Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut kuva

Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu peruskoululaisille ja heidän perheilleen. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhuoltoa, jonka tavoitteena on oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen ja psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen yhteistyössä vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon kanssa.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut on tarkoitettu Siun soten alueella sijaitsevien toisen asteen oppilaitosten (lukiot, ammatilliset oppilaitokset) opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta.

Toisen asteen oppilaitosten opiskelijoiden palvelut toteutetaan pääsääntöisesti kussakin oppilaitoksessa. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuolto toteutetaan YTHS:ssa.

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä, omahoidossa, riittävässä elämän hallinnassa sekä terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja saavuttamisessa.

Maksullisuuden tiedot

Kouluterveydenhuollon ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu. Lisätietoja asiakasmaksupalvelujen sivulla.

12–15-vuotiaiden koronarokotukset

Koululaisten ja opiskelijoiden koronarokotuksia on järjestetty Siun soten koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaat voivat varata ajan 1. ja 2. koronarokotukseen koronarokotusten verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa https://siunsote.eaika.fi/. Rokotteen saajan täytyy olla rokotushetkellä täyttänyt 12 vuotta

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikäraajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Linkki huoltajien suostumuslomakkeeseen (thl.fi).

Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan samassa toimipisteessä, missä olet saanut ensimmäisen rokotteen.

5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 5–11- vuotiaille lapsille, erityisesti riskiryhmiin kuuluville lapsille koronarokotusta suositellaan vahvasti. Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokottamisesta ja riskiryhmistä: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Varaa aika netissä

Siun soten terveydenhoitajat järjestävät koronarokotukset 5–11 – vuotiaille neuvola- ja alakouluikäisille lapsille kuntakohtaisten suunnitelmien mukaan pääosin 11.1. alkaen. Rokotuspäivät ja -paikat ovat nähtävissä web-ajanvarauksen kautta sekä paikallisin tiedottein mm. koulujen Wilmassa sekä neuvoloiden ja päiväkotien ilmoitustauluilla tai viestikanavissa. Rokotuksia jatketaan tällä tietoa keskimäärin viikolle 4/22 saakka.

Rokotusajat ovat varattavissa terveysasemien web-ajanvarauksen kautta osoitteessa https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi. Valitse kunta – palveluluokka: koulu- ja opiskeluterveydenhuolto – palvelu: 5–11 – vuotiaiden lasten koronarokotukset, neuvola ja kouluterveydenhoitajat – hae ajat  valitse ja varaa sopiva aika lapsen tiedoin, jokaiselle lapselle tulee varata oma aika. Huomioi, että myös neuvolaikäisten lasten rokotusajat löytyvät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon alta. Ajan voi perua web-ajanvarauksen yhteydessä saatavan linkin ja varaustunnisteen avulla, jos varattu aika ei sovikaan.

Asiakkaita pyydetään välttämään puhelinyhteydenottoja, jotta neuvoiloiden puhelinpalvelu ei ruuhkaudu. Rokotustyö tulee viemään muutaman työviikon terveydenhoitajiltamme ja näin ollen siirtää muuta työtä myöhemmälle. Pyydämme yhteistyökumppaneitamme tai perheitä tästä huolimatta aktiivisesti olemaan yhteydessä huolitilanteissa esimerkiksi soittopyynnöllä koulun terveydenhoitajalle.

Joensuun kantakaupungin alueella järjestetään lasten koronarokotukset keskitetysti entisen keskustan neuvolan tiloissa Malmikadulla. Enon, Pyhäselän, Vaarojen ja maakunnan muiden kuntien rokotuspaikat näkyvät erikseen web-aikaa varattaessa. Valittavissa olevat rokotuspaikat löytyvät web-ajanvarauksen toimipaikka-valikon alta.

Huoltajien suostumus alaikäisen rokottamiselle

5–11 – vuotiaiden neuvola- ja alakouluikäiset lapset tulevat koronarokotukseen ensisijaisesti huoltajan kanssa.

Mikäli huoltaja on estynyt tulemasta paikalle, huoltajien allekirjoittama suostumuslomake on oltava lapsen mukana. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa tulostaa tästä.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ilman ajanvarausta lapsia ei rokoteta.

Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan kuuden viikon kuluttua pääosin samassa toimipisteessä, missä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Ohjeita huoltajille rokotustilanteeseen varautumiseen

  • valmistele lapsi rokotusta varten keskustellen lapsesi kanssa hänen ikänsä huomioivalla tavalla ajoissa jo kotona. Rokotuskohta on olkavarren yläosa tai pienen lapsen kohdalla reisilihas.
  • suosittelemme aikuisilla maskin käyttöä rokotustilaan tultaessa ja käsihygieniasta huolehtimista
  • saavu rokotuspaikalle ajoissa niin, että ehdit riisua lapsesi päällysvaatteet ja ottaa lapsen Kela-kortin (henkilöllisyyden varmistaminen) esiin
  • myös kouluikäisten kohdalla huoltajan mukana olo edellytetään - ellei läsnäolo ole mahdollista, lapsi tuo rokotukseen tullessaan molempien huoltajien allekirjoittaman suostumuslomakkeen
  • varaudu olemaan lapsesi kanssa rokotuksen jälkeen noin 15 minuuttia seurannassa

Alle 30-vuotiaille miehille Biontech-Pfizerin koronarokote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti Modernan koronarokotetta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille. THL:n mukaan Modernan rokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman korkeampi riski saada sydänlihastulehdus. Riski koskee etenkin tehosterokotetta.

Ohje koskee näin ollen myös koululaisten rokotuksia, joissa Siun sotessa on ollut käytössä Modernan koronarokote. THL:n ohjeen mukaisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa pojille tarjotaan jatkossa Biontech-Pfizerin koronarokotetta sekä 1. että 2. rokotteeksi. Suositus on antaa molemmat rokoteannokset saman valmistajan rokotteella, mikäli se on mahdollista. Tämän vuoksi tytöille annetaan lähtökohtaisesti Modernan koronarokote tehosterokotteena, jos 1. rokoteannos on annettu Modernan rokotteella. Myös tytöt voivat kuitenkin halutessaan vaihtaa tehosterokotteen Biontech-Pfizerin rokotteeseen. Koulut tiedottavat oppilaita ja heidän huoltajiaan rokotuskäytännöistä Wilmassa.


Lisätietoa Siun soten koronarokotuksista koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa:
ylihoitaja Anita Lindevall, anita.lindevall@siunsote.fi, puh. 013 330 4514


Lue lisää:

Tietoa koronarokotuksista 12–15-vuotiaan nuoren huoltajalle (thl.fi)

Tiedote 12-15-vuotiaille nuorille (thl.fi)

 

Yhteystiedot koululaisten ja opiskelijoiden palvelut

Yhteystiedot

Keskitetty puhelinpalvelu palvelee koronaepidemian aikana koulujen ollessa suljettuna:
Puh. 013 330 2841
Arkipäivisin klo 7.30-15.00

Nosto Sekasin chat

Sekasin-chat

Sekasin-chat (sekasin.fi)

Sekasin-chat on nuorille suunnattu palvelu. Chat palvelee arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24.

Chatin toiminnan ylläpitämisestä vastaa Sekasin Kollektiivi. Sekasin Kollektiivi on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Suomen Punaisen Ristin, Setlementtiliiton ja SOS-Lapsikylän koordinoima yhteenliittymä.

Koululaisten ja opiskelijoiden palvelujen sivulle lisää palveluja linkki

Lisää palveluja

Nuorten yhdistykset linkki

Toimintaa ja tukea yhdistyksissä

jelli.fi

somejako