Navigaatiovalikko

Ei ole mitään sivuja, mitä näytetään nykyisellä tasolla.

Sisältöjulkaisija

angle-left Turvakoti – lähisuhdeväkivaltaa kokeneen tukena

Turvakoti – lähisuhdeväkivaltaa kokeneen tukena

Turvakoti on tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille ikään, sukupuoleen, kotikuntaan tai erityistarpeisiin katsomatta. Keskimäärin asiakkaat ovat turvakodissa kahdesta kuuteen viikkoa. Tavoitteena on vakauttaa asiakkaalle turvallinen elämä, jossa ei tarvitse kärsiä lähisuhdeväkivallasta. Joensuussa turvakotitoiminnalla on pitkät, vuosikymmenien perinteet. Tällä hetkellä turvakoti toimii Joensuussa Mintunkujalla moderneissa tiloissa.

"Turvakoti on ympärivuorokautinen kriisityöyksikkö, joka tarjoaa kriisiapua ja tukea lähisuhdeväkivallan uhreille. Turvakotiin voi saapua milloin vain mutta toivomme, että meille soitettaisiin ensin. Puhelimessa annamme ohjeita turvakotiin saapumiseen. Joskus tilanne voi olla sellainen, ettei voi soittaa puhelimella, silloin voi tulla soittamaan ovikelloa", kertoo palveluesihenkilö ja turvakodin asiakastyöstä vastaava sosiaalityöntekijä Maria Styr.

Tiivis ja sitoutunut tiimi

Ympäri vuorokauden avoinna oleva turvakoti työllistää Styrin lisäksi seitsemän turvakodin ohjaajaa. Työyhteisö on moniammatillinen. Turvakodin ohjaajat ovat joko sosionomeja tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita terveydenhuollon ammattilaisia.

"Työyhteisö tukee toisiaan haastavissa asiakastilanteissa. Meillä on tiivis ja työhön sitoutunut sekä kehittämismyönteinen henkilöstö. Kehittämistyömme kautta olemme hyvin esimerkillinen toimija ja hyvinvointialue. Olemme päässeet esittelemään esimerkiksi kehittämäämme turvakodin asiakkaille tarkoitettua ryhmätoimintaa valtakunnallisilla turvakotipäivillä. Olemme kehittäneet myös lapsityön menetelmiä", Styr mainitsee.

Hänen esihenkilönsä vs. palvelujohtaja Johanna Turunen kertoo omasta kokemuksestaan, että työyhteisö on myös lämminhenkinen.

"Olen aina kokenut olevani tervetullut tänne vierailuille ja työasioissa. Vuorovaikutus turvakodin tiimin kanssa on välitöntä. Täällä ei ole mitään tönötystä eikä pönötystä. Mielestäni se ei ole itsestään selvää joka paikassa", Turunen alleviivaa.

"Totta, meillä otetaan niin asiakkaat, työkaverit, yhteistyökumppanit kuin muutkin vierailijat lämpimästi vastaan", Styr toteaa.

Styr ja Turunen kuvailevat turvakodin tiimiä myös hyvin vastuulliseksi sekä niin toisiaan kuin esihenkilöäkin tukevaksi.

Tiiviin työyhteisön lisäksi turvakodissa työskennellään aktiivisesti erilaisten tahojen kanssa. Kirjaimellisesti saman katon alla turvakodin kanssa toimivat Siun soten lapsiperhepalveluita ja lastensuojelun toimintoja. Viranomaisyhteistyö on keskeistä turvakodin toiminnassa.

"Poliisi, kriisikeskus, rikosuhripäivystys, lapsiperhepalvelut, lastensuojelu, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut ovat keskeisiä toimijoita kanssamme", Styr listaa.

Mielenkiintoista kriisi- ja väkivaltatyötä

Turvakodin palveluesihenkilö Maria Styr tekee myös työtä asiakkaiden kanssa.

"Turvakoti on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen työpaikka. Työmme on kriisityötä. Työssä kohtaa erilaisia asiakasryhmiä vauvasta vaariin ja pääsee intensiivisesti työskentelemään asiakkaan kanssa sekä konkreettisesti auttamaan ihmistä kriisitilanteessa. Työnsä tuloksen näkee. Asiakkaat tulevat turvakotiin vapaaehtoisesti ja haluavat apua. Asiakastyytyväisyytemme on korkea. Mutta myös työntekijämme ovat tyytyväisiä ja meillä on pitkiä työsuhteita", Styr kertoo.

Turvakodissa nähdään valitettavasti myös väkivallan moninaisuutta. Yksi tärkeä osa työtä Turvakodissa onkin väkivaltatyö. Se tarkoittaa tietoisuuden lisäämistä väkivallasta ja sen eri muodoista.

"On hyvä muistaa, että ihan mikä tahansa lähisuhdeväkivallan muoto oikeuttaa turvakotipalveluun ja palvelu on maksutonta. Lähisuhdeväkivalta voi olla esimerkiksi fyysistä, seksuaalista, henkistä, taloudellista, kemiallista, kunniaväkivaltaa ja kaltoinkohtelua", luettelee Styr.

Hän myös muistuttaa, että lähisuhdeväkivaltaa eivät koe ainoastaan naiset. Turvakoti onkin suojapaikka sukupuoleen katsomatta.

"Meidän asiakaskuntamme koostuu kaikista sukupuolista. Kokemukseni mukaan erityisesti miesasiakkailla on usein hyvin korkea kynnys hakeutua turvakodille. Myös ikäihmisillä on sama haaste. He ovat voineet olla vuosikymmeniä väkivaltaisessa suhteessa ja siitä on vaikea päästä pois."

Kriisityön ja väkivaltatyön lisäksi Turvakodissa tehdään myös palvelunohjausta eli jokaiselle asiakkaalle laaditaan palvelusuunnitelma, missä kartoitetaan asiakkaan tarvitsemia palveluita sekä turvakotijaksoaikana että turvakotijakson jälkeen.

Tarvitsetko apua? Älä epäröi!

Turvakotiin lähteminen

Linkki turvakodin nettisivuille: Joensuun turvakoti

Lähtöpäätöksen tekeminen on aina vaikeaa, ja sen kypsyttely voi viedä aikaa. Päätöksen jälkeen ensimmäinen askel on soittaa turvakodille.

Lähdön valmistelu kannattaa tehdä huolellisesti. Jos voit, lähde silloin, kun väkivallan tekijä ei ole tilanteessa läsnä. Tarvittaessa saat tukea ja turvaa konkreettiseen lähtötilanteeseen. Mikäli et saa järjestettyä kyytiä turvakodille, ilmoita tästä turvakodin henkilökunnalle.

Turvakodille ei voi tulla lemmikkieläimen kanssa. Turvakodin henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa löytämään lemmikillesi turvallisen hoitopaikan.

Mukaan kannattaa ottaa

  • omat ja mukana tulevien lasten vaatteet
  • henkilökohtaiset lääkkeet, reseptit ja Kela-kortti
  • pankkitunnukset
  • henkilökohtaiset tavarat, kuten päiväkirjat

Yhteystiedot

Joensuun turvakoti

Mintunkuja 3

80220 Joensuu

Yhteydenotot ympäri vuorokauden

Puh. 013 330 6008 tai

turvakoti(at)siunsote.fi

Sosiaalityöntekijä avoimet työpaikat linkki

Työpaikat yhteystiedot

Yhteystiedot

Siun sote
Rekrytointipalvelut
Torikatu 18 A, 3. krs
80100 Joensuu
 

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää meiltä, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen rekrytointi@siunsote.fi, lääkärien työ- ja harjoittelupaikkoja koskien voit lähettää sähköpostia osoitteeseen laakari@siunsote.fi. Vastaamme kyselyihin kahden arkipäivän kuluessa.


Seuraa työmahdollisuuksiamme somessa:

Siun soten rekrytoinnin facebook-sivutSiun soten LinkedIn-sivut Siun soten rekrytoinnin instagram sivut

Tule Pohjois-Karjalaan

Tervetuloa Pohjois-Karjalaan!

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karjalasta löytyy duunia ja uramahdollisuuksia siinä missä muualtakin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuorokauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhantärkeyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tuttavallinen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoitettu. Lue lisää Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sivuilta ja tule yhdeksi meistä! 10 syytä muuttaa Pohjois-Karjalaan

 

Työ Siun sotessa -esite

somejako