Navigaatiovalikko

Ei ole mitään sivuja, mitä näytetään nykyisellä tasolla.

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kuva

Lapsen vanhemmuuden selvittäminen

Jos lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, lapsen isyys tai äitiys voidaan vahvistaa tunnustamisella. Tunnustamisen hyväksyy Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin antaa siitä päätöksen.

Vanhemmuuden voi tunnustaa neuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää, jolloin tunnustajasta tulee myös lapsen huoltaja, kun vanhemmuus vahvistetaan. Ennalta tunnustettu vanhemmuus voidaan peruuttaa kirjallisella ilmoituksella, joka annetaan Digi- ja väestötietovirastoon ennen lapsen syntymää.   

Kun vanhemmuus on epäselvä tai tunnustamista ei ole voitu vastaanottaa neuvolassa, vanhemmuuden selvittäminen ja tunnustaminen tehdään lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen. Tällöin vanhemmat voivat sopia erikseen myös lapsen huoltoon ja elatukseen liittyvistä asioista.

Lastenvalvoja voi nostaa kanteen vanhemmuuden vahvistamiseksi oikeudessa, jos asiaa ei saada selvitettyä lastenvalvojan luona vapaaehtoisesti.

Lastenvalvoja voi selvittää myös avioliitossa syntyneen lapsen isyyttä, jos aviopari yhdessä sitä pyytää ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä.

Sisältöjulkaisija

Lastenvalvoja Heinävesi, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi

Puhelin ja soittoajat
Lastenvalvoja Riikka Pietarinen 013 330 5239
ma–pe klo 9–10
Käyntiosoite
Torikatu 18 A, 3.krs, 80100 Joensuu

somejako