Puheterapia puheen ja kielen kehityksen tukeminen arjessa

Puheen ja kielen kehityksen tukeminen arjessa

Lapsen puheen ja kielen kehityksen tukeminen tapahtuu parhaimmillaan tavallisissa arjen tilanteissa. Kielellisten taitojen harjoitteluun ei välttämättä tarvitse varata erillistä aikaa, vaan se voi tapahtua kiireisenkin arjen keskellä. Kun lapsi otetaan mukaan päivittäiseen arkitoimintaan, esimerkiksi ruoanlaittoon ja siivoamiseen, hän oppii tärkeitä kielen ja vuorovaikutuksen taitoja.

Näissä arjen tilanteissa voidaan harjoitella niin puheen tuottamista kuin ohjeiden ymmärtämistä ja käsitteiden hallintaa. Esimerkiksi pyykkejä kuivamaan ripustettaessa vaatteita voidaan nimetä, kuvailla, vertailla ja luokitella vaikkapa värien tai kokojen mukaan. Ruokaa laitettaessa voit pyytää lapseltasi vaikkapa: "Antaisitko minulle nuo kolme tomaattia?" ja "Tuotko pöytään kaksi sinistä lautasta?".

Ruokaillessa tai illalla ennen nukkumaanmenoa on hyvä hetki jutella kuluneen päivän tapahtumista ja vahvistaa näin lapsen kerrontataitoja. Yhteiset keskustelut sekä aikuisen tarjoama malli kielenkäytöstä tukevat puheen ja kielen kehitystä. Jokainen lapsi kehittyy omalla yksilöllisellä tahdillaan, joten ylimääräistä paineiden ottamista ja muihin lapsiin vertailemista on hyvä välttää. Kohdista huomiosi ennemmin lapsen kannustamiseen ja mukavien vuorovaikutuskokemusten luomiseen.

Alasivuilla olevien vinkkien tarkoituksena on auttaa tunnistamaan arjesta ne hetket, joissa puheen ja kielen kehitystä voidaan tukea. Voit valita vinkeistä ne, jotka sopivat lapsesi ja perheesi tarpeisiin parhaiten. Kieli opitaan aina ihmisyhteisössä, joten kielellistä kehitystä voivat tukea niin lapsen vanhemmat, sisarukset kuin muutkin lähi-ihmiset.


 

Yhteystiedot puheterapia

Yhteystiedot

Lasten puheterapian neuvonta
Puh. 013 330 7834
ti ja to, pe klo 11.30–12.30

Aikuisten puheterapian neuvonta
Puh. 013 330 8058
ke klo 12-13

Puheterapian palvelusihteeri
(jonotiedustelut ja ajanvarausasiat)
Puh. 013 330 8032
ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–14

Puheterapeuttien yhteystiedot löydät sivuston haun avulla (esim. avainsanalla "puheterapeutti")
Henkilökunnan yhteystietohaku

somejako