Väkijoukko kuvakaruselli

Koronaohje raskaana oleville ja synnyttäjille

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronaviruspandemian (COVID-19) aikana

Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia hengitystieinfektioille, jolloin yleinen varovaisuus, suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että raskaana olevat sairastuisivat COVID-19-virusinfektioon muita herkemmin, mutta tietoa on rajoitetusti.

Koronavirusinfektion mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Julkaistuissa raporteissa COVID-19-infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei ole johtanut vakaviin seurauksiin. Aiemmin muiden koronavirusten aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu muun muassa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä (thl.fi).

Uusi koronavirus COVID-19 tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että COVID-19-virus siirtyisi istukan läpi sikiöön, mutta tietoa on hyvin vähän (thl.fi). Tämän perusteella raskaana olevan naisen ei tarvitse suojautua koronavirustartunnalta mitenkään erityisesti, vaan normaalit kaikille suunnatut käsihygienia- ja suojautumisohjeet ovat voimassa.

Jos olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio

Jos sinulla on infektio-oireita (kuten nuha, yskä, kurkku- tai lihaskipu, kuume tai ripuli) – älä hakeudu suoraan synnytyssaliin tai äitiyspoliklinikalle.

Jos epäily koronavirustartunnasta herää, tee oirearvio Omaolossa, ole yhteydessä omalle terveysasemalle tai tarvittaessa Päivystysapuun 116 117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!

Mikäli sinulla on hengitystieinfektio-oireita, todettu koronavirusinfektio tai olet karanteenissa ja sinulla on

 • ajanvaraus äitiyspoliklinikalle: soita puh. 013 330 2141 ma–pe klo 7.30–15.30
 • raskauteen liittyvä ongelma, joka vaati päivystyskäyntiä synnytyssalissa, tai synnytys on käynnistymässä: soita aina ensin puh. 013 330 1122 (synnytyssali).

Mikäli olet saanut puhelimessa ohjeen saapua synnytyssaliin

 • tule yhteispäivystykseen, joka ilmoittaa synnytyssaliin synnyttäjän saapumisesta. Kätilö hakee sinut yhteispäivystyksestä.
 • sinua opastetaan suu-nenäsuojuksen pukemiseen sekä desinfioimaan kädet.
 • siirryt kätilön kanssa synnytyssaliin tai synnyttäjien päivystysvastaanotolle 3. kerrokseen.

Ohjeita kaikille raskaana oleville (myös terveille)

Epidemian aikana äidin mukana saa olla vain yksi tukihenkilö tai puoliso, joka on oireeton eikä ole altistunut koronavirukselle. Henkilökunta ohjeistaa paikan päällä tarkemmin käsi- ja yskimishygieniaan sekä käyttämään tilanteessa tarvittavia suojaimia.

 • Puoliso/tukihenkilö saa osallistua äitiyspoliklinikan sikiöseulontaultraäänikäynnille, joita ovat alkuraskauden 12-13 raskausviikolla tehtävä ultraäänitutkimus ja keskiraskauden 20-22 raskausviikolla tehtävä rakenneultraäänitutkimus. Muille äitiyspoliklinikan vastaanottokäynneille puoliso tai tukihenkilö ei toistaiseksi pääse mukaan. Myöskään lapsia ei voi tuoda äitiyspoliklinikan tiloihin.
 • Puolison/tukihenkilön läsnäolo on sallittu
  • synnytyssalissa aktiivisen synnytyksen aikana.
  • ennalta sovitussa tai kiireellisessä keisarileikkauksessa erityisohjeita noudattaen.
  • synnytysvuodeosastolla synnytyksen jälkeen.

Synnytysvuodeosastolla muut vierailut, kuten perheen muiden lasten ja sukulaisten vierailut sekä vierailut raskaana olevien luona ennen synnytystä, on yhä kielletty.

Synnyttäneiden perhehuoneet sekä yhden/kahden hengen huoneet synnytysvuodeosastolla ovat käytössä paikkatilanteen mukaan. Puolisolle tai tukihenkilölle voidaan tarvittaessa tilata ruoka osastolle tai mukaan voi tuoda omat eväät. Myös kotiutumiseen liittyvät varusteet (vauvan turvakaukalo, vaatteet ym.) on hyvä olla mukana. Vanhemmat saavat osastolle tullessaan ohjeistuksen liittyen oleskeluun osastolla. Tarpeetonta liikkumista synnytysvuodeosastolla, oleskelua osaston yleisissä tiloissa sekä kulkua osaston ulkopuolelle tulee välttää.

Tarkemmissa kysymyksissä ole yhteydessä äitiyspoliklinikkalle puh. 013 330 2141 ma–pe klo 7.30–15.30. Ohjeistusta päivitetään tilanteen mukaan.

 • Imetyspoliklinikka toimii lähivastaanotoin. Vastaanottoajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Synnytyspelkopoliklinikka toimii etä- ja lähivastaanottoin. Vastaanottoajan saa lähetteellä.
 • Synnytysvalmennukset käynnistyvät uudelleen 4.7. alkaen. Valmennukset pidetään lauantaisin klo 13 - 15.30 Pohjois-Karjalan keskussairaalan Tikkasalissa. Toistaiseksi valmennuksen yhteydessä ei järjestetä tutustumiskierrosta synnytyssaliin ja synnytysvuodeosastolle. Osallistuminen valmennukseen varataan verkkoajanvarauksen kautta.

Ajankohtaista koronatilanteesta ja toimintaohjeet Siun soten alueella

Yhteystiedot koronaohjeet, raskaus ja synnyttäjät

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa
Soita aina ensin Päivystysapu 116 117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Äitiysneuvolan yhteystiedot

Äitiyspoliklinikka puh. 013 330 2141 ma–pe klo 7.30–15.30

Synnyttäjät puh. 013 330 1122

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

somejako