Väkijoukko kuvakaruselli

Koronaohje raskaana oleville ja synnyttäjille

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronaviruspandemian (COVID-19) aikana

Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia hengitystieinfektioille, jolloin yleinen varovaisuus, suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että raskaana olevat sairastuisivat COVID-19-virusinfektioon muita herkemmin, mutta tietoa on rajoitetusti.

Koronavirusinfektion mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Julkaistuissa raporteissa COVID-19-infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei ole johtanut vakaviin seurauksiin. Aiemmin muiden koronavirusten aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu muun muassa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä (thl.fi).

Uusi koronavirus COVID-19 tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että COVID-19-virus siirtyisi istukan läpi sikiöön, mutta tietoa on hyvin vähän (thl.fi). Tämän perusteella raskaana olevan naisen ei tarvitse suojautua koronavirustartunnalta mitenkään erityisesti, vaan normaalit kaikille suunnatut käsihygienia- ja suojautumisohjeet ovat voimassa.

Jos olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio

Jos sinulla on infektio-oireita (kuten nuha, yskä, kurkku- tai lihaskipu, kuume tai ripuli) – älä hakeudu suoraan synnytyssaliin tai äitiyspoliklinikalle.

Jos epäily koronavirustartunnasta herää, tee oirearvio Omaolossa, ole yhteydessä omalle terveysasemalle tai tarvittaessa Päivystysapuun 116 117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!

Mikäli sinulla on hengitystieinfektio-oireita, todettu koronavirusinfektio tai olet karanteenissa ja sinulla on

 • ajanvaraus äitiyspoliklinikalle: soita puh. 013 330 2118 ma–pe klo 7.30–11.30
 • raskauteen liittyvä ongelma, joka vaati päivystyskäyntiä synnytyssalissa, tai synnytys on käynnistymässä: soita aina ensin puh. 013 330 1122 (synnytyssali).

Mikäli olet saanut puhelimessa ohjeen saapua synnytyssaliin

 • tule yhteispäivystykseen, joka ilmoittaa synnytyssaliin synnyttäjän saapumisesta. Kätilö hakee sinut yhteispäivystyksestä.
 • sinua opastetaan suu-nenäsuojuksen pukemiseen sekä desinfioimaan kädet.
 • siirryt kätilön kanssa synnytyssaliin tai synnyttäjien päivystysvastaanotolle 3. kerrokseen.

Ohjeita kaikille raskaana oleville (myös terveille)

 • COVID-epidemian vuoksi äitiyspoliklinikkavastaanotoille sallitaan saattajien tuleminen rajoitetusti.
 • Asiakkaalla saa olla yksi saattaja tai tukihenkilö. Vierailija noudattaa hyvää käsihygieniaa ja säilyttää turvaetäisyyden muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Lapsia ei voi edelleenkään tuoda äitiyspoliklinikan tiloihin.
 • Raskaana olevien luona vierailu synnytyssalissa ja synnytysvuodeosastolla 3C on sallittu rajoitetusti. Yhden, joko puolison tai tukihenkilön vierailut sallitaan.Vieraalla ei saa olla hengitystieinfektio-oireita. Jos raskaana oleva on kahden tai useamman henkilön huoneessa, niin vierailija käyttää suu-nenäsuojusta. Potilashuoneessa voi olla kerrallaan enintään kaksi vierailijaa.
 • Epidemian aikana synnytyksessä saa olla mukana puoliso tai tukihenkilö, mikäli hän ei ole COVID-19 positiivinen tai epäily.
 • Puolison tai tukihenkilön osallistuminen ennalta sovittuun tai kiireelliseen keisarileikkaukseen sallitaan erityisohjeita noudattaen.
 • Synnytysvuodeosastolla on sallittu puolison tai tukihenkilön läsnäolo synnytyksen jälkeen.

Tarkemmissa kysymyksissä ole yhteydessä äitiyspoliklinikkalle puh. 013 330 2118 ma–pe klo 7.30–11.30. Ohjeistusta päivitetään tilanteen mukaan.

 • Imetyspoliklinikka toimii lähivastaanotoin. Vastaanottoajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Synnytyspelkopoliklinikka toimii etä- ja lähivastaanottoin. Vastaanottoajan saa lähetteellä.
 • Synnytysvalmennukset  pidetään lauantaisin klo 13 - 15.30 Pohjois-Karjalan keskussairaalan Tikkasalissa. Toistaiseksi valmennuksen yhteydessä ei järjestetä tutustumiskierrosta synnytyssaliin ja synnytysvuodeosastolle. Osallistuminen valmennukseen varataan verkkoajanvarauksen kautta.

Ajankohtaista koronatilanteesta ja toimintaohjeet Siun soten alueella

Yhteystiedot koronaohjeet, raskaus ja synnyttäjät

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa
Soita aina ensin Päivystysapu 116 117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Äitiysneuvolan yhteystiedot

Äitiyspoliklinikka puh. 013 330 2118 ma–pe klo 7.30–11.30

Synnyttäjät puh. 013 330 1122

somejako