Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Ohjeet tartunnan saaneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos olet saanut koronavirustestistä positiivisen tuloksen.

Kotihoito-ohjeet

Kun oireesi ovat lieviä, voit sairastaa kotona. Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat tärkeitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä (ensisijaisesti parasetamoli).

Milloin pitää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon?

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee, soita päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemallesi. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa soita hätänumeroon 112. Kerro puhelimessa tartunnastasi.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos

 • kuulut erittäin vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään, olet yli 18-vuotias ja kuulut STM:n määrittelemään koronaviruslääkityksen kohderyhmään, katso ohjeet sivulta Koronaviruksen varhainen lääkehoito.
 • sinulla on jokin vakavalle koronavirustaudille altistava riskisairaus ja sairastumiseesi liittyviä huolia.
 • sinulla on rajut oireet ja joudut olemaan pääosin vuoteessa.
 • olet yli 70-vuotias ja sinulla on sairastumiseesi liittyviä huolia.
 • olet raskaana (voit ottaa yhteyttä neuvolaan).

Koronavirusinfektion varhainen lääkehoito

Koronavirusinfektion varhainen lääkehoito on mahdollista yli 18-vuotiaille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Lääkitys tulee aloittaa 5 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Lääkitys edellyttää aina lääkärin arviota. Katso tarkemmat ohjeet sekä riskiryhmät, joille lääkitys on mahdollinen: www.siunsote.fi/koronavirusinfektion-varhainen-laakehoito

Eristäydy muista ihmisistä

Vältä lähikontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ja pysy kotona vähintään viiden vuorokauden ajan ja kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta. Näin et tartuta muita ihmisiä.

 • Kotonasi ei voi käydä vierailijoita
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
 • Älä mene kouluun, varhaiskasvatukseen tai muuhun opiskelupaikkaan
 • Älä mene ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon tai muihin julkisiin tiloihin
 • Älä mene uimahalliin, muihin liikuntapaikkoihin tai harrastuksiin
 • Älä käytä julkisia kulkuneuvoja kuten linja-autoa tai taksia
 • Voit liikkua ulkona esim. koiraa ulkoiluttamassa, jos se ei muuten järjesty. Ulkoillessakin pitää välttää lähikontaktia muihin ihmisiin.
 • Jos asut kerrostalossa, käytä maskia yleisissä rappukäytävissä. Älä käytä hissiä, jos siellä on muita ihmisiä
 • Tilaa ruoka ja lääkkeet toimituspalvelulla tai pyydä apua tuttaviltasi. Pyydä jättämään kotiin toimitetut tarvikkeet asuntosi oven ulkopuolelle.

Jos samassa taloudessa asuu myös muita:

 • Oleskele omassa huoneessa, vältä lähikontakteja muihin perheenjäseniin.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta
 • Jos kotona on kaksi WC:tä, sairastunut voi käyttää omaa WC:tä
 • Samassa taloudessa olevilla tulee olla WC:ssä omat käsipyyhkeet, mieluummin käytetään kertakäyttöpyyhkeitä. Käsipyyhkeet vaihdetaan päivittäin ja pestään muun pyykin kanssa vähintään 60 asteessa.
 • Pintoja, joihin kosketaan paljon, on syytä pyyhkiä säännöllisesti. Niitä ovat esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisimet, puhelimet ja kaukosäätimet. Puhdistukseen voit käyttää yleispuhdistusainetta.

Ilmoita tartunnasta lähikontakteillesi

Lähikontaktejasi ovat mm. samassa taloudessa asuvat sekä luonasi vierailleet henkilöt. Lähikontakteilla tarkoitetaan myös henkilöitä, jotka ovat olleet kanssasi kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä yli 15 minuuttia oireidesi aikana tai 48 tuntia ennen oireidesi alkamista.

Lähikontakteilla tartunnan saamisen riski on suurempi kuin muilla tapaamillasi henkilöillä. Suosittelemme, että ilmoitat tartunnastasi lähikontakteillesi ja esimerkiksi työpaikallesi itse, mutta siihen ei ole velvoitetta.

Kuinka pitkään sinun pitää pysyä kotona?

Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Oireettomuus tarkoittaa, että olet selvästi paranemassa, vaikka kaikki oireet eivät olisikaan vielä kokonaan poissa. 

 • Oireiden alkupäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, kotona täytyy pysyä vielä seuraavana lauantaina.

Jos koronavirukseen viittaavia oireita ei ole lainkaan, pysy kotona, kunnes näytteenottohetkestä on kulunut vähintään 5 vuorokautta.

Todistus tartuntatautipäivärahaa varten

Jos olet oireeton, oireesi ovat lieviä ja olet työkykyinen, on poissaolo työstä tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi tarpeen vain silloin, kun töitä ei ole mahdollista tehdä esimerkiksi etätyönä. Sovi siis ensin työnantajasi kanssa töiden tekemisestä etätyönä, jos työtehtäväsi tämän mahdollistavat.

Jos alle 16-vuotiaalla lapsella on todettu koronavirustartunta, eikä lapsen huoltaja voi tämän takia mennä työpaikalleen, on myös ensisijaisesti sovittava työnantajan kanssa työn tekemisestä etätyönä, jos työtehtävät tämän mahdollistavat.

Todistus tartuntatautipäivärahaa varten haetaan ensisijaisesti työterveyshuollosta. Tarvittaessa todistuksen saa myös terveysasemalta tai yksityisiltä lääkäriasemilta. Todistus edellyttää terveydenhuollossa tehtyä positiivista koronatestiä.

Todistusta ei saa päivystysavusta.

Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta:

Missä tilanteissa sinun tulee hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin?

Voit varata ajan terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita ja lisäksi

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • olet raskaana tai
 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa, vastaanottokeskuksessa, vankilassa tai muussa laitoksessa.
 • jos olet tehnyt positiivisen antigeenikotitestin ja tarvitset todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten.

Jos sinut on määrätty tartuntalain mukaiseen eristykseen, saat siitä erilliset ohjeet ja sinun tulee noudattaa niitä.

Tartuntatautilaki (1227/2016)

Pääasiassa eristämisestä tai työstä, päivähoidosta tai oppilaitoksesta poissaolosta ei tehdä yksilöllisiä hallintopäätöksiä, mutta tarvittaessa on mahdollista tehdä tartuntatautilain (1227/2016) mukainen päätös. Tartuntatautilain perusteella kyseessä on ns. yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka vuoksi kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön eristykseen, jos taudin leviämistä ei voida muutoin estää. Tällöin eristykseen määrätyllä henkilöllä on oikeus saada tartuntatautilain mukaista tartuntatautipäivärahaa korvaamaan ansionmenetystä.

Tartuntatautilääkärin määräämä eristys ei ole suositus, vaan viranomaispäätös.

Lisätietoa Kelan sivuilla: Tartuntatautipäiväraha (kela.fi)

Yhteystiedot korona

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Tee koronaviruksen kotitesti.

Jos tarvitset terveydenhuollossa otettavan testin, tee Omaolo-oirearvio ja varaa aika netissä www.omaolo.fi tai soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116117 -palveluun

somejako