Väkijoukko kuvakaruselli

Koronavirus

For information in English, please visit www.siunsote.fi/en/web/english/corona.

Информация на русском языке можно найти на странице https://www.siunsote.fi/korona/ru.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa

Koko Pohjois-Karjala on koronavirusepidemian perustasolla.

Koronavirustilannetta koko maassa ja Siun soten toiminta-alueella voi seurata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta:

 • Koronakartta kertoo varmistettujen koronatapausten ja otettujen testien määrät sekä kuntakohtaisen tartuntatilanteen.
 • Koronakartan taustatilastoissa näkyvät tartunnat viikkotasolla sairaanhoitopiireittäin.
 • Tilannekatsaus-verkkosivulta löytyy tietoa muun muassa sairaalahoitoa tarvinneiden koronaviruspotilaiden määristä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulla on lieviäkään oireita.

Ota yhteyttä ja varaa aika näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle ns. infektiovastaanotolle, jos sairastat infektiotautia tai kyse on koronavirustestin ottamisesta. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Infektiovastaanotot toimivat Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä. 

Meillä on turvallista asioida

Pyrimme järjestämään palvelut mahdollisimman normaalisti, mutta varmistamaan samalla potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden.

 • Älä peru vastaanottoaikaasi turhaan. Toimipaikkoihimme on turvallista tulla.
 • Vastaanottosi voi toteutua myös puhelimitse tai etävastaanottona.
 • Soita ensin. Monet asiat hoidetaan suoraan puhelimessa tai sinut ohjataan oikeaan paikkaan.
 • Soita ensin, jos podet flunssaoireita ja sinulla on varattu aika esimerkiksi sosiaalitoimistoon, hammashoitoon tai neuvolaan. Ajanvarauksesi saatetaan siirtää eteenpäin tai muuttaa etävastaanotoksi.

Keskusteluapua ja tukea

Älä jää huolinesi yksin, puhu läheisillesi. Jos koet tarvitsevasi keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15).

Myös mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua; valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 ympäri vuorokauden ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, 013 316 244 arkipäivisin klo 10-14.

Suojaudu tartunnoilta ja ehkäise niiden leviämistä

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Koronaviruksen riskiryhmää ovat erityisesti iäkkäät henkilöt sekä jotain perussairautta sairastavat.

Viisi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

 1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 2. Pidä ainakin kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.
 5. Lataa Koronavilkku-sovellus.

 

Katso ohjeet THL:n videoilta:

THL:n verkkosivut: käsienpesu ja yskiminen

 

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Koronatietoa eri kielillä

Coronavirus information in different languages

Suomi, Suomalainen viittomakieli, Svenska, Finlandssvenskt teckenspråk, English, Davvisámi, Anarâškielâ, Sääʹmǩiõll, Русский язык, عربية , Af-Soomaali, Eesti keel, 中文, ภาษาไทย, دری , فارسی , Español, Français, Deutsch, Türkçe

Visit website: Finnish Institute for Health and Welfare

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Koronavilkku linkki

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotuksen ajanvaraus ruuhkautui – lisää aikoja tulossa ensi viikolla
11.02.2021

Koronarokotuksen ajanvaraus ruuhkautui – lisää aikoja tulossa ensi viikolla

Siun sote käynnisti iän ja sairauden perusteella riskiryhmien koronavirusrokotukset torstaiaamuna 11.2.2021. Rokotusten ajanvaraus ruuhkautui sekä verkko- että puhelinajanvarauksessa.

Verkkoajanvarauksessa oli torstaina hitautta ja katkoksia. Palvelun kuormittuminen johtui kävijämäärän runsaasta kasvusta, kun koronarokotusten ajat tulivat varattaviksi. Kiinnostus koronarokotusaikoihin aiheutti odottamattoman kävijäpiikin, sillä kävijämäärä 20-kertaistui.

Verkkoajanvaraus on nyt toiminnassa, mutta hitautta saattaa esiintyä. Tilanteen korjaamiseksi on tehty toimenpiteitä ja palvelun saatavuutta seurataan aktiivisesti.

- Verkkoajanvarauksen kuormittuminen lisäsi myös puhelinajanvarauksen kysyntää, johon harmillisesti samaan aikaan sattui myös puhelinjärjestelmän tekniset ongelmat. Puhelinajanvarauksen jonotusjärjestelmä rikkoutui aamupäivän aikana, mikä aiheutti puheluiden ruuhkautumisen ja katkoksia puhelinjärjestelmään, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen kertoo.

Torstaina klo 16 mennessä ajanvaraukseen tuli yhteensä yli 42 000 puhelua. Eri numerosta soittaneita oli noin 3 400.

Rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta

Varattavissa olevat koronarokotusajat riippuvat täysin rokotteiden saatavuudesta. Rokotusaikoja avataan varattaviksi sen verran, kuin rokotetta on saatavilla. Rokotusajat on jaettu eri kuntien alueelle asukasmäärän perusteella.

Torstaina klo 15 varattavissa oli vielä joitakin koronarokotusaikoja viikolle 7. Uusia rokotusaikoja avataan varattavaksi jälleen ensi viikolla, mikäli rokotteita saapuu suunnitelmien mukaan. Lisäksi yksittäisiä aikoja voi tulla varattavaksi esimerkiksi aikojen perumisten myötä.

Mikäli verkkoajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja koronarokotuksiin, tarkoittaa se sitä, että rokotteita ei ole eikä rokotusaikaa pysty varaamaan. Puhelinajanvarauksessa kerrotaan ääninauhoitteella, mikäli aikoja ei ole sillä hetkellä varattavissa.

Rokotteita on saatavilla hyvin vähän suhteessa rokotettavien määrään. Tällä hetkellä Siun sotessa on käynnissä iän ja sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset. Rokotteita tarjotaan ensi vaiheessa tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

- Rokotus on mittava urakka eivätkä läheskään kaikki nyt rokotusvuorossa olevat saa rokotetta ensimmäisinä päivinä tai viikkoina. Tärkeintä on, että rokotukset etenevät ja joka viikko meillä on Pohjois-Karjalassa aiempaa runsaasti enemmän rokotteella suojattuja ihmisiä, Kaipiainen sanoo.

Rokotteiden sopivuus eri ryhmille vaikuttaa rokotusjärjestykseen

On erittäin tärkeää, että koronarokotusajan varaavat vain he, jotka ovat juuri nyt rokotusvuorossa. Suomessa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia rokotteita. Toinen rokotetyyppi sopii ainoastaan alle 70-vuotiaille ja toisen tyypin rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille.

Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi kaikille yli 16-vuotiaille sopivaa rokotetta annetaan ensimmäisenä iäkkäimmälle väestölle.

Siun sotessa kyseistä rokotetta annetaan tällä hetkellä yli 80-vuotiaille. Tämän ryhmän rokotusten jälkeen vuoroon tulee seuraava ikäluokka eli 70–80-vuotiaat. Kuten yli 80-vuotiaissa, myös tässä ikäluokassa rokotetaan kaikki koronarokotteen haluavat, ei vain sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat.

Alle 70-vuotiaille sopivalla rokotteella rokotukset on aloitettu sairauden perusteella vakavimmasta riskiryhmästä. Ensimmäisenä rokotusta tarjotaan henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia. Tämän ryhmän jälkeen vain alle 70-vuotiaille tarkoitetulla rokotteella ryhdytään rokottamaan seuraava riskiryhmää, johon kuuluvat henkilöt, joilla on koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Siun sote tiedottaa aina, kun uusien ryhmien koronarokotukset käynnistyvät. Koko väestön rokotukset käynnistyvät iän tai sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvien rokotusten jälkeen.

Huomioitavaa on, että rokotusaikoja voi varata vain verkkoajanvarauksen ja koronarokotuksen puhelinajanvarauksen kautta. Koronarokotusaikoja ei voi varata terveysasemilta tai terveysasemien ajanvarauksen kautta. Lisätietoa osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.

somejako