Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Oireseurantaohje COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Oireseurantaohje COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos sinä tai lapsesi olette altistuneet COVID-19 tartunnalle ja sinut/lapsesi on ohjattu oireseurantaan.

Tämä tarkoittaa, että kyseessä on ollut pienen riskin altistuminen. Tartunnan mahdollisuus on olemassa, mutta virallisen karanteenin kriteerit eivät täyty. Pienen riskin altistumistilanteita ovat esimerkiksi:

  • kohtaaminen kasvotusten alle 2 m etäisyydellä alle 15 minuuttia

  • oleskelu suljetussa tilassa alle 15 minuuttia (esim. juna tai bussi)

  • positiiviseksi todettu ja altistunut on käyttänyt altistustilanteessa kasvomaskia asianmukaisesti

Muut oireettomat perheenjäsenet, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle, voivat liikkua tavanomaiseen tapaan huomioiden yleiset valtakunnalliset ja alueelliset suositukset.

Sinun tulee seurata oireitasi 10 vrk ajan. Altistuksen jälkeen mahdolliset oireet alkavat 1–10 vuorokauden sisällä, tavallisesti 5–6 päivää altistumisesta. Mikäli sinulla ilmenee altistumisen jälkeen oireita: yskää, kuumetta, hengenahdistusta, päänsärkyä, haju- tai makuaistin häiriöitä, nuhaa, nenän tukkoisuutta, voimattomuutta, väsymystä, lihaskipuja, kurkkukipua, kurkun karheutta, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia, otetaan COVID-19-näyte. Mikäli testi on negatiivinen, uusitaan testi oireiden pitkittyessä.

Varaa näytteenottoaika Omaolo-palvelusta heti, jos sinulla ilmenee lieviäkin oireita. Lieväoireisena saat varattua näytteenottoon ajan suoraan Omaolopalvelusta (https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649). Jos oireesi ovat hankalia, täyttämäsi oirearvio ohjautuu terveydenhuollon ammattilaiselle, joka varaa testiajan tai ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

Mikäli Omaolo-palvelun käyttö ei ole mahdollista tai jos oireesi ovat hankalia tai pahenevat nopeasti, ota yhteyttä tartunnanjäljittäjiin p. 013 330 2111 klo 8–16, omalle terveysasemalle https://www.siunsote.fi/terveysasemien-vastaanotot tai päivystysapuun p. 116 117, jotta terveydenhuollon ammattilainen voi arvioida kiireellisen hoidon tarpeen. Hätätapauksessa soita 112.

Oireseurannan aikana huomioitavaa:

Vältä kontakteja mahdollisuuksien mukaan muihin ihmisiin. Etätyötä suositellaan, mikäli se on mahdollista. Kun olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa tai liikut yleisillä paikoilla/julkisissa tiloissa tai yleisissä kulkuneuvoissa, käytä kasvomaskia ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Lisätietoa:

somejako