Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotusten ajanvaraus jatkuu nykyisissä rokotusryhmissä – alkuviikon aikoja varattavaksi lauantaina
Artikkelin kuva
30.04.2021

Koronarokotusten ajanvaraus jatkuu nykyisissä rokotusryhmissä – alkuviikon aikoja varattavaksi lauantaina

Siun sote porrastaa jälleen koronarokotusten ajanvarausta. Lauantaina 1.5.2021 klo 12 verkkoajanvarauksessa avautuu varattavaksi rokotusaikoja maanantaille 3.5. ja tiistaille 4.5. Rokotusaikoja avautuu suurimmassa osassa Siun soten rokotuspisteitä, kaikilla rokotuspaikoilla rokotuksia ei kuitenkaan järjestetä alkuviikolla.

Loppuviikon koronarokotusajat avautuvat varattaviksi maanantaina 3.5.2021 klo 8. Maanantaina uusia rokotusaikoja avautuu kaikille rokotuspisteille.

Koronarokotusaika suositellaan varaamaan ensisijaisesti verkkoajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Maanantaina klo 8 alkaen koronarokotusajan voi varata myös puhelimitse numerosta 013 330 2131. Siun sote toivoo, että puhelinajanvarausta käyttäisivät ensisijaisesti he, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää verkkoajanvarausta. 

Rokotusryhmät pysyvät nykyisellään viikolla 18

Viikolla 18 rokotusvuorossa jatkavat yli 70-vuotiaat, 65–69-vuotiaat sekä riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat 16–64-vuotiaat henkilöt. Maanantaista 3.5.2021 alkaen kaikille rokotusvuorossa oleville ryhmille tarjotaan mRNA-rokotetta eli Biontech-Pfizerin tai Modernan rokotetta. Ainoastaan yli 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet 1. rokoteannoksen AstraZenecaa saavat myös 2. annoksen AstraZenecan rokotetta. Muutoin koronarokotukset toteutetaan jatkossa mRNA-rokotteilla AstraZenecan vähentyneen menekin vuoksi.

Koska kaikki ryhmät saavat jatkossa mRNA-rokotetta, selkiytetään rokotusvuorossa olevien ryhmien jaottelua ajanvarauksessa. Rokotusvuorossa ovat:

  • vuonna 1956 ja sitä ennen syntyneet henkilöt (yli 65-vuotiaat)
  • vuonna 1957–2005 syntyneet riskiryhmään 1* ja 2** kuuluvat henkilöt
    • rokotettavan henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta ennen rokotteet ottamista

Valtaosa Siun soten koronarokotusten verkkoajanvarauksen rokotusajoista on Biontech-Pfizerin rokotteelle. Tällä hetkellä PK Terveyden rokotuspisteellä on varattavissa aikoja myös Modernan rokotteelle. Modernan rokotteessa on huomioitava, että rokotettavan tulee olla täyttänyt 18 vuotta. 

Rokotettavan ikä määrää toisen annoksen rokotteen niille, jotka saivat ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotteella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaisesti AstraZenecan rokotetta voi antaa vain 65 vuotta täyttäneille henkilöille. Näin ollen alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotteella, annetaan toinen rokoteannos mRNA-rokotteella (Biontech-Pfizer tai Moderna). Alle 65-vuotias ei voi halutessaan valita AstraZenecan rokotetta, koska rokotteen antaminen alle 65-vuotiaille on kielletty.

65 vuotta täyttäneille henkilöille 2. rokoteannos annetaan saman rokotevalmistajan rokotteella kuin ensimmäinen rokote. Näin ollen yli 65-vuotiaille AstraZenecan rokotteella rokotetuille annetaan myös toinen rokoteannos AstraZenecan rokotetta. THL:n linjauksen mukaisesti edellä mainitusta käytännöstä poiketaan vain, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi jos ensimmäisestä annoksesta on tullut vakava allerginen reaktio, tai henkilö on aiemmin sairastanut aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

THL:n linjaus yli 65-vuotiaiden mahdollisuudesta valita itse rokote, koskee vain uusia rokotussarjoja eli tilanteita, joissa henkilö on ottamassa 1. rokoteannosta. Viikosta 18 eteenpäin yli 65-vuotiaat voivat itse valita ennen ensimmäistä rokotusannosta haluaako hän AstraZenecan rokotteen vai mRNA-rokotteen. 2. rokoteannos annetaan tällöinkin aina samalla rokotteella kuin ensimmäinen rokote.

Siun sote ei ole perunut tai siirtänyt alle 65-vuotiaille annettuja 2. koronarokoteaikoja. Annetut rokotusajat ovat voimassa, ellei Siun sote ole yhteydessä ajan siirtämiseksi. Rokotusaikoja voidaan joutua siirtämään rokotteiden saatavuuden tai niiden toimitusjärjestelyjen vuoksi. Siun sote on yhteydessä, mikäli aika on siirrettävä. Jos yhteydenottoa ei tule, aiemmin ilmoitettu rokotusaika ja -paikka ovat voimassa. Siun sote huolehtii siitä, että 2. rokotusajalle on varattu rokotettavan iän perusteella käytettävä koronarokote.

 

 

*Riskiryhmä 1: Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).

**Riskiryhmä 2: Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat: jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat kuvaukset riskiryhmästä voi lukea THL:n sivuilta: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

somejako