Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Eristysohjeet tartunnan saaneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos sinulla tai lapsellasi on todettu koronavirustartunta terveydenhuollossa tehdyllä koronatestillä (ei kotitesti) ja sinut on määrätty tartuntatautilain mukaiseen eristykseen.

Eristyspäätösten laatimisesta on luovuttu Siun sotessa 25.1.2022 alkaen. Mikäli joudut olemaan poissa töistä oman tai lapsesi sairastumisen vuoksi, toimi työnantajasi poissaolokäytänteiden mukaisesti.

Täytä esitietolomake

Jos olet saanut tiedon koronavirustartunnasta, täytä esitietolomake välittömästi. Jos sinulla ei ole mahdolisuutta täyttää esitietolomaketta, ole yhteydessä tartunnanjäljitykseen.

Seuraavissa tapauksissa täytä ensin esitietolomake ja soita tämän jälkeen tartunnanjäljitykseen puh. 013 330 2111:

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä ja olet ollut töissä viimeisen kahden viikon aikana.
 • sinulla on jokin riskisairaus ja sairastumiseesi liittyviä huolia.
 • sinulla on rajut oireet ja joudut olemaan pääosin vuoteessa.

Mitä eristys tarkoittaa ja kauanko se kestää?

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Jos oireesi ovat lieviä, voit sairastaa kotona. Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat tärkeitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä (ensisijaisesti parasetamoli). Eristyksen aikana sinun tulee olla puhelimitse tavoitettavissa.

Kotieristys kestää vähintään viisi vuorokautta oireiden alusta. Jos oireita ei ole, eristys alkaa näytteenottopäivästä.Sinun tulee kuitenkin olla oireeton kahden vuorokauden ajan ennen kuin voit palata töihin tai kouluun.

Oireiden alkupäivä tai oireettomilla näytteenottopäivä on "päivä nolla". Esimerkiksi jos viiden päivän eristyksessä oireesi alkoivat maanantaina, täytyy sinun pysyä eristyksessä vielä lauantaina.

Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa. Eristyksen aikana sinun tulee olla puhelimitse tavoitettavissa. Jos sinulla on oireita vielä eristyksen loppumisen aikaan, ole yhteydessä tartunnanjäljitykseen.

Mihin voin ottaa yhteyttä eristyksen aikana?

Tartunnanjäljityksen puh. 013 330 2111. Avoinna ma–su klo 8–16. Linjalla on takaisinsoittopalvelu, kuuntele nauhoite loppuun ja jätä takaisinsoittopyyntö.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi takaisinsoitto saattaa tulla vasta useamman päivän viiveellä. Odotathan rauhassa. Tartunnanjäljityksen sähköposti on tarkoitettu ainoastaan viranomaisviestintään ja esitietolomakkeiden vastaanottamista varten. Siihen ei voi lähettää henkilökohtaisia, esimerkiksi eristyksen kestoon liittyviä kysymyksiä.

Tartunnanjäljitykseen ei tarvitse erikseen soittaa tartunnan saatuasi. Useimpiin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta sekä Usein kysyttyä -sivulta.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee, ole yhteydessä päivystysapuun p. 116 117 tai omalle terveysasemallesi.

Hengenvaaran uhatessa soita hätäkeskukseen 112. Kerro puhelimessa tartunnastasi.

Miten toimin erityksen aikana?

Vältä lähikontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ja pysy kotona.

 • Kotona ei saa käydä vierailijoita
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
 • Voit liikkua ulkona, esim. koiraa saa ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Ulkoillessakin pitää välttää lähikontaktia muihin ihmisiin.
 • Jos asut kerrostalossa, käytä maskia yleisissä rappukäytävissä. Hissiin ei saa mennä, jos siellä on muita ihmisiä.
 • Vältä pintojen koskettelua hississä sekä yleisissä rappukäytävissä. Huomioi, että sinulla on juuri pestyt kädet tai käytät käsineitä, kun joudut koskemaan esim. hissin nappuloihin.
 • Et saa käydä kodin ulkopuolisissa paikoissa kuten ruokakaupassa, apteekissa, työpaikalla, koulussa, päiväkodissa tai harrastustoiminnassa, koska siellä on vaikea välttää lähikontakteja.
 • Ruuan ja lääkkeiden tilaamiseen voi käyttää toimituspalvelua/tuttava-apua. Kotiin toimitetut tarvikkeet jätetään asunnon oven ulkopuolelle. Älä kohtaa tarvikkeiden tuojaa alle kahden metrin etäisyydellä.

Jos samassa taloudessa asuu myös muita:

 • Oleskele omassa huoneessa, vältä lähikontakteja muihin perheenjäseniin. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla vähintään 2 metriä. Esim. sairastunut voi nukkua eri vuoteessa.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta
 • Jos kotona on kaksi WC:tä, sairastunut käyttää omaa WC:tä
 • Samassa taloudessa olevilla tulee olla WC:ssä omat käsipyyhkeet, mieluummin käytetään kertakäyttöpyyhkeitä. Käsipyyhkeet vaihdetaan päivittäin ja pestään muun pyykin kanssa vähintään 60 asteessa.
 • Kosketuspintoja, joihin kosketaan paljon, on syytä pyyhkiä säännöllisesti. Niitä ovat esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisimet, puhelimet ja kaukosäätimet. Puhdistukseen voit käyttää yleispuhdistusainetta

Ilmoita tartunnasta lähikontakteillesi

Lähikontaktejasi ovat mm. samassa taloudessa asuvat sekä luonasi vierailleet henkilöt. Lähikontakteilla tarkoitetaan myös henkilöitä, jotka ovat olleet kanssasi kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä yli 15 minuuttia oireidesi aikana tai 48 tuntia ennen oireidesi alkamista.

Lähikontakteilla tartunnan saamisen riski on suurempi kuin muilla tapaamillasi henkilöillä. Suosittelemme, että ilmoitat tartunnastasi lähikontakteillesi ja esimerkiksi työpaikallesi itse, mutta siihen ei ole velvoitetta.

Ohjeet altistuneille:

Sairaalahoidossa oleva potilas:

Jos olet sairaalahoidossa, eristys jatkuu koko hoitojakson ajan. Eristyksen lopettamista voidaan tarvittaessa harkita, jos sinulla ei ole ollut kahteen vuorokauteen (48 tuntia) COVID-19-infektioon sopivia oireita ja oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vrk.

Jos et enää tarvitse sairaalahoitoa, voit kotiutua noudattaen kotihoito-ohjeita. Kotiutuminen tapahtuu ensisijaisesti omalla autolla (ei julkisilla kulkuneuvoilla eikä taksilla). Kotieristystä jatketaan, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokautta (48 tuntia) ja oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Tartuntatautilaki (1227/2016)

Tartuntatautilain perusteella kyseessä on ns. yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka vuoksi kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön eristykseen, jos taudin leviämistä ei voida muutoin estää. Tästä tehdään tartuntatautilain (1227/2016) mukainen päätös.

Tartuntatautilääkärin määräämä eristys ei ole suositus, vaan viranomaispäätös. Se perustuu näyttöön. Lääkärin määräämää eristystä ei voi lyhentää koronavirustesteillä.

Tartuntatautipäiväraha:

 • Eristämisestä aiheutuneesta ansionmenetyksestä olet oikeutettu tartuntatautipäivärahaan
 • Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja huoltajalle aiheutuu siitä ansionmenetystä.

Lisätietoa Kelan sivuilla:  Tartuntatautipäiväraha (kela.fi)

Tartunnan saaneen esitietolomake_linkki

Yhteystiedot_tartunnanjäljitys

Yhteystiedot

Tartunnanjäljityksen puhelinpalvelu tartunnan saaneille:

puh. 013 330 2111

Avoinna ma–su klo 8–16

Kuuntele nauhoite loppuun ja jätä takaisinsoittopyyntö.

 

Soita heti tartunnan toteamisen jälkeen, jos:

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä
 • sinulla on jokin riskisairaus ja sairastumiseesi liittyviä huolia
 • sinulla on rajut oireet ja joudut olemaan pääosin vuoteessa

Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös kiireettomissä asioissa, esimerkiksi eristyspäätöksiin liittyvissä kysymyksissä. Kiireettömissä asioissa takaisinsoitto voi kestää useita päiviä.

somejako