Koronavirustestit

Koronatodistukset


Ulkomaille matkustavan on itse selvitettävä, millaisia todistuksia kohdemaahan tullessa vaaditaan.

EU:n alueella on käytössä EU:n koronatodistus, joka sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

EU:n koronatodistuksessa näkyy, että henkilö on saanut kaksi rokotetta sekä jälkimmäisen rokotteen rokotuspäivämäärä. EU:n ulkopuolelle matkustava saattaa tarvita todistuksen, jossa molemmat rokotukset mainitaan erikseen. Tällaisia tapauksia varten rokotuksista voi pyytää vapaamuotoisen todistuksen terveysasemalta. Vapaamuotoista todistusta ei kuitenkaan välttämättä hyväksytä kaikissa maissa.

Koronatodistukset Omakannasta tai Siun sotelta

Voit tallentaa tai tulostaa EU:n koronarokotustodistuksen itsellesi Omakannasta:

 1. Kirjaudu Omakantaan www.kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Koronatodistus alaikäiselle lapselle tai nuorelle

Alle 10-vuotiaat lapset

 • Huoltaja näkee lapsen tiedot Omakannasta ja voi ladata lapsen koronatodistuksen. Omakantaan kirjaudutaan huoltajan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

10–14-vuotiaat lapset ja nuoret

 • Jos lapsella tai nuorella on käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, hän voi kirjautua Omakantaan ja ladata koronatodistuksen.
 • Huoltaja voi tehdä lapsensa puolesta potilasasiakirjojen tietopyynnön Miunpalvelut.fi -verkkopalvelussa. Palveluun kirjaudutaan huoltajan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Koronatodistuksen voi tilata joko sähköisenä Miunpalvelut.fi-palveluun tai kirjepostina.

15–18-vuotiaat nuoret

 • Jos nuorella on käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, hän voi kirjautua Omakantaan ja ladata koronatodistuksen.
 • Nuoren suostumuksella huoltaja voi tehdä lapsensa puolesta potilasasiakirjojen tietopyynnön Miunpalvelut.fi -verkkopalvelussa. Pyyntöön tulee liittää nuoren antama yksilöity suostumus eli valtakirja. Palveluun kirjaudutaan huoltajan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Koronatodistuksen voi tilata joko sähköisenä Miunpalvelut.fi-palveluun tai kirjepostina.

Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, pyynnön voi tehdä täyttämällä ja tulostamalla asiakirjapyyntölomake tai puhelimitse. Huoltaja voi tehdä pyynnön alle 15-vuotiaan puolesta. Katso ohjeet alla.

Jos et voi käyttää Omakantaa

Jos et voi asioida Omakanta-palvelussa tai tarvitset todistuksen tulosteena, eikä sinulla ole mahdollisuutta tulostamiseen, voi todistuksen pyytää Siun soten potilaskertomusarkistosta postittamalla kirjallisen pyyntölomakkeen tai soittamalla.

Todistuksia on kolmea erityyppistä, ilmoita pyynnössä minkä tyyppisen todistuksen tarvitset:

 1. todistus koronarokotuksesta
 2. todistus viimeisimmän koronavirustestin tuloksesta
 3. todistus sairastetusta COVID-19-virusinfektiosta

Tee pyyntö näin:

Pyyntö tulee tehdä henkilökohtaisesti tai huollettavan puolesta (huoltaja voi asioida alle 15-vuotiaan puolesta ilman huollettavan suostumusta), pyytäjän henkilöllisyys varmistetaan pyynnön yhteydessä. Todistuspyynnöt käsitellään saapumisjärjestyksessä ja postitse pyydetyt todistukset toimitetaan 2. luokan postissa, joten teethän pyynnön hyvissä ajoin.

Todistus ulkomailla annetuista koronarokotuksista

Koronarokotustodistuksen saa lähtökohtaisesti siitä valtiosta, missä rokotus on annettu. Kolmannessa maassa rokotetulla henkilöllä voi kuitenkin olla tarve saada kolmannen maan myöntämä koronarokotustodistus muunnettua EU-koronarokotustodistukseksi, jotta hän pystyy hyödyntämään digitaalisen EU-koronarokotustodistusten tuomia oikeuksia.

Voit hakea EU:n koronatodistuksen myöntämistä ulkomailla annetuista covid-19-rokotuksista lomakkeella. Täytä sähköinen hakemus Miun palveluissa tai tulosta lomake tästä: Hakemus EU:n koronatodistuksen myöntämisestä ulkomailla annetuista covid-19-rokotuksista (pdf). Postita täytetty lomake osoitteella: Siun soten potilaskertomusarkisto, Tikkamäentie 16, 80210 Joensuu.

Käsittelemme vain ne hakemukset, joissa hakijan kotikunta tai oleskeluosoite on Siun soten alueella. EU:n ulkopuoliset koronatodistukset kelpaavat Suomessa koronapassina 23.12.2021 lähtien.

somejako