Väkijoukko kuvakaruselli

Koronavirus

For information in English, please visit www.siunsote.fi/en/web/english/corona.

Информация на русском языке можно найти на странице https://www.siunsote.fi/korona/ru.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa

Koko Pohjois-Karjala on koronavirusepidemian perustasolla.

Koronavirustilannetta koko maassa ja Siun soten toiminta-alueella voi seurata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta:

 • Koronakartta kertoo varmistettujen koronatapausten ja otettujen testien määrät sekä kuntakohtaisen tartuntatilanteen.
 • Koronakartan taustatilastoissa näkyvät tartunnat viikkotasolla sairaanhoitopiireittäin.
 • Tilannekatsaus-verkkosivulta löytyy tietoa muun muassa sairaalahoitoa tarvinneiden koronaviruspotilaiden määristä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulla on lieviäkään oireita.

Ota yhteyttä ja varaa aika näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle ns. infektiovastaanotolle, jos sairastat infektiotautia tai kyse on koronavirustestin ottamisesta. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Infektiovastaanotot toimivat Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä. 

Meillä on turvallista asioida

Pyrimme järjestämään palvelut mahdollisimman normaalisti, mutta varmistamaan samalla potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden.

 • Älä peru vastaanottoaikaasi turhaan. Toimipaikkoihimme on turvallista tulla.
 • Vastaanottosi voi toteutua myös puhelimitse tai etävastaanottona.
 • Soita ensin. Monet asiat hoidetaan suoraan puhelimessa tai sinut ohjataan oikeaan paikkaan.
 • Soita ensin, jos podet flunssaoireita ja sinulla on varattu aika esimerkiksi sosiaalitoimistoon, hammashoitoon tai neuvolaan. Ajanvarauksesi saatetaan siirtää eteenpäin tai muuttaa etävastaanotoksi.

Keskusteluapua ja tukea

Älä jää huolinesi yksin, puhu läheisillesi. Jos koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15).

Myös mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua; valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 ympäri vuorokauden ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, 013 316 244 arkipäivisin klo 10-14.

Suojaudu tartunnoilta ja ehkäise niiden leviämistä

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Koronaviruksen riskiryhmää ovat erityisesti iäkkäät henkilöt sekä jotain perussairautta sairastavat.

Viisi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

 1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 2. Pidä ainakin kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.
 5. Lataa Koronavilkku-sovellus.

 

Katso ohjeet THL:n videoilta:

THL:n verkkosivut: käsienpesu ja yskiminen

 

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Koronatietoa eri kielillä

Coronavirus information in different languages

Suomi, Suomalainen viittomakieli, Svenska, Finlandssvenskt teckenspråk, English, Davvisámi, Anarâškielâ, Sääʹmǩiõll, Русский язык, عربية , Af-Soomaali, Eesti keel, 中文, ภาษาไทย, دری , فارسی , Español, Français, Deutsch, Türkçe

Visit website: Finnish Institute for Health and Welfare

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Koronavilkku linkki

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi
Artikkelin kuva
04.08.2020

Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä ja varautuminen mahdolliseen uuteen epidemia-aaltoon on hyvällä tolalla.

– Alueen asukkaat ovat hakeutuneet koronavirustesteihin todella hyvin, siitä kiitos pohjoiskarjalaisille! Vaikka koronavirustilanne on meillä ollut rauhallinen, eivät ihmiset onneksi ole unohtaneet taudin olemassaoloa, kiittää Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Koronatestejä otetaan Siun soten alueella tällä hetkellä noin 120 päivittäin. Testimäärät ja koronavirukseen liittyvät puhelumäärät ovat olleet kasvussa viime viikkoina.

– Tämä on hyvä asia, sillä lievissäkin oireissa on tärkeää olla yhteyksissä. Syksyn tullen alkaa olla liikkeellä monia muitakin taudinaiheuttajia, ja vain testaamalla päästään sulkemaan koronan mahdollisuus pois, korostaa Sieberns. 

– Pahinta on, jos koronavirus pääsee leviämään väestössä niin, ettei taudin alkuperää ja altistuneita päästä jäljittämään.

Matkustusrajoitusten poistuminen, koulujen alkaminen ja työntekijöiden siirtyminen etätöistä takaisin työpaikoille lisäävät riskiä koronaviruksen leviämiselle myös Pohjois-Karjalassa. Siun soten toiminnassa seuraillaan valtakunnallisia ohjeistuksia ja kevään tiukkoja rajoituksia on lievennetty. Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä:

– Koronaviruspandemia on maailmalla käynnissä voimakkaampana kuin koskaan. Niin kauan kuin tilanne on tämä, uutta normaalia ovat muun muassa vierailijoiden määrän rajaaminen ja soittaminen etukäteen terveysasemille, ennen paikan päälle tulemista, perustelee terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.   

– Tarkoitus on varmistaa se, ettei virus pääsisi missään tilanteessa leviämään toimipaikoissamme asiakkaiden tai henkilökunnan keskuudessa.

Kaipiainen muistuttaa myös jokaisen omasta vastuusta koronaviruksen leviämisen estämisessä:

– Tahallaan ei varmasti kukaan hanki eikä levitä virusta, vaan sen voi saada meistä ihan kuka tahansa. Käsien peseminen ja desinfiointi, turvavälien muistaminen sekä oireisena testeihin hakeutuminen ja kotona pysytteleminen ovat pieniä ja helppoja asioita, joista ei nyt kannattaisi kenenkään tinkiä. 

Toimintaohjeet:

 • Jos epäilet saaneesi koronvirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä osoitteessa omaolo.fi. Puhelimitse yhteyttä otetaan joko Päivystysapuun 116117 tai omalle terveysasemalle. Älä hakeudu hoitoon yhteispäivystykseen tai terveysasemalle ennen soittamista. Ota yhteyttä lievissäkin oireissa.
 • Älä matkustele tai liiku muiden ihmisten keskuudessa sairaana tai oireisena, vaan ole yhteyksissä terveydenhuoltoon ja hakeudu koronatestiin.
 • Terveysasemille pitää soittaa kaikissa asioissa ennen paikan päälle tulemista. Jätä ensisijaisesti takaisinsoittopyyntö, jolloin sinun ei tarvitse jonottaa puhelimessa. Kaikille takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin saman päivän aikana. Sinut ohjataan puhelimessa oikeaan paikkaan. Kaikilla terveysasemilla ei hoideta infektiopotilaita.
 • Tule vastaanotolle mielellään korkeintaan yhden saattajan kanssa.
 • Sovi etukäteen vierailuista Siun soten toimipaikkoihin ja varaudu tavanomaisista poikkeaviin järjestelyihin. 
 • Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Ajantasaiset toimintaohjeet löydät aina Siun soten verkkosivuilta siunsote.fi/korona

somejako