Väkijoukko kuvakaruselli

Koronasivun linkkinostot ilman kuvaa osa1

Koronavirus toimintaohjeet

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Koronavirustestit

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, voit tehdä kotitestin (antigeenikotitesti).

Koronatestejä voidaan tehdä terveydenhuollossa, jos sinulla on koronavirukseen liittyviä oireita ja lisäksi jos

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa.

Lisäksi suosittelemme, että minkkejä ja supikoiria kasvattavien turkistarhojen työntekijät hakeutuvat koronavirustestiin, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai he ovat altistuneet koronavirukselle.

Jos tarvitset terveydenhuollossa tehtävän koronatestin, soita terveysasemalle tai käytä digitaalisia palveluita www.siunsote.fi/digi. Koronatestejä otetaan Siun soten terveysasemilla. Koronatestiin ei voi tulla ilman ajanvarausta.

Koronavirustaudin hoito

Koronavirus rinnastetaan muihin hengitystieinfektioihin, eikä juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ole enää tarvetta.

Useimmiten koronavirusinfektiota voi hoitaa kotona, kuten muitakin hengitystieinfektioita. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa.

Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon: terveysasemalle tai Päivystysapuun 116117. Välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuoltoon, jossa voidaan tarvittaessa aloittaa lääkehoito koronavirusoireiden hoitoon.

Arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Vaikka perheessä olisi koronatartunta, voivat muut perheenjäsenet mennä normaalisti esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin, jos he ovat itse oireettomia.

Koronavirus

Suojaudu tartunnoilta ja ehkäise niiden leviämistä

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnoilta:

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit käyttää kasvomaskia.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta.
  • Yski tai aivasta nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Arvioi riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.
 

THL:n verkkosivut: käsienpesu ja yskiminen

 

somejako