Rokotus_kuvituskuva

Rokotukset

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset

Perusrokotuksia, kuten jäykkäkouristus-, polio-, tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotukset, annetaan terveysasemilla, lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Varaa aika rokotusta varten terveysasemalle sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotolle.

Koronavirusrokotukset

Katso tiedot rokotusten etenemisestä sekä ohjeet ajan varaamiseen: www.siunsote.fi/koronarokotukset

Influenssarokotukset

Varaa aika influenssarokotukseen omalle terveysasemallesi. 

Matkailijoiden rokotukset

Joidenkin tautien ehkäisemiseksi tarvitaan useamman rokotteen sarja. Ota siis hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä yhteyttä omalle terveysasemallesi. Terveydenhoitaja järjestää matkailijarokotetta varten tarvittavat reseptit. Kun olet saanut reseptin, hanki rokote apteekista. Matkailijoiden rokotukset ovat maksullisia.

Matkailija saattaa tarvita perusrokotusten lisäksi lisärokotuksia ja -lääkityksen esimerkiksi malariaa ja keltakuumetta vastaan. Lisärokotusten ja -lääkitysten tarve määräytyy kohdemaan, mahdollisen erityisriskin sekä oleskelun luonteen ja keston mukaan. Ennakkoon on hyvä tutustua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamaan Matkailijan terveysoppaaseen.

Poliorokote

Tehosteita ei normaalisti perussarjan jälkeen tarvita, mutta Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja henkilö

  • matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa riski saada polio on suuri
  • tulee Suomeen oleskeltuaan korkean riskin maassa yli neljä viikkoa.

Puutiaisaivotulehdusrokote

Rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan eli kansan kielellä punkkirokote on maksuton Tohmajärven vakituisille asukkaille ja pitkäaikaisille loma-asukkaille. Muille Pohjois-Karjalassa puutiaisaivotulehdusrokote on maksullinen. Ohjeet rokotuksen saamiseen saat puutiaisaivotulehdusrokotusten sivuilta.

Tehokkaan suojan saamiseksi rokotussarja kannattaa aloittaa jo talvella, hyvissä ajoin ennen punkkien esiintymiskautta. Rokote ei suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon eikä suojaa borrelioosilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla on lisätietoa rokotuksesta ja puutiaisaivotulehduksen riskialueista.

Rokotustietojen tiedustelu

Omakanta-verkkopalvelussa näet kaikki rokotukset, jotka olet saanut vuoden 2014 jälkeen. Mikäli tiedot eivät näy Kannassa, voit pyytää niitä omalta terveysasemaltasi.

 

Yhteystiedot EI KORONAROKOTUKSET

Palvelunumero Enon terveysasema

Numerosta voi varata sekä kiireellisen että kiireettömän vastaanottoajan lääkärille tai hoitajalle. Palvelunumerosta saa myös neuvontaa ja hoidon tarpeen arviointia, lisäksi sieltä voi tiedustella laboratorio-, röntgen- ja Marevan-hoidon vastauksia.


Voit jättää terveysasemalle takaisinsoittopyynnön, ja sinulle soitetaan takaisin saman arkipäivän aikana. Jos et halua jättää takaisinsoittopyyntöä tai asiasi on kiireellinen, jää linjalle odottamaan, kunnes puheluusi vastataan.


Kiireettömissä asioissa suositellaan soittamaan vasta klo 10 jälkeen.


Päivystysasiassa soita Päivystysapu 116 117 -palveluun, jos oma terveysasema on kiinni. Ensisijainen asiointipaikka on aina oma terveysasema ja hätätilanteissa soitetaan yleiseen hätänumeroon 112.

Palvelun kielet: suomi, englanti.

Rokotuspalvelut

Yhteystiedot

  • Aukioloajat
    • Maanantai—Perjantai 8.00—16.00

Varaa aika verkossa Verkkoajanvaraus

Siun soten terveysasemat Yhteystiedot

Siun soten terveysasemat

somejako