Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Siilaisen hammashoitola kiinni loppuviikon korona-altistumisten takia
Artikkelin kuva
16.02.2021

Siilaisen hammashoitola kiinni loppuviikon korona-altistumisten takia

Joensuussa Siilaisen hammashoitola on suljettu ainakin tämän viikon ajan koronavirukselle altistumisten takia. Siun sotelta ollaan suoraan yhteydessä niihin Siilaisen hammashoitolan asiakkaisiin, joiden vastaanottoaika joudutaan tältä viikolta perumaan. Hammashoitolan puhelinpalvelu toimii tavanomaista pienemmällä henkilöstöllä ja asiakkaita pyydetään olemaan yhteydessä vain kiireellisissä, päivystyksellisissä asioissa.

Samaan tartuntaketjuun liittyen myös Jukolan päiväkodissa Joensuussa on asetettu yksi päiväkotiryhmä karanteeniin. Päiväkoti on tiedottanut järjestelyistä omissa kanavissaan ja Siun sote on ollut suoraan yhteydessä altistuneisiin.

Tartuntojen jäljitystyössä on selvinnyt, että tartunnan saaneita henkilöitä on liikkunut ilman kasvomaskia useissa eri liikkeissä Joensuun kantakaupungin alueella tartuttavuusaikana, pääosin viime viikon ja viikonlopun aikana. Kaikki tiedossa olevat altistumispaikat päivitetään Siun soten verkkosivuille https://www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat, mutta mahdollisia altistumisia on siis voinut tapahtua myös muualla kaupungin keskustassa. Koronavirustestiin on tärkeää hakeutua lievissäkin oireissa.

Siun sote muistuttaa, että kasvomaskin käyttäminen, kahden metrin turvavälin pitäminen sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia pienentävät tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä. Myös koronavilkku kannattaa ladata puhelimeen. Koronavirus voi tarttua jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista ja suurin osa altistumisista tapahtuu silloin, kun tartunnan saanut henkilö ei vielä tiedä sairastuneensa koronavirukseen.

Viikonlopun aikana Siun soten toiminta-alueella varmistui kahdeksan uutta koronavirustartuntaa ja alkuviikon aikana tiistaihin puoleen päivään mennessä tartuntoja on varmistunut kuusi. Valtaosa tartunnoista liittyy samoihin tartuntaketjuihin. Karanteenissa oli tiistaiaamuna 138 koronavirukselle altistunutta henkilöä.

somejako