Koronavirustestit

Koronatodistukset


Monet maat vaativat koronatodistuksen matkailijoilta. Käytännöt eri maiden välillä voivat vaihdella. Ulkomaille matkustavan on itse selvitettävä, millaisia todistuksia kohdemaahan tullessa vaaditaan.

EU:n alueella on käytössä EU:n koronatodistus, joka sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

EU:n koronatodistuksessa näkyy, että henkilö on saanut kaksi rokotetta sekä jälkimmäisen rokotteen rokotuspäivämäärä. EU:n ulkopuolelle matkustava saattaa tarvita todistuksen, jossa molemmat rokotukset mainitaan erikseen. Tällaisia tapauksia varten rokotuksista voi pyytää vapaamuotoisen todistuksen terveysasemalta. Vapaamuotoista todistusta ei kuitenkaan välttämättä hyväksytä kaikissa maissa.

Koronatodistukset Omakannasta tai Siun sotelta

Voit tallentaa tai tulostaa EU:n koronarokotustodistuksen itsellesi Omakannasta:

  1. Kirjaudu Omakantaan www.kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Jos et voi käyttää Omakantaa

Jos et voi asioida Omakanta-palvelussa tai tarvitset todistuksen tulosteena, eikä sinulla ole mahdollisuutta tulostamiseen, voi todistuksen pyytää Siun soten potilaskertomusarkistosta postittamalla kirjallisen pyyntölomakkeen tai soittamalla.

Todistuksia on kolmea erityyppistä, ilmoita pyynnössä minkä tyyppisen todistuksen tarvitset:

  1. todistus koronarokotuksesta
  2. todistus viimeisimmän koronavirustestin tuloksesta
  3. todistus sairastetusta COVID-19-virusinfektiosta

Tee pyyntö näin:

Pyyntö tulee tehdä henkilökohtaisesti tai huollettavan puolesta, pyytäjän henkilöllisyys varmistetaan pyynnön yhteydessä. Todistus toimitetaan 2. luokan postissa.

EU:n koronatodistus toimii koronapassina

Suomessa koronarajoitusten vaihtoehtona käytettävä koronapassi on käytännössä sama asia kuin EU:n koronatodistus. Ainoastaan käyttötarkoituksessa on eroa. Koronapassia voidaan käyttää Suomessa koronarajoitusten vaihtoehtona ja EU:n koronatodistusta tarvitaan ulkomaille matkustaessa.

Rajoitusten vaihtoehtona näytettävä koronapassi kelpaa, jos henkilön tiedoissa on todistus kahdesta koronarokotuksesta, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta sekä yhdestä koronarokotteesta. Koronapassi koskee yli 16-vuotiaita.

Todistus ulkomailla annetuista koronarokotuksista

Koronarokotustodistuksen saa lähtökohtaisesti siitä valtiosta, missä rokotus on annettu. Kolmannessa maassa rokotetulla henkilöllä voi kuitenkin olla tarve saada kolmannen maan myöntämä koronarokotustodistus muunnettua EU-koronarokotustodistukseksi, jotta hän pystyy hyödyntämään digitaalisen EU-koronarokotustodistusten tuomia oikeuksia.

Voit hakea EU:n koronatodistuksen myöntämistä ulkomailla annetuista covid-19-rokotuksista lomakkeella. Tulosta lomake tästä: Hakemus EU:n koronatodistuksen myöntämisestä ulkomailla annetuista covid-19-rokotuksista (pdf). Postita täytetty lomake osoitteella: Siun soten potilaskertomusarkisto, Tikkamäentie 16, 80210 Joensuu. Sähköinen lomake tulee käytettäväksi myöhemmin.

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Epäiletko koronvavirustartuntaa? Tee oirearvio Omaolossa.

somejako