Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

 • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

 • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

 • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

 • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

 • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan koronatilanne ei helpota
31.03.2021

Pohjois-Karjalan koronatilanne ei helpota

Pohjois-Karjalan koronatapausten ilmaantumisluku on noussut viikon aikana ja alueellinen tilannekuvatyöryhmä katsoo, että maakunta on kokonaisuudessaan edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Paineet suositusten kiristämisestä ovat olemassa, mikäli nykyisiä rajoituksia noudattamalla ei saada tilannetta kohentumaan.

– Tarvitsemme kaikkien apua parantaaksemme koronatilannetta maakunnassa. Suositusten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää. Viettäkää pääsiäinen vain läheisten kesken kotona ja välttäkää muutenkin kaikkea ylimääräistä liikkumista sekä sosiaalisia kontakteja, vetoaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta pohjoiskarjalaisiin.

– Viimeaikaiset tartunnat olisivat olleet vältettävissä noudattamalla suosituksia. Tartuntoja on saatu perheen- ja suvun kesken järjestetyissä juhlissa, mutta myös muista sosiaalisista kontakteista kuten harrastuksista saatujen tartuntojen määrät ovat nousussa, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns mainitsee.

Altistumisten osalta Siun sote pitää yllä verkkosivua www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat, jonne kootaan altistumispaikat ja -ajat, joiden osalta kaikkia altistuneita henkilöitä ei ole pystytty nimeämään ja tavoittamaan henkilökohtaisesti.

Maakunnassa pidetään edelleen voimassa aiemmat suositukset koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

– Paineet suositusten kiristämiseen ovat todellakin olemassa. Joensuussa ollaan jo lähestulkoon leviämisvaiheessa koronaepidemian osalta. Toivomme, että esimerkiksi ravintoloita koskevat rajoitukset saataisiin purettua pian. Tämä vaatii kuitenkin koronaepidemian rauhoittumista, ja siihen tarvitsemme jokaisen pohjoiskarjalaisen panoksen. Noudattakaa suosituksia, muistakaa maskit, pitäkää turvavälit ja välttäkää toistenne tapaamista, Sirpa Kaipiainen toteaa.

Viikolla 12 Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 27, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui 24. Viikolla 12 tartunnat keskittyivät Joensuuhun ja Liperiin, mutta yksittäisiä tapauksia varmistui myös Valtimolla, Nurmeksessa, Lieksassa, Liperissä ja Polvijärvellä. Joukkoaltistumisia todettiin viikon aikana kuusi kappaletta.

Kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun 31.3.2021 mennessä uusia tartuntoja on varmistunut kahdeksan. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli keskiviikkoaamuna 179 henkilöä ja sairaalahoidossa kaksi.

Koronavirustestejä otetaan Siun soten toiminta-alueella noin 200-600 päivässä. Testejä tehdään ja analysoidaan myös viikonloppuisin ja pääsiäisen pyhinä.

Siun soten alueella on annettu 28.3. mennessä yhteensä 30 175 rokoteannosta, joista ensimmäisen rokoteannoksen saaneita henkilöitä on 26 673 ja toisen annoksen saaneita 3501.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Työryhmä kokoontuu torstai-iltapäivisin.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 12 (22.-28.3.2021)

Luvuissa ovat mukana kaikki Siun sotessa varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.

 • Koronavirustartuntojen määrä (22.-28.3.2021): 27, muutos edellisviikkoon +3
 • Tartuntojen alkuperä tiedossa 88,46 %
 • 7 vrk ilmaantuvuus (22.-28.3.2021): 14,84, muutos +1,6
 • 14 vrk ilmaantuvuus (15.-31.3.2021): 28,02, muutos +13
 • Koronanäytteitä (22.-28.3.2021): 2640, muutos +120
 • Positiivisten koronanäytteiden osuus: 1,12 %

Valtakunnalliset kriteerit epidemiatilanteen tason arvioimiseksi löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta: https://stm.fi/koronavirusepidemian-tasot.

somejako