Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Kuvakaruselli kasvomaski
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 25.2.2021.
Epidemiatilanne
Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat epidemian kiihtymisvaiheessa, muu Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.
- Tilannekuvatiedote viikolta 8: Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla
- Valtakunnallinen koronaviruksen seuranta ja viikoittaiset tilanneraportit (thl.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.
- Epidemian vaiheet eri alueilla Suomessa (thl.fi)
- Valtakunnalliset rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Etätyö:
- Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.
Harrastustoiminta:
- Suositellaan välttämään sisätiloissa aikuisten ryhmäliikuntaa ja ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.
Kasvomaskin käyttö:
- Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
- Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
- Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
Matkustaminen:
- Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Opetuksen järjestäminen:
- Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.
Ravitsemusliikkeet:
- Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoitukset valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Tarkemmat tiedot Aluehallintoviraston sivuilla.
- Valtioneuvoston asetus ravitsemusliikkeiden toiminnasta, voimassa 12.12.2020–28.2.2021.
Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:
- Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille
Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:
- Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.3.2021 saakka. Katso myös Aluehallintoviraston ohjeistukset yleisötilaisuuksista.
- Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset
Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.
Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä
Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.
Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.
Lisätietoja:
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija
Keskitetty puhelinpalvelu palvelee tällä hetkellä neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaita koko Siun soten alueella
Äitiys- ja lastenneuvoloiden vastaanotot jatkuvat
Äitiys- ja lastenneuvolatoiminta jatkuu kaikissa toimipisteissämme. Mikäli aikoja jouduttaisiin syystä tai toisesta perumaan, niin siitä ilmoitetaan aina suoraan asiakkaalle. Puhelimitse tapahtuvaa ohjausta ja neuvontaa on lisätty.
Neuvolaan ei saa tulla, jos on minkäänlaisia infektio-oireita. Jos vähäisiäkään oireita on, tulee soittaa ja siirtää aika myöhemmäksi. Toiveena on, että perheet tulisivat lastenneuvolaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla eli yksi lapsi ja vanhempi kerrallaan.
Raskaana olevien ja imeväisikäisten neuvolakäyntejä jatketaan epidemian kaikissa vaiheissa. Leikki-ikäisten eli 2–6-vuotiaiden aikoja voidaan tilanteen vaatiessa siirtää myöhempään. Lääkäriaikoja saattaa olla tavanomaista vähemmän saatavilla ja niitä tarjotaan ensisijaisesti vauvoille. Ehkäisyneuvolatoiminta perhesuunnitteluneuvoloissa jatkuu.
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Keskitetty numero palvelee koronaepidemian aikana koulujen ollessa suljettuna myös koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon asiakkaita. Toimintaa on jouduttu supistamaan muiden kriittisten terveyspalvelujen turvaamiseksi.
Kouluilla toteutettavat vastaanotot, kuten määräaikaistarkastukset on jouduttu pääosin tauottamaan. Terveydenhoitajamme ottavat kevään aikana puhelimitse yhteyttä niihin 9. luokkalaisiin, jotka eivät ole vielä käyneet terveystarkastuksessa. Kutsuntatarkastuksia opiskelijoille jatketaan joillain oppilaitoksilla, mutta aikatauluihin saattaa tulla muutoksia.
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluista tiedotetaan myös koulujen kautta, muun muassa Wilma-järjestelmän kautta. Poikkeusjärjestelyjen aikana terveydenhoitajia ei tavoita suoraan Wilma-viesteillä.
Siun soten koulukuraattorit ja koulupsykologit ovat tavoitettavissa Wilma-viesteillä, puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät koulujen verkkosivuilta tai Wilmasta.