Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Kuvakaruselli kasvomaski
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.
Epidemiatilanne
Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.
- Tilannekuvatiedote viikolta 15: Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhoittunut
- Valtakunnallinen koronaviruksen seuranta ja viikoittaiset tilanneraportit (thl.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.
- Epidemian vaiheet eri alueilla Suomessa (thl.fi)
- Valtakunnalliset rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Etätyö:
- Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.
Harrastustoiminta:
- Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.
Kasvomaskin käyttö:
- Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä
- Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
- ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä edellytetään maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta 29.3.2020 alkaen.
Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedote 26.3.2021 Maskipakko ELY-keskuksen joukkoliikenteeseen (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo) - Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
Matkustaminen:
- Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Opetuksen järjestäminen:
- Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.
Ravitsemusliikkeet:
- Valtioneuvoston ohjeistusten mukaisesti: Katso ravintolarajoitukset valtioneuvoston sivuilta.
Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:
- Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille
Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:
- Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.5.2021 saakka. Katso myös Aluehallintoviraston ohjeistukset yleisötilaisuuksista.
- Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset
Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.
Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä
Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.
Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.
Lisätietoja:
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija

Pohjois-Karjalan koronaepidemiatilanne ennallaan – koronaturvallisuus on hiihtolomaviikolla erittäin tärkeää
Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätyi 4.3.2021 pitämään Joensuun työssäkäyntialueen (Joensuu, Kontiolahti ja Liperi) epidemian kiihtymisvaiheessa ja muun maakunnan perustasolla. Koko alueella voimassa olevat kiihtymisvaiheen suositukset pidetään toistaiseksi ennallaan.
Valtakunnallinen epidemiatilanne on erittäin huolestuttava, vaikka maakunnassa tilanne on pysynyt hallinnassa. Työryhmä painottaa, että suosituksista on nyt erityisen tärkeää pitää kiinni ja välttää lähikontakteja toisten ihmisten kanssa.
– Hiihtoloma ja muuntovirukset ovat meille todellinen riski, jos ihmiset liikkuvat alueille, joilla tilanne on huonompi kuin meillä ja kohtaavat ihmisiä eri puolilta Suomea, toteaa työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen.
– Muuntovirukset leviävät Suomessa ja valtakunnallinen tilanne on pahentunut hyvin nopeasti. Omassa maakunnassa on monipuolisia vaihtoehtoja viettää hiihtolomaa. Kaikkea matkustamista olisi syytä välttää ja minimoida kohtaamiset toisten ihmisten kanssa, painottaa Kaipiainen.
Itä-Suomen Aluehallintoviraston pyynnöstä työryhmä otti kantaa myös siihen, onko välttämätöntä sulkea perusopetuksen 7–9 luokkien opetustilat maakunnan kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Työryhmä arvioi, ettei sulkeminen ole välttämätöntä, sillä alueella ei ole ollut kouluihin liittyviä tartuntaketjuja. Vaikka alueen kouluissa on ollut altistumistilanteita, ovat tartunnat ja altistuneet saatu nopeasti jäljitettyä ja tartuntaketjut katkaistua.
Viikolla 8 Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 23, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui 29. Noin puolet tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Tartunnat keskittyvät Joensuuhun ja Kontiolahdelle. Tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään noin 87 prosentissa viime viikon tapauksista. Koronavirustestejä otettiin viikon aikana yhteensä 2700.
Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut neljä. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli torstaiaamuna 132 henkilöä. Joensuun tartuntarypäs vaikuttaa olevan rauhoittumassa, eikä muuntovirusta ole tästä tartuntaketjusta löytynyt.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Työryhmä kokoontuu torstai-iltapäivisin.
Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.
Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 8 (22.–28.2.2021)
Luvuissa ovat mukana kaikki Siun sotessa varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.
- Koronavirustartuntojen määrä (22.–28.2.2021): 23, muutos edellisviikkoon -6
- Tartuntojen alkuperä selvitetty noin 87 % tapauksista
- 7 vrk ilmaantuvuus (22.–28.2.2021): 12,10, muutos -3,31
- 14 vrk ilmaantuvuus (15.2.–28.2.2021): 27,51, muutos +4,95
- Koronanäytteitä (22.–28.2.2021): 2700, muutos +400
- Positiivisten koronanäytteiden osuus (kumulatiivinen): 1,09 %
Valtakunnalliset kriteerit epidemiatilanteen tason arvioimiseksi löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta: https://stm.fi/koronavirusepidemian-tasot.