Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Miten varaudun mahdolliseen koronakaranteeniin?

Koronaviruksen COVID-19 muunnoksia on levinnyt myös Suomeen. Muuntunut virus tarttuu helposti. Sen leviämistä estetään samalla tavalla kuin aiemmin esiintynyttä virusta: pesemällä käsiä usein, pitämällä riittävät etäisyydet sekä käyttämällä maskia julkisilla paikoilla ja tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä.

Tartuntoja pyritään rajaamaan jäljittämällä tartunnan lähteitä tehokkaasti. Siun sote on yhteydessä sinuun, jos jäljityksessä tulee ilmi, että olet altistunut virukselle.

On mahdollista, että viranomainen määrää sinut eristykseen tai karanteeniin. Tartuntatautilain mukainen karanteeni kestää tavallisesti 14 päivää.

Karanteenin aikana et saa mennä kauppaan, apteekkiin, vierailulle sukulaisten tai ystävien luokse, harrastuksiin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin tai käyttää julkisia liikennevälineitä. Kotonasi ei saa käydä vieraita tai ulkopuolisia. Saat ulkoilla, mutta pidä vähintään 2 metrin väli muihin ihmisiin.

Jokainen on itse vastuussa siitä, että noudattaa karanteenimääräyksiä ja varautuu mahdolliseen karanteeniin ennalta.

Voit varautua mahdolliseen karanteeniin esimerkiksi seuraavasti:

  • Pidä kotona riittävä määrä säännöllisesti käyttämiäsi lääkkeitä.
  • Hanki kotiin kuume ja särkylääkettä (esim. Burana tai Panadol).
  • Pidä kotona kuivia tai pakasteessa säilytettäviä ruokatarvikkeita niin, että selviät tarvittaessa niiden avulla 14 päivää.
  • Pidä kotona riittävä määrä tarvitsemiasi hygieniatuotteita.
  • Mieti, kuka lähelläsi asuva ihminen voi tarvittaessa noutaa sinulle täydennystä kaupasta tai apteekista. Sovi yhteistyöstä ja vaihda puhelinnumero hänen kanssaan.
  • Ruokaa on mahdollista tilata myös verkkokaupasta.
  • Mieti etukäteen, miten voit pitää yhteyttä perheenjäseniin ja millaisia asioita voit tehdä karanteenin aikana; varaa kotiin luettavaa, käsityötarvikkeita tai pelejä.

somejako