Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotteiden menekkiä varmistetaan laajentamalla rokotusryhmiä
19.04.2021

Koronarokotteiden menekkiä varmistetaan laajentamalla rokotusryhmiä

Siun sote laajentaa koronarokotusten ajanvarausta rokotteiden menekin turvaamiseksi. Tiistaina 20.4.2021 rokotusvuoroa laajennetaan 16–65-vuotiaisiin (vuonna 1956–2005 syntyneet) sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään (THL:n ryhmä 1) kuuluviin henkilöihin. Henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta ennen rokotteen ottamista. Ajanvaraus avautuu tiistaina 20.4.2021 klo 8. Ajat ovat varattavissa Siun soten koronarokotusten verkkoajanvarauksen kautta. Ohjeet ja linkki ajanvaraukseen löytyvät tiistaiaamuna osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Vakavimpaan riskiryhmään kuuluvia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset). Tarkemmat kuvaukset riskiryhmästä voi lukea THL:n sivuilta: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Rokotukseen ovat oikeutettuja vain 1. riskiryhmään kuuluvat. Tähän ryhmään kuuluu Siun soten alueella noin 6 000 ihmistä. Kuluvalla viikolla rokotusaikoja ei ole vielä tarjolla koko ryhmälle eikä aikoja ole varattavissa kaikilla Siun soten rokotuspisteillä. Ajanvarausta jatketaan viikolla 17.

Rokotusvuorossa olevia ryhmiä päädyttiin laajentamaan, koska suuri osa yli 70-vuotiaille tarjolla olleista rokotusajoista oli yhä varaamatta maanantaina klo 16 jälkeen. Biontech-Pfizerin rokote säilyy vain muutamia päiviä, minkä vuoksi rokotteet on saatava annettua nopealla tahdilla.

Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus jatkuu keskiviikkona

Kuluvan viikon jälkeen yli 70-vuotiaiden rokotuskattavuus nousee Pohjois-Karjalassa jo noin 80 prosenttiin. Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta jatketaan edelleen muiden rokotusvuorossa olevien rinnalla.

Tiistaina yli 70-vuotiaiden koronarokotusten verkkoajanvarauksessa on katko ajanvarausjärjestelmän teknisten muutosten vuoksi. Ajanvaraus jatkuu verkossa jälleen keskiviikkona 21.4.2021 klo 8, jolloin loppuviikolle avataan erä rokotusaikoja. Puhelinajanvaraus käynnistyy jälleen maanantaina 26.4.2021 klo 8.

Koronarokotusten ajanvaraus jatkuu myös vuonna 1952–1955 syntyneillä henkilöillä. Kyseiselle ikäryhmälle tarjotaan AstraZenecan rokotetta, jota voi antaa vain 65 vuotta täyttäneille henkilöille. Tämän vuoksi ikäryhmää tarkennettiin vuonna 1955 syntyneisiin, jotta rokotteen saaja on varmasti jo täyttänyt 65 vuotta.

Myös AstraZenecan aikoja oli vapaana useammalla terveysasemalla maanantaina klo 16 jälkeen. AstraZeneca säilyy kuitenkin pidempiä aikoja, minkä vuoksi sen nopea käyttö ei ole yhtä kriittistä kuin Biontech-Pfizerin rokotteella.

 

somejako