Anestesia- ja leikkaussalitoiminta pääkuva

Anestesia- ja leikkaustoiminta

Anestesia- ja leikkaustoiminta on jakaantunut kahteen eri toimipisteeseen: anestesia- ja leikkausosastoon sekä päiväkirurgiseen yksikköön. Leikkaussaleja on 17.

Anestesia- ja leikkausosasto

Anestesia- ja leikkausosasto on päivystävä leikkausosasto, jossa hoidamme kaikkien erikoisalojen potilaita nukutuksessa tai puudutuksessa.

Suurin osa potilaistamme tulee leikkausosastolle suunnitellusti. Kaikki ennalta suunnitellut leikkaukset tehdään arkisin päiväsaikaan.

Kiireelliset ja päivystykselliset leikkaukset tehdään silloin, kun potilaan hyvä hoito sitä vaatii, tarvittaessa myös yöllä. Päivystysleikkauksen tarve ja ajankohta päätetään aina potilaskohtaisesti.

Toimenpiteet tehdään leikkaussaleissa. Leikkauksen jälkeen potilas toipuu heräämössä muutamien tuntien ajan. Sen jälkeen hänet siirretään jatkohoitoon vuodeosastolle tai päiväkirurgiseen yksikköön.

PÄIKI eli päiväkirurgia

Päiväkirurgialla tulet sairaalaan toimenpideaamuna ja kotiudut samana päivänä, mikäli vointisi sen sallii.

Toipuminen toimenpiteestä on yleensä nopeaa. Nukutusaineet ja puudutusaineet valitaan niin, että ne vaikuttavat mahdollisimman lyhyen ajan.

Toimenpiteen jälkeinen seuranta ja kotiutus toteutetaan päiväkirurgian heräämössä.

LEIKO eli leikkaukseen kotoa

Ennen suunniteltua leikkausta olet käynyt etukäteen tarvittavissa tutkimuksissa ja saanut toimenpiteeseen valmistavan ohjauksen.

Toimenpidepäivän aamuna saavut suoraan kotoa LEIKO-yksikköön, jossa sinut valmistellaan leikkausta varten ja vaihdetaan potilasvaatteet. Usein leikkaava lääkäri käy vielä tervehtimässä sinua ennen toimenpidettä.

Leikkaukseen pääsyä odotellessa voit katsoa televisiota, lukea omia kirjoja tai käyttää omia tietoteknisiä laitteita esimerkiksi kuunnella musiikkia kuulokkeilla.

Leikkausosaston henkilökunta hakee sinut leikkaussaliin.

HERKO eli heräämöstä kotiin

Joissakin toimenpiteissä on tarpeen seurata vointiasi yhden yön yli sairaalassa. Kotiutus tapahtuu silloin yleensä seuraavana aamuna klo 10 mennessä.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan keskussairaala

Pohjois-Karjalan keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala, joka on jo pitkään ollut yksi Suomen tuottavimmista keskussairaaloista. Sairaalan hoidon laatu ja potilasturvallisuus ovat kansallisissa vertailuissa huippuluokkaa.

Keskussairaalasta löytyvät kaikki tärkeimmät erikoisalat avosydänkirurgiaa ja neurokirurgiaa lukuun ottamatta.


Pääsisäänkäynti muuttunut väliaikaisesti

Pääsisäänkäynti on siirtynyt peruskorjauksen ajaksi H-siipeen sairaalan sisäpihalle, Tikkarinteen puolelle.

Jos saavut autolla, pysäköi parkkihalliin, josta on opasteet väliaikaiselle sisäänkäynnille. H-siiven sisäänkäynnin edessä on lyhyeen pysäköimiseen tarkoitettuja paikkoja saattoliikenteelle.


Päivystyksen sisäänkäyntiin peruskorjaus ei vaikuta. J-rakennuksessa olevan päivystyksen sisäänkäynnin kautta saapuvat päivystyspotilaiden lisäksi synnyttäjät ja lastenkeskuksen asiakkaat, kuten tähänkin saakka.


Asiakaspysäköinti

Pysäköintitalo sijaitsee heti sairaalan sisääntulotien vasemmalla puolella. Sairaalan alueella on muutamia pysäköintipaikkoja myös ulkoalueilla. Pääsisäänkäynnin ja päivystyksen edessä on 30 minuutin pysäköintipaikkoja saatto- ja hakuliikenteelle. Sairaalan alueella pysäköinti on pääasiassa maksullista. Alueella on vain muutama maksuton kiekkopaikka ja koko alue on pysäköinnin valvonnan piirissä. Invalidipaikkoja on ulkoalueilla muun muassa pääsisäänkäynnin luona sekä pysäköintitalon 2. kerroksessa.


Pääaulassa on odotustilaa, ilmoittautumispiste ja vahtimestarien neuvonta/infopiste.

Palvelun kielet: suomi, englanti.

Anestesia- ja leikkaustoiminta
Anestesia- ja leikkausosasto sijaitsee sairaalan E-siiven 2. kerroksessa. LEIKO-yksikkö sijaitsee sairaalan E -siiven 2. kerroksessa, leikkaussalien läheisyydessä. Päiväkirurginen yksikkö sijaitsee sairaalan G -rakennuksen 1. kerroksessa. Päikin sisäänkäynti on Tikkarinteen puolelta K-kerroksesta. Saattaja voi pysäköidä lyhytaikaisen asiakaspysäköinnin paikoille PÄIKI:n sisäänkäynnin lähellä. PÄIKI on avoinna ma–pe klo 7–20.

Käyntitiedot

Muut yhteystiedot

Keskussairaalan puhelinpalvelu

Keskussairaalan puhelinpalvelu

Pohjois-Karjalan keskussairaalan ajanvarauksiin ja lähetteisiin liittyvät kysymykset arkisin klo 7.30–15.30
Puh. 013 330 2345

Leikkaukseen terveyskylän linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

Terveyskylän leikkaukseen.fi logo.

Kivunhallintatalo terveyskylän linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

Terveyskylän kivunhallintalon logo.

Leikkaus ja anestesia lisätietoja linkit

somejako