Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut kuva

Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu peruskoululaisille ja heidän perheilleen. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhuoltoa, jonka tavoitteena on oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen ja psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen yhteistyössä vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon kanssa.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut on tarkoitettu Siun soten alueella sijaitsevien toisen asteen oppilaitosten (lukiot, ammatilliset oppilaitokset) opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta.

Toisen asteen oppilaitosten opiskelijoiden palvelut toteutetaan pääsääntöisesti kussakin oppilaitoksessa. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuolto toteutetaan YTHS:ssa.

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä, omahoidossa, riittävässä elämän hallinnassa sekä terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja saavuttamisessa.

Maksullisuuden tiedot

Kouluterveydenhuollon ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu. Lisätietoja asiakasmaksupalvelujen sivulla.

Koronarokotukset

Koronarokotuksia suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Lisäksi koronarokotetta tarjotaan 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on vakavan koronavirustaudin riski. 

Alle 12-vuotiaan lapsen rokotustarpeen varmistaa aina lääkäri yksilöllisen harkinnan perusteella. Rokotustarpeen voi selvittää Lastenkeskuksen poliklinikalta soittamalla numeroon 013 330 2117, soittoajat arkisin klo 8–10 ja 12-14. Jos hoitava lääkäri arvioi lapsen hyötyvän koronarokotuksesta, voi huoltaja varata ajan rokotukseen. Perusterveille alle 12-vuotiaille lapsille koronarokotetta ei tarjota.

Lisätietoa Siun soten koronarokotuksista löytyy osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset.

nuorten maksuton ehkäisy

Nuorten maksuton raskaudenehkäisy

Siun sote tarjoaa maksuttoman raskaudenehkäisyn alle 25-vuotiaille Pohjois-Karjalassa asuville nuorille. Maksuttomana ehkäisynä tarjotaan:

  • yksi pitkäkestoinen ehkäisy (kierukka/kapseli) tai
  • hormonaalinen ehkäisy (pillerit, renkaat), jos ehkäisypilleri tai rinnakkaistuote kuuluu valmistevalikoimaan
  • sekä kondomeja tarpeen mukaan.

Maksuttoman ehkäisyn voi saada ehkäisyneuvolasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä YTHS:ltä.

  • Neuvolaan tai koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalle voi varata ajan verkkoajanvarauksessa.
  • Neuvolaan ajan voi varata myös neuvoloiden puhelinpalvelussa.

Ajan voi varata ehkäisyn aloitukseen, käytössä olevan toimivan pilleriehkäisyn valmisteen noudosta sopimiseen (puhelinaika) tai ehkäisyn vaihtoon.

Maksutonta ehkäisyä tarjoavat koulut ja oppilaitokset saat selville valitsemalla verkkoajanvarauksessa palveluluokaksi koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja palveluksi "raskauden ehkäisyn aloitus, koulu- ja opiskeluth".  Voit varata ajan myös ehkäisyneuvolaan valitsemalla palveluksi ”raskaudenehkäisyn aloitus”, "raskauden ehkäisyn vaihto" tai "maksuton ehkäisy soittopyyntö".

YTHS:n palveluiden piirissä olevat asioivat YTHS:n self-palvelussa.

Nosto Sekasin chat

Sekasin-chat

Sekasin-chat (sekasin.fi)

Sekasin-chat on nuorille suunnattu palvelu. Chat palvelee arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24.

Chatin toiminnan ylläpitämisestä vastaa Sekasin Kollektiivi. Sekasin Kollektiivi on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Suomen Punaisen Ristin, Setlementtiliiton ja SOS-Lapsikylän koordinoima yhteenliittymä.

Koululaisten ja opiskelijoiden palvelujen sivulle lisää palveluja linkki

Nuorten yhdistykset linkki

Toimintaa ja tukea yhdistyksissä

jelli.fi

somejako