Väkijoukko kuvakaruselli

Koronavirus

For information in English, please visit www.siunsote.fi/en/web/english/corona.

Информация на русском языке можно найти на странице https://www.siunsote.fi/korona/ru.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa

Koko Pohjois-Karjala on koronavirusepidemian perustasolla.

Koronavirustilannetta koko maassa ja Siun soten toiminta-alueella voi seurata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta:

 • Koronakartta kertoo varmistettujen koronatapausten ja otettujen testien määrät sekä kuntakohtaisen tartuntatilanteen.
 • Koronakartan taustatilastoissa näkyvät tartunnat viikkotasolla sairaanhoitopiireittäin.
 • Tilannekatsaus-verkkosivulta löytyy tietoa muun muassa sairaalahoitoa tarvinneiden koronaviruspotilaiden määristä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulla on lieviäkään oireita.

Ota yhteyttä ja varaa aika näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle ns. infektiovastaanotolle, jos sairastat infektiotautia tai kyse on koronavirustestin ottamisesta. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Infektiovastaanotot toimivat Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä. 

Meillä on turvallista asioida

Pyrimme järjestämään palvelut mahdollisimman normaalisti, mutta varmistamaan samalla potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden.

 • Älä peru vastaanottoaikaasi turhaan. Toimipaikkoihimme on turvallista tulla.
 • Vastaanottosi voi toteutua myös puhelimitse tai etävastaanottona.
 • Soita ensin. Monet asiat hoidetaan suoraan puhelimessa tai sinut ohjataan oikeaan paikkaan.
 • Soita ensin, jos podet flunssaoireita ja sinulla on varattu aika esimerkiksi sosiaalitoimistoon, hammashoitoon tai neuvolaan. Ajanvarauksesi saatetaan siirtää eteenpäin tai muuttaa etävastaanotoksi.

Keskusteluapua ja tukea

Älä jää huolinesi yksin, puhu läheisillesi. Jos koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15).

Myös mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua; valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 ympäri vuorokauden ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, 013 316 244 arkipäivisin klo 10-14.

Suojaudu tartunnoilta ja ehkäise niiden leviämistä

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Koronaviruksen riskiryhmää ovat erityisesti iäkkäät henkilöt sekä jotain perussairautta sairastavat.

Viisi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

 1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 2. Pidä ainakin kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.
 5. Lataa Koronavilkku-sovellus.

 

Katso ohjeet THL:n videoilta:

THL:n verkkosivut: käsienpesu ja yskiminen

 

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Koronatietoa eri kielillä

Coronavirus information in different languages

Suomi, Suomalainen viittomakieli, Svenska, Finlandssvenskt teckenspråk, English, Davvisámi, Anarâškielâ, Sääʹmǩiõll, Русский язык, عربية , Af-Soomaali, Eesti keel, 中文, ภาษาไทย, دری , فارسی , Español, Français, Deutsch, Türkçe

Visit website: Finnish Institute for Health and Welfare

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Koronavilkku linkki

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen
Artikkelin kuva
08.05.2020

Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen

Lapset palaavat varhaiskasvatukseen ja peruskoulujen lähiopetukseen hallituksen päätöksen mukaisesti ensi viikolla 14.5.2020.

Koulujen avautumisen myötä kouluterveydenhuollon palvelut palaavat kouluille toukokuun aikana. Kouluterveydenhoitajan tavoittaa puhelimitse ja Wilman kautta ja yhteydenottopyynnön voi jättää myös verkkoajanvarauksen kautta.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto palvelee edelleen myös keskitetyn puhelinpalvelun kautta arkisin ma-pe klo 7.30 - 15.00 numerossa 013 330 2841. Puhelinpalveluun voivat olla yhteydessä koululaisten ja vanhempien ohella myös opettajat ja muut lasten ja nuorten kanssa toimivat tahot.

- Tämä poikkeustilanne on vaativa kaikille, joten huolten ja pelkojen kanssa ei kannata perheiden jäädä yksin. Lapsen asiat on hyvä ottaa puheeksi heti kun huolia ilmenee, yhteistyössä voimme varhaisessa vaiheessa auttaa parhaiten. Puhelinpalvelussa terveydenhoitajamme auttavat eteenpäin, muistuttaa ylilääkäri Sanni Penttilä Siun soten koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.

Touko-kesäkuun aikana tehdään ensisijaisesti 9.-luokkalaisten terveystarkastuksia ja aloitetaan tulevien 1. ja 7.-luokkalaisten määräaikaistarkastukset. Kevään aikana peruuntuneet tarkastukset pyritään huomioimaan tulevien tarkastusten aikataulutuksessa.

- Keväältä peruuntuneiden tarkastusaikojen tilalle ei heti pystytä tarjoamaan uusia aikoja. Perheen yhteydenoton perusteella voidaan aika tarvittaessa järjestää jo aiemmin, kertoo Sanni Penttilä.

Koulukuraattorit ja -psykologit ovat tavoitettavissa Wilma-viesteillä, puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät koulujen verkkosivuilta tai Wilmasta. Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti puhelimitse tai etäkäynnillä. Koulupsykologin oppimistutkimukset järjestetään kasvotusten huoltajan tai opiskelijan niin halutessa.

Huolestuttaako kouluun palaaminen?

Päivähoitoon ja kouluun palattaessa on tärkeää noudattaa yleisiä hygieniaohjeita ja muistaa, että kotiin jäädä heti, jos lieviäkään infektiotaudin oireita ilmenee. Koronavirustartuntaa epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117: Jos epäilet koronvirustartuntaa.

Lapsilla koronainfektio on harvinaisempi kuin aikuisilla, ja sairastuneiden lasten taudinkuva on lievempi. Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia varhaiskasvatuksen tai lähiopetuksen suhteen influenssa- tai RSV-kaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.

- Päivähoitoon ja kouluun voivat osallistua terveet lapset ja nuoret sekä he, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa ja diabeetikot, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia. Myös reumaa tai tulehduksellista suolistosairautta sairastavat lapset voivat osallistua. Edellä mainituilla vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt, kertoo Pohjois-Karjalan keskussairaalan lastenkeskuksen ylilääkäri Tiina Reijonen.

Vain pieni osa lapsipotilaista kuuluu riskiryhmään, mutta riskiryhmään voi kuulua muukin perheenjäsen. Tarvittaessa lääkärintodistuksen lapsen kotiin jäämisestä kirjoittaa riskiryhmäläistä hoitava lääkäri.

Kouluun menoa ei suositella lapsille ja nuorille, joilla on harvinaisia, vaikea-asteisia sairauksia tai jotka tarvitsevat vahvempaa lääkitystä esimerkiksi syövän tai elinsiirron vuoksi. THL ja yliopistosairaaloiden lastenklinikat ovat määritelleet nämä lasten riskisairaudet: Yliopistosairaalat: Lasten koronavirus (COVID-19) -riskiryhmiä koskeva ohje 4.5.2020.

Jos lapsi tai nuori kuuluu johonkin edellä mainituista riskiryhmistä tai siihen kuuluminen on epäselvää, voi ottaa yhteyttä keskussairaalan lasten ja nuorten poliklinikan puhelinpalveluun 013 330 2117 arkisin ma-pe klo 7.30 – 15.30. Puhelinpalvelu kokoaa tiedot lääkäreille poissaolotodistusten kirjoittamista varten. Hoitava lääkäri tekee yksilöllisen arvion mukaan päätöksen riskiryhmäläisen kotiin jäämisestä. Tarvittaessa päätös tehdään myös sisaruksille.

Jos vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluva on samassa taloudessa asuva aikuinen, arvion tekee aikuisen hoitava lääkäri. Tällöin yhteyttä voi ottaa häntä hoitavaan terveydenhuollon yksikköön.

Koronavirustilanteeseen liittyvää erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa tietoa ja ohjeita löytyy kootusti THL:n sivuilta: Ohjeita lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyen koronavirustilanteessa.

 

somejako