Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Oireseurantaohje COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos sinä tai lapsesi olette altistuneet koronavirukselle.

Mitä oireseuranta tarkoittaa ja kauanko se kestää?

Sinun tulee seurata oireitasi viiden vuorokauden ajan.

Jos sinulla ilmenee altistumisen jälkeen oireita: yskää, kuumetta, hengenahdistusta, päänsärkyä, haju- tai makuaistin häiriöitä, nuhaa, nenän tukkoisuutta, voimattomuutta, väsymystä, lihaskipuja, kurkkukipua, kurkun karheutta, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia, tee koronatesti. Jos testi on negatiivinen ja oireet pitkittyvät, testi voidaan tehdä uudestaan.

Miten toimin, jos perheenjäsenelläni on todettu koronavirustartunta:

Suosittelemme, että vältät kontakteja toisiin ihmisiin viiden vuorokauden ajan perheenjäsenen oireiden alkamisesta.

  • Täysin rokotetut tai kolmen kuukauden sisällä koronavirustaudin sairastaneet perheenjäsenet voivat mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen oireettomina, mutta ylimääräisiä kontakteja suositellaan välttämään.
  • Rokottamattomien tai yli kolme kuukautta sitten koronavirustaudin sairastaneiden perheenjäsenten suositellaan jäävän kotiin viiden vuorokauden ajaksi ja välttämään kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja.

Jos useampi perheenjäsen sairastuu, aika lasketaan aina viimeisimmän sairastuneen oireiden alkamisesta.Jos positiivisen testituloksen saaneella ei ole oireita, lasketaan aika testauspäivästä.

Miten toimin, jos perheenjäseneni on altistunut koronavirukselle:

Muut oireettomat perheenjäsenet, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle, voivat liikkua tavanomaiseen tapaan huomioiden yleiset valtakunnalliset ja alueelliset suositukset.

Miten toimin oireseurannan aikana:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kontakteja muihin ihmisiin.
  • Käytä kasvomaskia (suositus koskee yli 12-vuotiaita)
  • Tee etätyötä, jos se on sinulle mahdollista.
  • Voit mennä kouluun ja varhaiskasvatukseen, jos sinulla ei ole oireita.
  • Jos perheenjäsenellä on todettu koronavirustartunta, voivat rokotetut tai aiemmin koronavirustaudin sairastaneet perheenjäsenet mennä mm. kouluun tai varhaiskasvatukseen oireettomina, mutta ylimääräisiä kontakteja suositellaan välttämään. Rokottamattomien perheenjäsenten suositellaan jäävän kotiin viiden vuorokauden ajaksi.
  • Kun olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa tai liikut yleisillä paikoilla/julkisissa tiloissa tai yleisissä kulkuneuvoissa, käytä kasvomaskia ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

somejako