Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti järjestöavustuskriteereistä
Laajassa yhteistyössä valmisteltu järjestöavustusohje sai lautakunnasta peukkua.
Laajassa yhteistyössä valmisteltu järjestöavustusohje sai lautakunnasta peukkua.
17.10.2022

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti järjestöavustuskriteereistä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta hyväksyi kokouksessaan 13.10. järjestöjen toiminta-avustuksia, kumppanuuksia ja yhteistyösopimuksia koskevan ohjeen. Samalla se päätti, että järjestöjen toiminta-avustusten hakuaika on 15.12.2022-22.1.2023.

– Lautakunta on valmistellut järjestöavustusasiaa perusteellisesti ja pitänyt sitä äärimmäisen tärkeänä. Yksi hyvinvointialuestrategian painopisteistä on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, jonka eteen järjestöt tekevät paljon arvokasta työtä. Siksi lautakunta katsoo, että toiminta-avustusten täytyy olla vahvasti budjetissa, puheenjohtaja Virve Mikkonen toteaa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta esittää talousarviovalmisteluun, että toiminta-avustuksina jaettaisiin vähintään 200 000 euroa. Summa perustuu Pohjois-Karjalan kunnissa aiemmin myönnettyihin sote-järjestöavustuksiin sekä hyvinvointialueen taloustilanteeseen.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusperiaatteita on laadittu tiiviissä yhteistyössä alueen järjestöjen kanssa.

– Olemme valmistelleet avustusmallia hyte-lautakunnan linjausten mukaisesti ja avoimesti yhdessä järjestöjen, hyvinvointialueen kumppanuusryhmän ja kuntien kanssa. Prosessi on edennyt todella hyvin huomioiden, että tehdään jotain ihan uutta, kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin kertoo.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusmalliin kuuluvat toiminta-avustukset, kumppanuudet ja yhteistyösopimukset. Järjestöt voivat hakea toiminta-avustuksia kerran vuodessa.

Kumppanuuksissa hyvinvointialue voi harkinnan mukaan tukea toimintaa, johon järjestö hakee ulkopuolista rahoitusta. Kumppanuudet ovat luonteeltaan pitkäkestoisia ja sidoksissa hanketoimintaan. Yhteistyösopimukset toimivat hyvinvointialueen lausuntona järjestölle ulkopuolisen rahoituksen hakemisessa. Yhteistyösopimukseen ei siis liity hyvinvointialueelta tulevaa rahoitusta. Kumppanuuksissa ja yhteistyösopimuksissa on jatkuva haku mahdollisten rahoitusaikataulujen mukaisesti.

Avustettavan toiminnan tulee kiinnittyä hyvinvointialueen tehtäviin eli sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoiminnan järjestämiseen. Niitä ovat esimerkiksi eri ikäisten arjen ja toimintakyvyn tukeminen, kulttuurihyvinvointityö, mielenterveys-, päihde- ja kriisityö, turvallisuus ja varautuminen. Avustuksia voidaan myöntää myös sairausryhmiin, sairauksien ehkäisyyn ja vammaisuuteen kiinnittyvään toimintaan ja sotaveteraanien ja -invalidien toimintakyvyn tukemiseen.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusten tulee kohdentua pohjoiskarjalaisiin ja toteutua Pohjois-Karjalassa. Avustuksen hakijan tulee määritellä toiminnan kohderyhmä, ja toiminnan tulee olla kaikille kohderyhmän edustajille avointa ja maksutonta.

Pohjois-Karjalan kunnat myöntävät jatkossakin avustuksia järjestöille omien kriteeriensä ja harkintansa mukaan.

– Järjestöfoorumissa 5. lokakuuta päivitettiin sidosryhmien tietämystä avustusmallista. Aion myös kiertää järjestöilloissa, ja lisäksi tulossa on etäkahvitilaisuuksia, joissa voi kysyä askarruttavista asioista avustuksiin ja yhteistyösopimuksiin liittyen. Tavoite on jatkaa tiivistä vuoropuhelua järjestöjen kanssa, projektisuunnittelija Minna Patama kertoo.

Koko maakuntaan suuntautuva Kohti hyvinvointialuetta -kiertue käynnistyy marraskuussa, ja sen yhteydessä on mahdollista saada lisää tietoa järjestöavustuksista. Hyvinvointialueen verkkosivuille www.siunsote.fi perustetaan oma sivu järjestöasioille.

Minna Patama ja Maarita Mannelin toimivat yhteyshenkilöinä järjestöavustuksiin liittyvissä asioissa.

– Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, Patama vinkkaa.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)