Väkijoukko kuvakaruselli

Koronaviruksen altistumispaikat

Koronaviruksen altistumispaikat Siun soten alueella

Tälle sivulle päivitetään ajantasaista tietoa koronaviruksen altistumispaikoista Pohjois-Karjalassa. Listalla olevissa paikoissa on kyseiseen aikaan ollut koronavirustartunnan saanut henkilö, joka on voinut altistaa eli siirtää tartunnan muille samaan aikaan paikalla oleville henkilöille.

Listalle päivitetään vain sellaiset julkiset paikat, joissa mahdollisesti altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti. Jos lista on tyhjä, ei altistumispaikkoja sillä hetkellä ole. Listalta poistetaan paikat, joissa altistumistilanteesta on kulunut yli 14* vuorokautta.

Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan neljäntoista (14) vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, tee oirearvio verkossa omaolo.fi tai ota yhteyttä puhelimitse terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Sivu päivitetty 1.3.2021 klo 14.02. Sivua päivitetään pääsääntöisesti arkisin. Viikonloppuisin ja pyhäpäivinä listaa päivitetään, jos uusia altistumispaikkoja tulee tietoon. Jos altistumispaikkoja ei ole listalla ollenkaan, päivitetään sivua vasta sitten kun uusia altistumispaikkoja tulee tietoon. Uusimmat tietoon tulleet altistumispaikat tummennettu.

* Julkaisemisaika ja oireseurannan ohjeellinen aika on muutettu 23.1. vastaamaan uusimpia THL:n karanteeniohjeita.

Joensuu

la 27.2. klo 14-15.30 Kahvila Houkutus

pe 26.2 klo 21-23 Kuntosali Energy Rantakylä

ke 24.2 klo 21-23 Kuntosali Energy Rantakylä

ma 22.2. klo 16–18 Pizzeria Istanbul, Rantakylä

su 21.2. klo 17.45–19.00 Virkistysuimala Vesikko

pe 19.2. klo 19–20 Chitr Chicken (Niskakatu)

pe 19.2. klo 17–18 Lidl kuurnankatu

pe 19.2. klo 17–18 S-market Rantakylä

pe 19.2. klo 17–18 K-market Noljakka

ma 15.2. klo 6–7 ja 20–21 Pohjois-Karjalan Islamilainen yhdistys (moskeija)

ma 15.2. klo 13.20–13.40 Lounasravintola Taika

Lieksa

ke–to 17.–18.2. hotelli Puustelli, aamupala-aika. Tarkempi kellonaika ei tiedossa.

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Koronavilkku linkki

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Hoivakodissa vieraileva: ilmoita vierailusta ennakkoon ja tule vain terveenä
Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi. Kuva: Antti Pitkäjärvi
20.01.2021

Hoivakodissa vieraileva: ilmoita vierailusta ennakkoon ja tule vain terveenä

Siun soten alueen hoivakodeissa on kiinnitetty erityistä huomiota ikäihmisten turvallisuuteen koko koronapandemian ajan. Tämän vuoksi myös hoivakotien vierailuja varten on laadittu erityisiä ohjeita. 

Siun sote on aloittanut koronavirusrokotukset maakunnan ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Valtaosa hoivakotien asukkaista ja henkilökunnasta saa ensimmäisen rokotteen lähiviikkojen aikana. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi hoivakodeissa kuitenkin jatketaan korona-ajan vierailuohjeita edelleen toistaiseksi ja noudatetaan muutoinkin Siun soten alueella voimassa olevia suosituksia.

Vierailut ovat monelle hoivakodin asukkaalle ja heidän läheisilleen erittäin tärkeitä. Vierailut ovat paikoin jopa lisääntyneet koronapandemian myötä. Esimerkiksi Nurmeksen Kyrölän hoivakodissa käy päivittäin muutamia vierailijoita. Vierailut onnistuvat korona-aikanakin, kunhan jokainen huolehtii tarkasti vierailuohjeista.

- Hoivakotiin saa tulla vain terveenä. Vierailusta tulee ilmoittaa osastolle etukäteen, koska vain kaksi vierailijaa voi olla kerrallaan paikalla. Joskus vierailijat ovat joutuneet odottamaan, kun vierailusta ei ole ilmoitettu ennakkoon. Koko vierailun aikana on noudatettava tarkasti hygieniaohjeita. Sekä hoitohenkilökunta että vierailijat käyttävät sisätiloissa aina maskeja. Myös turvavälit tulee muistaa pitää koko vierailun ajan, palveluesimies Anne Nurmikanta muistuttaa.

Vierailuohjeita noudattamalla estetään koronavirustartunnan leviäminen riskiryhmään kuuluviin asukkaisiin. Kyrölän hoivakodissa vierailuohjeita on noudatettu pääosin hyvin. Joitakin mahdollisia riskejä on kuitenkin huomattu.

- Välillä on tilanteita, että vierailusta ei ole ilmoitettu etukäteen ja asukkaan huoneeseen mennään suoraan ilman, että asiasta ilmoitetaan henkilökunnalle. Toinen riski on siinä, että maskit otetaan pois asukkaan huoneessa ja unohdetaan turvavälit. Tällöin riski tartunnalle on olemassa. Myös syömisten ja juomisten vienti huoneeseen voi aiheuttaa tartuntariskiä, Nurmikanta kertoo.

Koska vierailuja yksikössä on jouduttu rajoittamaan, on Kyrölässä etsitty uusia tapoja tapaamisten mahdollistamiseksi.

- Vierailut on pyritty mahdollistamaan kaikin keinoin. Syksyn aikana vierailuja toteutettiin ulkoillen ja terasseja hyödyntäen. Puheluja soitettiin terassilta, jolloin henkilöt näkivät toisensa ikkunan läpi. Myös videopuheluiden kautta järjestettiin tapaamisia. Osaston puhelimiin on asennettu WhatsApp, jolla videopuheluita on voinut soittaa. Jokunen asukas on ostanut myös oman puhelimen mahdollistaakseen rauhalliset puheluhetket, koska osastojen puhelimet ovat ahkerassa käytössä.

Erikoinen aika on vaatinut erityisiä järjestelyjä sekä joustavuutta sekä asukkailta ja heidän läheisiltään, että henkilökunnalta. Nurmikanta kertoo, että yhteisiä pelisääntöjä noudattaen asiat saadaan toimimaan kaikkien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

- Pääosin rajoituksiin suhtaudutaan hyvin. Jonkin verran on tullut kiitollista palautetta siitä, että huolehdimme asiakkaiden turvallisuudesta rajoituksin. Osa on kritisoinut suojainten käyttöä vierailuilla.

- Hoivakodin toiminnan kannalta olisi hyvä, jos asiakkaiden aamutoimiin annettaisiin rauha. Monet asukkaat käyvät aamupäivällä saunomassa. Puhelut ja vierailut toivotaan tapahtuvaksi klo 11 jälkeen, ellei ole esim. kriittinen tilanne tai saattohoito. Etukäteisilmoitus osastolle on tärkeä muistaa aina, Nurmikanta sanoo.

Kyrölän hoivakoti on Siun soten alueen suurin ikäihmisten asumispalveluyksikkö. Kyrölässä on 92 asukasta. Yksikössä noudatetaan yleisiä suosituksia, joiden mukaan yli 20 henkilön kokoontumiset ovat kiellettyjä. Muutoin asukkaat voivat viettää aikaa yhdessä, myös yhteistä ohjelmaa pienryhmille on järjestetty. Esimerkiksi joulukuussa alkanut Koti TV -etäkuntoutusohjelma on otettu Kyrölässä aktiiviseen käyttöön

- Koti TV:n jumpat on saaneet innostuneen vastaanotot. Jumppaan on mahdollista osallistua arkisin klo 11–13 television välityksellä. Netin kautta olemme saaneet näytettyä myös erilaisia esityksiä asukkaiden iloksi, Nurmikanta iloitsee.

Hoivakotien vierailuohjeistus:

  • vierailuista sovitaan etukäteen puhelimitse yksikön kanssa. Puhelimessa vierailijalta varmistetaan, ettei hänellä ole hengitystieinfektion oireita
  • suositellaan vierailuja enintään kahden hengen ryhmissä
  • vierailijat otetaan vastaan yksikön/osaston ovella ja saatetaan pois yksiköstä
  • vierailija ei turhaan liiku/oleskele yhteisissä tiloissa
  • vierailijoita muistutetaan suojaetäisyyden säilyttämisestä ja yskimishygienian toteuttamisesta  
  • vierailijoiden huolellinen käsien pesu ja/tai desinfektio varmistetaan yksikköön/osastolle saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa
  • Siun soten yksikössä suositellaan suu-nenäsuojaa vierailijoille

somejako