensuun kaupungin kanssa INNO-hank­keessa, jossa luodaan erilaisia inno­va­tii­visia palveluja, tuote- ja koulu­tus­rat­kai­suja. Etänä tehtävä lasten toimin­ta­te­rapia ja siihen liittyvät tekno­lo­giset ratkaisut sopivat hank­kee­seen hyvin,” kertoo osaamisen kehit­tä­misen suun­nit­te­lija Ville Tahva­nainen yhteis­työn taus­toista.

Ville on suhteel­lisen tuore siun­so­te­lainen. Hänen taustansa ovat Itä-Suomen yliopiston opet­ta­jan­kou­lu­tuksen opetus‑, tutkimus- ja hanke­työssä koskien muun muassa opetus­tek­no­lo­giaa ja digi­taa­lista oppimista.

”Tekemämme yhteistyö on ollut hyvää, win-win kaikin puolin. Mietimme ja kokei­lemme erilaisia tekno­lo­gisia ratkai­suja nime­no­maan sekä työn­te­kijän osaamisen että asia­kas­raja-pinnan kautta. Tarkoitus on oikeasti moni­puo­listaa työn toteut­ta­misen ja palvelun tarjoa­misen tapoja, jous­ta­vuutta ja talou­del­li­suutta. Ja tietenkin asia­kas­nä­kö­kulma on aina kehi­tyk­sessä mukana. Asiakkaan ei aina tarvitse lähteä toiselle puolelle maakun­taan saamaan esimer­kiksi tässä tapauk­sessa lasten toimin­ta­te­ra­piaa,” toteaa projek­ti­asian­tun­tija Ira Toro­painen.

Hän muis­tuttaa, että myös ammat­ti­laisten ja orga­ni­saa­tion saama hyöty uudesta tekno­lo­giasta on merkit­tävä. ”Ei tarvitse ajella pitkiä siirtymiä asiak­kaiden luokse, vaan saadaan tehos­tettua käytettyä työaikaa.”

Osa Siun soten digi­taa­lista palve­lua­lustaa

Uudet tekno­lo­giset ratkaisut ovat osa Siun soten digi­taa­lista palve­lua­lustaa. Se tarjoaa Siun soten ammat­ti­lai­sille ja asiak­kaille moni­puo­liset välineet digi­taa­li­seen asioin­tiin kuten reaa­liai­kainen chat, etävas­taa­notot, kyselyt ja lomakkeet sekä digipolut.

Uusi palve­lua­lusta mahdol­listaa monen­laista toimintaa. Lasten toimin­ta­te­rapia on moniu­lot­teista ja fyysistä. Kameroita ja kuva­kulmia pitää olla useita ja äänen­laadun pitää olla hyvä.

”Ollaan jo kalk­ki­vii­voilla tekno­lo­gian testauk­sessa. Uuden moni­ka­me­ra­lait­teen avulla etäosal­lis­tuja eli tässä tapauk­sessa toimin­ta­te­ra­peutti pystyy näkemään non-verbaa­lisen toiminnan laaja-alai­semmin ja saa toden­tun­tui­semman osal­lis­tu­misen tunteen. Tämä voisi toimia myös esimer­kiksi erilai­sissa simu­laa­tioi­ti­lan­teissa kuten elvy­tys­har­joi­tuk­sissa. Silloin moni­ka­me­ra­toi­minnon avulla pystyy näkemään kaikkien harjoi­tuk­siin osal­lis­tu­vien toiminnan ja seuraa­maan sitä aktii­vi­sesti. Vastaa­van­laisen tekno­lo­gian käyttö on mahdol­lista monistaa erilai­siin toimin­toihin,” kuvailee Ville Tahva­nainen mahdol­li­suuksia.

Kommu­ni­kaatio-ohjaaja Jose Ruuskasen rooli on toimia etäte­ra­pia­ti­lan­teessa lapsen kanssa. ”Lapsi tulee toimin­ta­te­ra­piaan minun luokseni ja toimin­ta­te­ra­peutti on etäyh­teyden päässä. Toimi­valla etäyh­tey­dellä toimin­ta­te­ra­peutti voi tehdä erilaisia testejä lapselle sekä johtaa tera­pia­tuo­kioita. Tekno­lo­gian hyödyn­tä­mi­sestä minulla ei aluksi ollut paljoa käsitystä, mutta pikku­hiljaa ymmärsin, että mahdol­li­suuksia on todella paljon. Nyt etänä tapahtuva toimin­ta­te­rapia tuntuu jo täysin omalta. On ollut huippua päästä aloit­ta­maan ja kehit­tä­mään jotain tällaista aivan uutta toimin­ta­tapaa.” Jose kuvailee.

Muutos­val­men­taja apuna

Kuinka Irmeli Kettunen on ajautunut lasten etätoi­min­ta­te­ra­piaa kehit­tä­vään ryhmään?

”Minulla on pitkä tausta koti­hoi­dosta lähi­hoi­ta­jana. Koti­hoi­dosta ajauduin muutos­val­men­ta­jaksi Numeron-projek­tiin. Se oli mielen­kiin­toista. Kävin välillä töissä Siun soten ulko­puo­lella, mutta palasin takaisin muutos­val­men­ta­jaksi Hyvin­vointia ja Kestäviä sosiaali- ja tervey­den­huollon palveluja Pohjois-Karja­lassa 2022–2025 ‑hank­kee­seen. Ja nyt olen siinä roolissa tässä lasten etätoi­min­ta­te­ra­pian aloi­tuk­sessa. Uuden tekno­lo­gian käyt­töö­not­ta­minen on aina muutos työn teke­mi­sessä. Minun tehtäväni on tukea ja auttaa muutok­sessa.”