Hyte KUVA

Hyte - Lähisuhdeväkivallan ehkäisy

Lähisuhdeväkivallan ehkäisy on kaikkien väestöryhmien hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta edistävää työtä. Siun sote vastaa hyvinvointialueena omalla toimialallaan lähisuhdeväkivallan suunnitelmallisesta ehkäisemisestä Pohjois-Karjalassa. Väkivallan tunnistaminen on edellytys varhaiselle puuttumiselle, ja puheeksi otto kuuluu jokaisen sote -ammattilaisen tehtäviin. Yhteisenä tavoitteenamme on, että Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa kartoitetaan systemaattisesti lähisuhde- ja perheväkivallan ilmenemistä ja riskiä.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyö toteutuu Pohjois-Karjalassa monialaisena viranomaisten ja järjestöjen yhteistyönä, jonka koordinaatiossa Siun sotella on keskeinen rooli. Yhteistyön perustana on sekä eettinen että lakiin ja ihmisoikeussopimuksiin perustuvat velvoitteet puuttua väkivaltaan.  Tehokkaimmillaan lähisuhdeväkivallan ehkäisyä toteutetaan kattavasti ennaltaehkäisevistä ja riskiryhmiin kohdennettavista interventioista akuuttiapuun.

Pohjois-Karjalassa toimii maakunnallinen hyvinvointialueen koordinoima lähisuhdeväkivallan ehkäisyn rakenne, joka koostuu monialaisista työryhmistä. Työryhmien jäseninä on hyvinvointialueen, järjestöjen, valtion ja oppilaitosedustus. Työryhmät tukevat alueen lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä, ja rakenteiden sekä palveluiden kehittämistä ja ylläpitoa.  Hyvinvointialueella tunnistetaan väkivallan hyvinvointivaikutuksia ja ennaltaehkäisevien toimien merkityksiä. Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, vakavia terveydellisiä ongelmia ja heikentää yksilön elämän laatua. Haitalliset vaikutukset ulottuvat myös ylisukupolvisiin ketjuihin heikentäen kansanterveyttä ja väestön hyvinvointia pitkällä tähtäimellä.  Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus.

 

Yhteystiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön asiantuntija
Sanna Pirinen, sanna.pirinen(at)siunsote.fi

somejako