Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koulualtistumisia Joensuussa
Artikkelin kuva
17.03.2021

Koulualtistumisia Joensuussa

Pataluodon koululla sekä Rantakylän normaalikoululla Joensuussa asetetaan yhteensä noin 80 henkilöä karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia. Tapausten jäljitystyö on osittain kesken ja altistuneiden määrä voi vielä muuttua. Yksittäisiä henkilöitä asetetaan karanteeniin myös Joensuun aikuislukion perusopetuksesta. Altistumiset ovat tapahtuneet maanantaina 15.3. Koulut ovat tiedottaneet asiasta omissa kanavissaan ja Siun sote on suoraan yhteydessä altistuneisiin.

Koulualtistumisiin johtaneet tartunnat liittyvät laajempaan, Ylitorniossa alkaneeseen tartuntaketjuun, jossa koronavirus on levinnyt perhepiirissä järjestetyssä tapaamisessa. Tästä tartuntaketjusta on tiistain ja keskiviikon aikana varmistunut Joensuussa yhteensä 13 koronavirustartuntaa. Ylitornion terveyspalveluista vastaava Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on kertonut, että tartuntaketjussa epäillään muuntovirusta, mutta varmistusta ei ole vielä tullut.

Siun sote muistuttaa, että maakunnassa suositellaan rajaamaan kaikkien tilaisuuksien henkilömäärä 20 henkeen sekä noudattamaan niissä ohjeistuksia turvaväleistä ja hygieniasta. Suositukset ja rajoitukset vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Jos matkustaminen oman maakunnan ulkopuolelle on välttämätöntä, on tärkeää tarkistaa kohdealueen suositukset ja noudattaa niitä.

– Koronavirus tarttuu ihmisten välisissä kohtaamisissa, siksi niitä tulisi edelleen välttää. Hiihtoloman jälkeen on myös erittäin tärkeää, että koronatesteihin hakeudutaan pienimmissäkin oireissa, kehottaa Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Siun soten toiminta-alueella on Joensuun tartuntaketjun lisäksi todettu viimeisen viikon aikana vain yksittäisiä uusia tartuntoja. Tartuntoihin ei ole liittynyt laajempia joukkoaltistumisia henkilöiden lähipiirin ulkopuolella ja kaikkien tartuntojen alkuperä on tiedossa. Viikolla 10 uusia tartuntoja todettiin kaikkiaan 9 kappaletta ja kuluvalla viikolla tartuntoja on tähän mennessä varmistunut 14.

somejako