Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Oireseurantaohje COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Oireseurantaohje COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos sinä tai lapsesi olette altistuneet COVID-19 tartunnalle. Kyseessä on ollut pienen riskin altistuminen. Tämä tarkoittaa, että tartunnan mahdollisuus on olemassa, mutta virallisen karanteenin kriteerit eivät täyty. Pienen riskin altistumistilanteita ovat esimerkiksi:

  • kohtaaminen kasvotusten alle 2 m etäisyydellä alle 15 minuuttia
  • oleskelu suljetussa tilassa alle 15 minuuttia (esim. juna tai bussi)
  • positiiviseksi todettu ja/tai altistunut on käyttänyt altistustilanteessa kasvomaskia asianmukaisesti

Muut oireettomat perheenjäsenet, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle ja voivat liikkua tavanomaiseen tapaan huomioiden yleiset valtakunnalliset ja alueelliset suositukset.

Sinun tulee seurata oireitasi 14 vrk ajan. Altistuksen jälkeen mahdolliset oireet alkavat 1-14 vuorokauden sisällä, tavallisesti 5-6 päivää altistumisesta. Mikäli sinulla ilmenee altistumisen jälkeen yskää, kuumetta, hengenahdistusta, päänsärkyä, haju- tai makuaistin häiriöitä, nuhaa, nenäntukkoisuutta, voimattomuutta, väsymystä, lihaskipuja, kurkkukipua, kurkun karheutta, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia, otetaan COVID-19-näyte. Mikäli testi on negatiivinen, uusitaan testi tarvittaessa. Varaa näytteenottoaika Omaolo-palvelusta tai päivystysavusta p. 116 117. Myös oma terveysasema ohjaa näytteenotossa.  https://www.siunsote.fi/terveysasemien-vastaanotot. Hätätapauksessa soita 112.

Oireseurannan aikana huomioitavaa:

Vältä kontakteja mahdollisuuksien mukaan muihin ihmisiin. Etätyötä suositellaan, mikäli se on mahdollista. Kun olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa tai liikut yleisillä paikoilla/julkisissa tiloissa tai yleisissä kulkuneuvoissa, käytä kasvomaskia ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Lisätietoa:

somejako