Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Kuvakaruselli kasvomaski
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 25.2.2021.
Epidemiatilanne
Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat epidemian kiihtymisvaiheessa, muu Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.
- Tilannekuvatiedote viikolta 8: Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla
- Valtakunnallinen koronaviruksen seuranta ja viikoittaiset tilanneraportit (thl.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.
- Epidemian vaiheet eri alueilla Suomessa (thl.fi)
- Valtakunnalliset rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Etätyö:
- Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.
Harrastustoiminta:
- Suositellaan välttämään sisätiloissa aikuisten ryhmäliikuntaa ja ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.
Kasvomaskin käyttö:
- Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
- Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
- Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
Matkustaminen:
- Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Opetuksen järjestäminen:
- Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.
Ravitsemusliikkeet:
- Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoitukset valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Tarkemmat tiedot Aluehallintoviraston sivuilla.
- Valtioneuvoston asetus ravitsemusliikkeiden toiminnasta, voimassa 12.12.2020–28.2.2021.
Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:
- Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille
Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:
- Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.3.2021 saakka. Katso myös Aluehallintoviraston ohjeistukset yleisötilaisuuksista.
- Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset
Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.
Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä
Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.
Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.
Lisätietoja:
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija
Siun sote palauttaa toimintaa ja palveluja normaaleiksi
Siun sote on alkanut palauttaa toimintaansa ja palveluja asteittain normaaleiksi. Palauttaminen koskee pääsääntöisesti kaikkea toimintaa, mutta erityisesti yli 70-vuotiaiden ja koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kiireettömiä vastaanottokäyntejä, joita siirrettiin alkukeväällä myöhemmäksi. Myös muun muassa hammashoitoloiden palveluja palautetaan asteittain, samoin kuntoutus- ja terapiatoimintaa sekä henkilökunnan tehohoitokoulutusten takia siirtyneitä leikkauksia.
Koronaviruksen leviämiseen ja mahdolliseen uuteen epidemia-aaltoon varaudutaan edelleen ja se näkyy erilaisina varotoimina kaikissa Siun soten kaikissa toimipaikoissa. Rajoitukset vierailukäytännöissä pysyvät toistaiseksi voimassa, ja osa muutoksista, kuten etävastaanotot, jää pysyviksi.
Terveysasemien, hammashoitoloiden ja keskussairaalan lähivastaanottotoimintaa palautetaan
Terveysasemilla asiat hoidetaan edelleen mahdollisimman pitkälle puhelimitse tai muuten etänä, mutta tarpeen mukaan asiakas ohjataan vastaanotolle. Terveysasemille on siis edelleen soitettava ennen paikan päälle saapumista.
Hammashoitoloissa on jo käynnistetty uudelleen lasten ja nuorten kiireettömiä hoitoja, ja aikuisten hoitoa palautetaan kesäkuun alusta alkaen. Kokonaan hammashoidon toimintaa ei vielä päästä varotoimien vuoksi palauttamaan normaaliksi, ja koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden kiireettömiä aikoja saatetaan edelleen siirtää myöhemmäksi.
– Kiireelliset asiat on tietysti hoidettu koko ajan. Nyt päästään purkamaan jonoja ensisijaisesti lasten ja nuorten hammashoidosta sekä niin sanotuista puolikiireellisistä hoidoista, joilla estetään esimerkiksi tulehdusten akutisoituminen. Kiireettömän hoidon käynnistämisessä seuraamme tarkasti epidemiatilannetta, kertoo palvelupäällikkö Virva Vänttinen Siun soten suun terveydenhuollosta.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa henkilökunnan tehohoitokoulutuksen takia supistettu leikkaustoiminta palaa kokonaan normaaliin tällä viikolla. Koronavirusepidemiaan varautuminen on vaikuttanut leikkaustoiminnan ohella eniten suu- ja leukasairauksien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien hoitoon, joiden toimenpiteet tuottavat paljon aerosoleja. Näillä erikoisaloilla varotoimet rajoittavat edelleen toimintaa jonkin verran.
– Kokonaisuudessaan keskussairaalan toimintaa supistettiin aika maltillisesti. Toki osa käynneistä on siirretty eteenpäin ja osa potilaista on itse perunut aikojaan, joten se tulee lisäämään syksyn kuormitusta, arvioi keskussairaalan johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen.
– Juuri nyt olisi hyvä hetki myös itse vastaanottoaikansa peruneiden asiakkaiden olla yhteydessä ja sopia uusi aika, muistuttaa Kukkonen.
Kouluterveydenhuollon palvelut ovat palanneet kouluille toukokuussa ja niistä on tiedotettu perheitä Wilmassa. Touko–kesäkuun aikana toteutetaan ensisijaisesti 9.-luokkalaisten terveystarkastuksia ja aloitetaan tulevien 1.- ja 7.-luokkalaisten määräaikaistarkastukset.
Neuvoloissa käynnistetään uudestaan naisten PAPA-joukkotarkastukset ja kevään aikana peruttuja lasten neuvola-aikoja aikataulutetaan uudelleen. Lasten määräaikaiskäyntien aikatauluttamisessa huomioidaan mahdollisesti väliin jääneet tarkastukset ja perheen yhteydenoton perusteella voidaan käyntejä myös aikaistaa.
Ryhmätoimintaa, kuntoutusta ja terapiaa myös kasvokkain
Vaikka Siun sote on lisännyt merkittävästi etäpalveluja ja -vastaanottoja, ei kaikkea toimintaa ole ollut mahdollista järjestää etänä. Katkolla ovat olleet monet ryhmätoiminnat sekä erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kiireettömät, kasvokkaista tapaamista vaativat kuntoutukset ja terapiat.
Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden vastaanottokäynnit kuntoutukseen ja terapiaan harkitaan yksilöllisesti, mutta alle 70-vuotiaiden, perusterveiden henkilöiden palveluissa palataan normaaliin.
Ryhmätoimintoja jatketaan ja käynnistetään uudestaan eri palveluissa ja asiakkaisiin ollaan niistä suoraan yhteydessä. Riskiryhmiin kuuluvien osallistumista ryhmätoimintaan ei toistaiseksi suositella.
Vierailukäytännöt ja kotikäynnit turvallisuus edellä
Siun soten toimipaikoissa noudatetaan edelleen vierailurajoituksia, joiden tarkoituksena on estää viruksen mahdollinen leviäminen asumisyksiköihin ja hoivakoteihin sekä sairaalan tai terveysasemien vuodeosastoille.
Turvallisia tapaamismahdollisuuksia järjestellään asiakkaille ja potilaille sekä heidän läheisilleen tapaus- ja toimipaikkakohtaisesti. Esimerkiksi hoivakodeissa ja asumisyksiköissä tapaamisia on mahdollista järjestää ulkotiloissa tai erillisissä tapaamishuoneissa. Vierailusta ja järjestelyistä pitää sopia etukäteen kyseisen toimipaikan henkilökunnan kanssa.
Kotikäynneillä henkilökunta suojautuu kulloinkin voimassa olevien ohjeistusten mukaisesti. Siun sote noudattaa ohjeistuksissaan sosiaali- ja terveysministeriön linjauksia henkilökunnan suojautumisesta.
Koronaepidemian mahdolliseen uuteen aaltoon varaudutaan
Normaalitoiminnan palauttamisen rinnalla Siun sote varautuu edelleen koronaepidemiaan ja sen mahdolliseen uuteen aaltoon. Tämän hetken mallinnukset ennustavat tapausmäärien kasvua syksylle.
– Ennusteisiin liittyy aina epävarmuutta ja niiden toteutumiseen vaikuttavat valtiovallan ohjeistukset ja se, miten ihmiset niitä noudattavat. Sattumallakin on aina oma roolinsa. Ennusteet ovat meille yhteinen maali, jonka mukaan toimintaa suunnitellaan, kertoo Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.
– Olemme kevään aikana ehtineet valmistautua ja varautua hyvin, joten meillä on hyvät valmiudet muuttaa toimintaamme nopeastikin epidemiatilanteen muuttuessa, Pirskanen jatkaa.
Koronavirukseen liittyvät toimintaohjeet sekä keskeiset muutokset toiminnassa on koottu Siun soten verkkosivuille www.siunsote.fi/korona