Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotusten ajanvarausta laajennetaan pääsiäisen jälkeen uusiin ryhmiin
Artikkelin kuva
01.04.2021

Koronarokotusten ajanvarausta laajennetaan pääsiäisen jälkeen uusiin ryhmiin

Siun soten alueen ikäihmisten koronarokotusten ajanvarausta laajennetaan porrastetusti. Seuraavana rokotusvuoroon tulevat vuonna 1948 syntyneet tai sitä vanhemmat. Lisäksi 65–69-vuotiaiden rokotuksia laajennetaan koskemaan koko ikäluokkaa, ei vain sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvia.

Tiistaina 6.4.2021 klo 8 alkaen ajanvaraus aukeaa vuonna 1948 tai sitä ennen syntyneille sekä vuonna 1952–1956 syntyneille henkilöille. Ajan voi varata joko verkkoajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131.

Yli 70-vuotiaiden koronarokotukset

Alun perin ikääntyneiden koronarokotusten ajanvaraus oli suunniteltu avattavan ensi tiistaina vuonna 1947 syntyneille ja sitä vanhemmille. Kuluva viikko kuitenkin osoitti, että rokotteiden menekin varmistamiseksi rokotusvuorossa olevan ikäluokan on oltava hieman suurempi. Tämän vuoksi tulevalla viikolla rokotusryhmää päätettiin laajentaa yhdellä ikävuodella, 1948 syntyneillä.

Yli 70-vuotiaiden porrastettua ajanvarausta jatketaan edelleen viikolla 15. Maanantaina 12.4.2021 rokotusvuoroon tulevat kaikki tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt eli vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet. Koronarokotusaika on mahdollista varata vielä porrastetun ajanvarauksen jälkeenkin. Koronarokotuksia jatketaan niin kauan, kunnes kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen. Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksissa käytetään Biontech-Pfizerin rokotetta.

65–69-vuotiaiden koronarokotukset

Sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvien 65–69-vuotiaiden koronarokotukset ovat edenneet hyvin. Lähiviikkoina Siun sotelle saapuu enemmän rokotteita kuin ikäluokan riskiryhmään kuuluvia on rokottamatta. Tämän vuoksi rokotteita tarjotaan tiistaista 6.4.2021 klo 8 alkaen kaikille vuonna 1952–1956 syntyneille henkilöille. 65–69-vuotiaat rokotetaan yli 65-vuotiaille sopivalla AstraZenecan rokotteella.

Ajanvarauksen jonotuskäytännöt

Koronarokotusten puhelinajanvarauksessa on esiintynyt ruuhkaa ajanvarauksen käynnistyessä viikon alussa. Puhelinajanvarauksessa on useita vastaajia, mutta siitä huolimatta osa soittajista ohjautuu jonoon. Jonossa olevalle asiakkaalle kuuluu nauhoite: ”Olette jonossa, vastaamme puheluunne mahdollisimman pian.” Jonossa kannattaa pysyä, koska jos puhelun katkaisee ja soittaa uudelleen päätyy jonon perälle.

Myös verkkoajanvarauksessa on ollut ruuhkaa. Tämän vuoksi verkkoajanvarausjärjestelmään on rakennettu jonotuskäytäntö. Verkkoajanvaraus toimii kuten ennenkin ilman jonotusta, mikäli palvelussa ei ole ruuhkaa. Jos kuormitus kuitenkin kasvaa korkeaksi, ohjaa ajanvaraus uudet asiakkaat jonoon. Tällöin näytölle tulee oranssi laatikko, jossa kerrotaan: ”Odotathan hetken, sinut ohjataan saapumisjärjestyksen mukaan varaamaan aikaa”. Näytöllä näkyy myös arvioitu jonotusaika. Jonotusajan päättyessä asiakas ohjautuu automaattisesti koronarokotusten ajanvaraukseen.

somejako