Koronaviruksen altistumispaikat
Väkijoukko kuvakaruselli
Koronaviruksen altistumispaikat
Koronaviruksen altistumispaikat Siun soten alueella
Tälle sivulle päivitetään ajantasaista tietoa koronaviruksen altistumispaikoista Pohjois-Karjalassa. Listalla olevissa paikoissa on kyseiseen aikaan ollut koronavirustartunnan saanut henkilö, joka on voinut altistaa eli siirtää tartunnan muille samaan aikaan paikalla oleville henkilöille.
Listalle päivitetään vain sellaiset julkiset paikat, joissa mahdollisesti altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti. Jos lista on tyhjä, ei altistumispaikkoja sillä hetkellä ole. Listalta poistetaan paikat, joissa altistumistilanteesta on kulunut yli 14* vuorokautta.
Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan neljäntoista (14) vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, tee oirearvio verkossa omaolo.fi tai ota yhteyttä puhelimitse terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.
Sivu päivitetty 1.3.2021 klo 14.02. Sivua päivitetään pääsääntöisesti arkisin. Viikonloppuisin ja pyhäpäivinä listaa päivitetään, jos uusia altistumispaikkoja tulee tietoon. Jos altistumispaikkoja ei ole listalla ollenkaan, päivitetään sivua vasta sitten kun uusia altistumispaikkoja tulee tietoon. Uusimmat tietoon tulleet altistumispaikat tummennettu.
* Julkaisemisaika ja oireseurannan ohjeellinen aika on muutettu 23.1. vastaamaan uusimpia THL:n karanteeniohjeita.
Joensuu
la 27.2. klo 14-15.30 Kahvila Houkutus
pe 26.2 klo 21-23 Kuntosali Energy Rantakylä
ke 24.2 klo 21-23 Kuntosali Energy Rantakylä
ma 22.2. klo 16–18 Pizzeria Istanbul, Rantakylä
su 21.2. klo 17.45–19.00 Virkistysuimala Vesikko
pe 19.2. klo 19–20 Chitr Chicken (Niskakatu)
pe 19.2. klo 17–18 Lidl kuurnankatu
pe 19.2. klo 17–18 S-market Rantakylä
pe 19.2. klo 17–18 K-market Noljakka
ma 15.2. klo 6–7 ja 20–21 Pohjois-Karjalan Islamilainen yhdistys (moskeija)
ma 15.2. klo 13.20–13.40 Lounasravintola Taika
Lieksa
ke–to 17.–18.2. hotelli Puustelli, aamupala-aika. Tarkempi kellonaika ei tiedossa.
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija
Etänä hoituu yhä useampi asia – älä jätä kiireettömiä asioita hoitamatta epidemian takia!
Erilaiset etäasioinnin muodot korvaavat ja täydentävät palveluita, ja hyväksi havaittavat uudet toimintatavat otetaan pysyvästi käyttöön.
Koronavirusepidemiaan varautuminen on vauhdittanut etäpalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa myös Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavassa Siun sote -kuntayhtymässä. Siun sotessa on saavutettu hyvä epidemiavalmius ja kiireettömätkin asiat hoituvat. Vaikka muutoksia toiminnassa on, ovat useimmat palvelut tarjolla kuten ennenkin, mutta osin uusilla tavoilla.
Terveysasemilla hoito alkaa puhelimessa
Terveysasemilla yhä useampi asia hoituu puhelimitse ilman, että paikalle tarvitsee edes saapua. Puhelimitse voidaan uusia reseptejä, tehdä lähetteitä tutkimuksiin, kirjoittaa joitakin lääkärinlausuntoja, antaa kotihoito-ohjeita erilaisten vaivojen hoitoon, seurata paranemista ja poissulkea vakavampia sairauksia. Myös pitkäaikaissairauksien seuranta ja ohjaus, kuten elintapaohjauksen antaminen tai lääkityksen arvioiminen, onnistuvat puhelimessa.
– Esimerkiksi pitkäaikaissairauden kontrollikäyntejä ei kannata jättää välistä, vaan mieluummin soittaa, voisiko asian hoitaa puhelimitse. Kokemuksen mukaan jopa 80–90 prosentissa tapauksista asian hoito onnistuu täysin etänä, kertoo Siun soten Kiteen ja Tohmajärven terveysasemien vs. ylilääkäri Juho Kähäri.
Siun soten terveysasemien puhelinpalveluihin on koronaepidemian myötä siirretty lisää henkilöstöä, mutta taustalla on myös toimintavan muutos. Asian hoito alkaa heti puhelimessa sairaanhoitajan kanssa ja muut ammattilaiset, kuten lääkäri, ovat konsultoitavissa heti puhelun aikana. He voivat tarvittaessa myös keskustella suoraan potilaan kanssa. Epidemia-ajan toimintatapa mukailee tiimimallia, johon Kiteen ja Tohmajärven terveysasemat siirtyivät jo aiemmin tänä vuonna.
Fyysistä tutkimista edellyttävät tilanteet vaativat edelleen käyntiä paikan päällä, samoin esimerkiksi ajokorttitodistukset.
– Kaikki asiat eivät etänä hoidu, mutta yllättävän moni jopa tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Polvi- tai lonkkanivelrikon aiheuttaman kivun, niska-hartiaseudun kivun tai iskiasoireen hoito on monesti lähtenyt hyvin käyntiin esimerkiksi fysioterapeutilta puhelimessa saatujen ensiohjeiden avulla, jopa iäkkäillä potilailla, kertoo Kähäri.
– Tärkeintä on se, ettei jätä omaa sairauttaan tai vaivaa hoitamatta epidemian takia. Korona ei tartu puhelimessa ja terveysasemilla käynnit järjestetään turvallisesti, Kähäri muistuttaa.
Etäkäynnit tarjoavat palveluja tasavertaisesti koko maakuntaan
Siun sotessa on myös pikapikaa otettu käyttöön videovälitteisiä etäkäyntejä. Niiden avulla voidaan korvata niin perinteistä asiakkaan käyntiä vastaanotolla kuin ammattilaisen käyntiä asiakkaan luona. Verkossa tapahtuvalla etäkäynnillä voidaan tarjota palvelua suoraan kotiin kaikkialle maakunnassa.
Terveys- ja sairaanhoitopalveluissa etäkäyntejä hyödyntävät jo ravitsemusterapia, kipupoliklinikka, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä psykiatrian poliklinikat ja käyttöä aloittelevat vatsakeskus, reumakeskus sekä naistentautien, neurologian ja ihotautien poliklinikat.
Perhe- ja sosiaalipalveluissa etäkäyntejä on otettu käyttöön joustavasti yhtenä välineenä esimerkiksi varhaisen tuen palveluissa, koulukuraattorien ja -psykologien palveluissa sekä vammaispalveluissa.
Etäkäynnit toimivat pääasiassa henkilökohtaisessa asioinnissa, mutta Siun soten vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminnassa etäyhteyksiä on hyödynnetty heti siitä lähtien, kun ryhmien fyysiset kokoontumiset keskeytettiin maaliskuussa. Etäyhteyksiä aiotaan laajentaa Siun sotessa myös muuhun ryhmätoimintaan.
Kuvapuhelimet ikäihmisten kotihoidon tukena
Ikäihmisten palveluissa etäkäynnit ovat jo tutumpi juttu, esimerkiksi Siun soten kotihoito on käyttänyt kuvapuhelinta asiakastyössä useamman vuoden ajan. Asiasta kiinnostuneille asiakkaille on annettu käyttöönsä päätelaite, johon on asennettu kaikki tarvittavat ohjelmistot. Kuvapuhelinten avulla on seurattu asiakkaiden vointia, muistutettu esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta tai syömisestä sekä ohjattu verensokerin mittaamisessa ja tulosten tulkinnassa.
Pitkien välimatkojen maakunnassa kuvapuhelimet ovat mahdollistaneet tiiviimmät asiakaskäynnit ja nyt korona-aikana kertyneistä kokemuksista on hyötyä. Laitteiden määrää on lisätty sadalla. Kuvapuhelinsoitot tehdään etähoivayksiköstä, joka palvelee säännöllisen kotihoidon asiakkaita aamuseitsemästä iltayhdeksään. Soiton ajankohta määräytyy asiakkaan tarpeen mukaan.
– Suurimpaan osaan asiakkaista ollaan yhteydessä päivittäin. Ehkä vähän yllättäen etäkäynti tukee asiakkaan omaa aktiivisuutta, kun kotihoidon työntekijä ei voi tehdä mitään asiakkaan puolesta valmiiksi vaan ainoastaan ohjata asiakasta itseään tekemään, kertoo palveluesimies Sari Kurki Siun soten ikäihmisten palveluista.
Kuvapuhelinten käyttöönotosta ja muista etäkäynneistä sovitaan aina asiakkaiden kanssa erikseen ja niiden soveltuvuus tilanteeseen arvioidaan tapauskohtaisesti. Etäkäyntejä otetaan käyttöön ja kokeillaan useissa eri palveluissa, ja tässä vaiheessa etäkäynneistä kiinnostuneiden kannattaakin kysyä mahdollisuudesta muun asioinnin yhteydessä. Lisää tietoa sivulla Asiointi > Etäkäynti.
Hoida asiasi ja vaivasi myös koronaepidemian aikana:
- Soita – puhelinpalvelumme toimivat normaalisti ja niihin on lisätty henkilökuntaa.
- Kysy etäkäynnin mahdollisuutta.
- Ota chatit käyttöön:
Seniorineuvonta Ankkurin chat,
sosiaalitoimistojen chat ja
Onks tää normaalia –chat lapsille ja nuorille (normaali.fi/siunsote/) - Hyödynnä verkossa toimivat omahoitopalvelut:
oirearviot www.omaolo.fi,
tutkittua tietoa ja neuvoja www.terveyskyla.fi,
omat terveystiedot ja reseptien uusiminen www.kanta.fi.