Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Kuvakaruselli kasvomaski
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 25.2.2021.
Epidemiatilanne
Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat epidemian kiihtymisvaiheessa, muu Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.
- Tilannekuvatiedote viikolta 8: Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla
- Valtakunnallinen koronaviruksen seuranta ja viikoittaiset tilanneraportit (thl.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.
- Epidemian vaiheet eri alueilla Suomessa (thl.fi)
- Valtakunnalliset rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Etätyö:
- Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.
Harrastustoiminta:
- Suositellaan välttämään sisätiloissa aikuisten ryhmäliikuntaa ja ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.
Kasvomaskin käyttö:
- Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
- Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
- Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
Matkustaminen:
- Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Opetuksen järjestäminen:
- Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.
Ravitsemusliikkeet:
- Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoitukset valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Tarkemmat tiedot Aluehallintoviraston sivuilla.
- Valtioneuvoston asetus ravitsemusliikkeiden toiminnasta, voimassa 12.12.2020–28.2.2021.
Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:
- Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille
Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:
- Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.3.2021 saakka. Katso myös Aluehallintoviraston ohjeistukset yleisötilaisuuksista.
- Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset
Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.
Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä
Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.
Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.
Lisätietoja:
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija
Siun sotessa hyvä koronavalmius: alueella ei vielä todettuja tartuntoja
Siun soten alueella ei ole perjantaihin 6.3.2020 mennessä todettu koronavirustartuntoja. Koronavirusnäytteet on otettu tähän mennessä seitsemältä kriteerit täyttävältä henkilöltä. Neljän näyte on ollut negatiivinen, ja kolmen potilaan tutkimukset ovat vielä kesken.
Siun sote tulee noudattamaan koronavirustapauksia koskevassa viestinnässään sosiaali- ja terveysministeriön suositusta, eikä siten tiedota jatkossa pelkistä tartunnan epäilyistä, vaan ainoastaan mahdollisista varmistuneista tartunnoista.
Koronavirustilanteen kehittymistä seurataan parhaillaan tarkasti niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Siun sotessa on hyvä valmius sekä ehkäistä että tutkia ja hoitaa mahdollisia koronavirustartuntoja.
– Varaudumme laajoihin epidemioihin ja pandemioihin osana organisaation normaalia häiriötilannevarautumista. Tällainen varautumistyö on jatkuvaa ja siksi voimmekin toimia nopeasti ja tehokkaasti, jos koronavirustartuntoja todetaan, kertoo Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.
– Tässä vaiheessa teemme toimintaamme varautumissuunnitelmamme mukaisia tarkistuksia ja tarkennuksia ollaksemme hyvässä valmiudessa. Teemme myös yhteistyötä kuntien kanssa ja panostamme infektioiden torjuntaan. Pandemiaa varten meillä on myös olemassa kriittisten lääke- ja hoitomateriaalien osalta valmiusvarastoja, Kaipiainen vakuuttaa.
Tietoa koronaviruksesta
Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita, jotka muistuttavat influenssaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan virus leviää pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta löytyy kattava tietopaketti koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19. THL:n sivu sisältää ajantasaiset tiedot koronvirustilanteesta ja hyviä ohjeita matkailijoille.
Valtakunnallinen "koronapuhelin" lanseerattiin 4.3.2020. Neuvontanumero 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvontanumero on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa verkosta. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Jos herää epäilys koronavirustartunnasta
Jos henkilö on matkustanut epidemia-alueella (epidemia-alueet löytyvät THL:n verkkosivuilta) ja hänelle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, hänen tulee toimia näin:
- Ensimmäiseksi tulee soittaa omalle terveysasemalle tai Päivystysavun numeroon 116 117. Puhelimessa annetaan ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Terveysasemalle tai yhteispäivystykseen ei tule hakeutua hoitoon ennen soittamista.
- Suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla yskiessä ja aivastaessa. Käytetty nenäliina tulee laittaa välittömästi roskiin.
- Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, tulee yskiä ja aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin.
- Kädet tulee pestä säännöllisesti ja huolellisesti vedellä ja saippualla. Myös alkoholipohjaisia käsihuuhteita voi käyttää.