Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan
26.03.2021

Vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan

Siun sote jatkaa vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien koronarokotuksia. Rokotusten ajanvaraus käynnistyy maanantaina 29.3.2021 klo 8. Ajan voivat varata vuonna 1952–1956 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Näitä sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).

Ajan koronarokotukseen voi varata joko verkkoajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131. Suosittelemme käyttämään verkkoajanvarausta, mikäli sen käyttäminen on mahdollista. Näin voimme vähentää puhelinajanvarauksen kuormaa ja mahdollistaa puhelinajanvarauksen heille, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkoajanvarausta.

AstraZenecan rokotteen käytön jäätyä tauolle Siun sote perui noin 200 varattua rokotusaikaa 60–69-vuotiailta henkilöiltä, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Siun sote ilmoittaa ensi- tai seuraavalla viikolla uuden rokotusajan vuonna 65–69-vuotiaille henkilöille. 60–64-vuotiaiden uusien rokotusaikojen aikataulu selviää myöhemmin, sillä AstraZeneca ei ole käytettävissä ainakaan toistaiseksi tälle ryhmälle. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt 24.3.2021, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä. THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Myös THL:n nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on todennut, että AstraZenecan rokotteen käytön jatkaminen 65 vuotta täyttäneillä on lääketieteellisesti perusteltua. Voit lukea lisää THL:n tiedotteesta: AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen

Yli 70-vuotiaiden rokotuksia jatketaan ikäryhmittäin porrastettuna

Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta on porrastettu ikäryhmittäin. Maanantaina 29.3.2021 klo 8 ajanvaraus käynnistyy vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneille henkilöille. Aikoja tule varattavaksi 2200 kappaletta. Varattavien aikojen määrä on hieman rokotusvuorossa olevaa ryhmää pienempi. Tämän vuoksi on mahdollista, että aivan kaikki eivät saa aikaa vielä tulevana maanantaina. Ryhmäjaolla pyritään varmistamaan, ettei rokotteita mene hukkaan, mikäli kaikki ikäryhmään kuuluvat eivät rokotetta halua. Vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneet voivat kuitenkin varata aikoja jatkossa aina, kun vapaita aikoja lisätään ajanvaraukseen.

Koronarokotusajan voi varata joko verkkoajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131.

Seuraavien ikäryhmien koronarokotusten ajanvaraus käynnistetään tulevina viikkoina. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan uudet ikäryhmän käynnistyvät viikon välein. Näin ollen tiistaina 6.4.2021 ajanvaraus käynnistyisi vuonna 1947 tai sitä ennen syntyneillä ja maanantaina 12.4.2021 vuorossa olisivat vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet henkilöt. Siun sote seuraa porrastuksen vaikutuksia ajanvaraukseen ensi viikolla. Mikäli ajanvaraukseen on edelleen tehtävä tarkennuksia, tiedotetaan niistä Siun soten verkkosivuilla osoitteissa www.siunsote.fi ja www.siunsote.fi/koronarokotukset.

somejako