Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

 • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

 • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

 • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

 • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

 • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi
Artikkelin kuva
04.08.2020

Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä ja varautuminen mahdolliseen uuteen epidemia-aaltoon on hyvällä tolalla.

– Alueen asukkaat ovat hakeutuneet koronavirustesteihin todella hyvin, siitä kiitos pohjoiskarjalaisille! Vaikka koronavirustilanne on meillä ollut rauhallinen, eivät ihmiset onneksi ole unohtaneet taudin olemassaoloa, kiittää Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Koronatestejä otetaan Siun soten alueella tällä hetkellä noin 120 päivittäin. Testimäärät ja koronavirukseen liittyvät puhelumäärät ovat olleet kasvussa viime viikkoina.

– Tämä on hyvä asia, sillä lievissäkin oireissa on tärkeää olla yhteyksissä. Syksyn tullen alkaa olla liikkeellä monia muitakin taudinaiheuttajia, ja vain testaamalla päästään sulkemaan koronan mahdollisuus pois, korostaa Sieberns. 

– Pahinta on, jos koronavirus pääsee leviämään väestössä niin, ettei taudin alkuperää ja altistuneita päästä jäljittämään.

Matkustusrajoitusten poistuminen, koulujen alkaminen ja työntekijöiden siirtyminen etätöistä takaisin työpaikoille lisäävät riskiä koronaviruksen leviämiselle myös Pohjois-Karjalassa. Siun soten toiminnassa seuraillaan valtakunnallisia ohjeistuksia ja kevään tiukkoja rajoituksia on lievennetty. Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä:

– Koronaviruspandemia on maailmalla käynnissä voimakkaampana kuin koskaan. Niin kauan kuin tilanne on tämä, uutta normaalia ovat muun muassa vierailijoiden määrän rajaaminen ja soittaminen etukäteen terveysasemille, ennen paikan päälle tulemista, perustelee terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.   

– Tarkoitus on varmistaa se, ettei virus pääsisi missään tilanteessa leviämään toimipaikoissamme asiakkaiden tai henkilökunnan keskuudessa.

Kaipiainen muistuttaa myös jokaisen omasta vastuusta koronaviruksen leviämisen estämisessä:

– Tahallaan ei varmasti kukaan hanki eikä levitä virusta, vaan sen voi saada meistä ihan kuka tahansa. Käsien peseminen ja desinfiointi, turvavälien muistaminen sekä oireisena testeihin hakeutuminen ja kotona pysytteleminen ovat pieniä ja helppoja asioita, joista ei nyt kannattaisi kenenkään tinkiä. 

Toimintaohjeet:

 • Jos epäilet saaneesi koronvirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä osoitteessa omaolo.fi. Puhelimitse yhteyttä otetaan joko Päivystysapuun 116117 tai omalle terveysasemalle. Älä hakeudu hoitoon yhteispäivystykseen tai terveysasemalle ennen soittamista. Ota yhteyttä lievissäkin oireissa.
 • Älä matkustele tai liiku muiden ihmisten keskuudessa sairaana tai oireisena, vaan ole yhteyksissä terveydenhuoltoon ja hakeudu koronatestiin.
 • Terveysasemille pitää soittaa kaikissa asioissa ennen paikan päälle tulemista. Jätä ensisijaisesti takaisinsoittopyyntö, jolloin sinun ei tarvitse jonottaa puhelimessa. Kaikille takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin saman päivän aikana. Sinut ohjataan puhelimessa oikeaan paikkaan. Kaikilla terveysasemilla ei hoideta infektiopotilaita.
 • Tule vastaanotolle mielellään korkeintaan yhden saattajan kanssa.
 • Sovi etukäteen vierailuista Siun soten toimipaikkoihin ja varaudu tavanomaisista poikkeaviin järjestelyihin. 
 • Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Ajantasaiset toimintaohjeet löydät aina Siun soten verkkosivuilta siunsote.fi/korona

somejako