Diabetes pääkuva

Diabeteksen hoito

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii diabeetikolta päivittäistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauden hoitoa. Eri diabetestyypeille on yhteistä energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka näkyy kohonneena veren sokeripitoisuutena.

Diabeteksen hoitoon kuuluvia palveluja ovat lääkärin, diabeteshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin ja jalkaterapeutin vastaanotot. Joskus tarvitaan myös vuodeosastolla hoitojaksoa. Erikoissairaanhoidossa on lisäksi moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.

Hoitoa ja seurantaa toteutetaan terveysasemilla ja keskussairaalassa

Tyypin I diabeetikoita tutkimme ja hoidamme taudin alkuvaiheessa tai erityistilanteissa keskussairaalassa. Hoidon vakiintumisen jälkeen hoito voi jatkua terveysasemalla. Tyypin 2 diabeetikoiden omahoidon ohjaus ja seuranta tapahtuu pääsääntöisesti terveysasemalla. Esidiabeetikot ja muut valtimotautien riskiryhmään kuuluvat henkilöt saavat ohjausta elintaparyhmissä.

Diabeteksen hoidon tavoitteena on hyvä hoitotasapaino ja siksi omahoito on keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Kenelle ja millä ehdoin

Keskussairaalaan hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Palvelu on maksullinen.

PTV-sisältö

Kiteen terveysasema

Saat omalta terveysasemaltasi perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, esimerkiksi tapaturman takia, voit mennä myös suoraan keskussairaalan yhteispäivystykseen. Suosittelemme kuitenkin, että soitat ensiksi terveysasemallesi. Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

Palvelun kielet: suomi, englanti.

Diabeteksen hoito

Käyntitiedot

Siun soten terveysasemat Yhteystiedot

Siun soten terveysasemat

Diabeteksen hoito PKKS

Yhteystiedot

Diabeteksen hoito keskussairaalassa

Puh. 013 330 2345 (lähetteisiin ja ajanvaraukseen liittyvät asiat virka-aikana)
Sisätautien poliklinikka A-talo, 6. kerros. Ilmoittautuminen 1. kerroksen pääaulassa.

Käyntiosoite:
Pohjois-Karjalan keskussairaala
Tikkamäentie 16, 80210 Joensuu

diabetestalo linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

diabetestalo.fi

somejako