Keskussairaala pääkuva

Naistentaudit

Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on naisen sukupuolielinten oireita ja sairauksia. Palveluihimme kuuluvat myös seksuaaliterveyspoliklinikan palvelut sekä lapsettomuustutkimukset ja -hoidot pariskunnille.

Tyypillisiä naisen sukupuolielinten vaivoja ovat vuotohäiriöt, kuukautiskivut, synnytinelinten laskeuma, alavatsakipu, hormonaaliset häiriöt sekä syövät ja kasvaimet.

  • Hoidamme endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia ja kohdunkaulan solumuutoksia, varhaisraskauden ongelmia, keskenmenoja sekä raskauden keskeytyksiä.
  • Autamme ehkäisyn suunnittelussa ja nuorisogynekologisissa ongelmissa.
  • Virtsankarkailuun liittyvien vaivojen hoidossa teemme yhteistyötä uroterapeutin ja urologin kanssa.

Ensisijainen tutkimus on gynekologin eli naistentautien erikoislääkärin tekemä sisätutkimus ja ultraäänitutkimus sekä tarvittaessa laboratoriotutkimukset. Vastaanotolla teemme myös hoitotoimenpiteitä.

Joskus sairauden hoito edellyttää kirurgisia toimenpiteitä, joista osa voidaan tehdä päiväkirurgisesti. Tällöin potilas tulee sairaalaan leikkauspäivänä ja kotiutuu saman päivän kuluessa. Joidenkin toimenpiteiden jälkeen potilas jää yöksi sairaalaan.

Lapsettomuustutkimukset

Lapsettomuustutkimuksiin kuuluvat muun muassa hormonitutkimukset, munatorvien aukiolotutkimus ja sperma-analyysi. Lapsettomuushoitoina tarjoamme ovulaatioinduktiota eli munarakkulakypsytyshoitoa, inseminaatiota ja koeputkihedelmöityshoitoa yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa. Lahjasukusoluhoidot on keskitetty yliopistosairaaloihin.

Seksuaaliterveyspoliklinikka

Seksuaaliterveyspoliklinikalla autamme seksuaalisen kaltoinkohtelun tai väkivallan uhreja, sairauden tai vammautumisen aiheuttamia seksuaaliongelmia pohdiskelevia sekä henkilöitä, joilla on pulmia omaan seksuaaliseen identiteettiin ja sukupuolen moninaisuuteen liittyen.

Olet tervetullut asiakkaaksemme biologiseen tai koettuun sukupuoleen katsomatta. Kanssasi työskentelee moniammatillinen tiimi, johon kuuluu seksuaali- ja paripsykoterapeutti, gynekologi, kätilö, psykiatri ja fysioterapeutteja.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lähetteen. Äkillistä hoitoa vaativissa tilanteissa pääset hoitoon tarvittaessa ilman lähetettä. Palvelu on maksullinen.

Toimi näin

Jos sinulle on varattu aika ilmoittaudu keskussairaalan pääaulassa olevilla ilmoittautumisautomaateilla. Naistentautien päivystys hoidetaan synnytyssalissa ympäri vuorokauden.

Yhteystiedot

Seksuaaliterveyspoliklinikka

Tiedustelut arkisin.

Palvelun kielet: suomi, englanti.

Naistentautien palvelut

Yhteystiedot

  • Aukioloajat
    • Torstai—Perjantai 8.00—15.30

Usein kysyttyä raskaudesta, synnytyksestä ja naistentaudeista

Naistalo terveyskylän linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

Terveyskylän naistalon logo.

somejako