Kansainvälinen rekrytointi etenee jatkuvasti Pohjois-Karjalan hyvinvointialue - Siun sotessa. Kansainvälisen rekrytoinnin keinoin tuetaan henkilöstön riittävyyttä tulevaisuudessa. Vuoden 2024 syksyyn mennessä Siun soteen on tullut noin 90 kansainvälistä työntekijää Kosovosta ja Filippiineiltä. Loppuvuoden 2024 aikana odotetaan saapuvaksi vielä 30 kansainvälistä työntekijää. Aiemmin Siun soteen tulleista myanmarilaisista työntekijöistä osa on jo valmistunut suunnitelman mukaisesti lähihoitajiksi.
Lokakuun 2024 alussa Siun soten Siilaisen kuntoutumiskeskuksen esihenkilöitä ja pieni ryhmä Siun soten henkilöstöpalveluiden edustajista kokoontuivat yhdessä väitöskirjatutkija Heidi Lehtovaaran kanssa pohtimaan johtamisen monimuotoisuutta ja kansainvälisen rekrytoinnin kehittämisen kohteita erilaisissa työyksikössä.
Väitöskirjatutkija Lehtovaara johdatteli ryhmän monipuolisen lähdeaineiston avulla pohtimaan monimuotoisuuden teemoja. Työyhteisöjen lisääntyvä monimuotoisuus ja kansainvälistyminen haastavat työyksiköiden arkea, perehdytystä, esihenkilöiden työmäärää sekä osaamista.
Ryhmä tarkasteli arjen monimuotoisuutta kansainvälistymishaasteita aiheeseen liittyvien tutkimusten kautta ja työsti hyviä käytänteitä jatkuvan kehittämisen ja kehittymisen näkökulmasta. Uuden työntekijän vastaanottaminen hänelle uuteen työkulttuuriin ja suomalaisen hoitotyön maailmaan nousi teemaksi, jossa työryhmä näki paljon kehitettävää ja mahdollisuuksia.
”Ymmärrämme, millaisessa haasteellisessa tilanteessa muualta Suomeen töihin tuleva on, kaikkine maahan asettumisineen ja uuden työkulttuurin oppimisineen. Yhteisen kielitaidon puute jo yksistään haastaa vuorovaikutusta ja perehtymistä. Kaiken aikaa yhteistyössä yhteistyökumppaniemme kanssa kehitämme kansainvälisten työntekijöiden asettumista Suomeen ja Pohjois-Karjalaan. Työelämään sitoutumisessa ja sijoittumisessa on tärkeää, että esimerkiksi kaikki asiakirjat ovat kunnossa ja vaikkapa asunto on sellainen, että siitä käsin on turvallista jatkaa asumista ja työskentelyä uudessa maassa,” toteaa rekrytointiasiantuntija Anne Tuovinen.
”Monimuotoisuuden johtaminen vaatii muun muassa selkeitä pelisääntöjä, avointa ja selkeää viestintää, yhdenvertaisuusosaamista ja rohkeutta puuttua vaikeisiin tilanteisiin ennakoiden”, muistuttaa Lehtovaara.