Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Kuvakaruselli kasvomaski
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 25.2.2021.
Epidemiatilanne
Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat epidemian kiihtymisvaiheessa, muu Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.
- Tilannekuvatiedote viikolta 8: Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla
- Valtakunnallinen koronaviruksen seuranta ja viikoittaiset tilanneraportit (thl.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.
- Epidemian vaiheet eri alueilla Suomessa (thl.fi)
- Valtakunnalliset rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
Alueelliset suositukset ja rajoitukset
Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Etätyö:
- Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.
Harrastustoiminta:
- Suositellaan välttämään sisätiloissa aikuisten ryhmäliikuntaa ja ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.
Kasvomaskin käyttö:
- Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
- Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
- Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
Matkustaminen:
- Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Opetuksen järjestäminen:
- Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.
Ravitsemusliikkeet:
- Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoitukset valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Tarkemmat tiedot Aluehallintoviraston sivuilla.
- Valtioneuvoston asetus ravitsemusliikkeiden toiminnasta, voimassa 12.12.2020–28.2.2021.
Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:
- Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille
Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:
- Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.3.2021 saakka. Katso myös Aluehallintoviraston ohjeistukset yleisötilaisuuksista.
- Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset
Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.
Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä
Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.
Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.
Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.
Lisätietoja:
Yhteystiedot korona
Yhteystiedot
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16
Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki
Koronavirus lisätietoja linkit
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL)
- Usein kysyttyä koronaviruksesta (valtioneuvosto)
- Elintarvikkeet ja koronavirus (ruokavirasto)
- Matkustaminen ja koronavirus (ulkoministeriö)
- Käsien pesu ja yskiminen (THL)
- Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta (THL)
- Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona (THL)
Koronatiedotelinkit koronasivulla
Siun soten tiedotteet koronaviruksesta
Sisältöjulkaisija

Iäkkäiden ja riskiryhmien koronarokotukset käyntiin Siun sotessa
Iän ja sairauden perusteella korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset käynnistyvän Siun soten alueella maanantaina 15.2.2021. Rokotuksia annetaan kaikille tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Näitä sairauksia ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).
Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella, joka avautuu torstaina 11.2.2021. Tämän jälkeen rokotusajan voi varata joko verkossa osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimella numerosta 013 330 2131. Verkkoajanvarauksessa on tärkeää valita palveluluokaksi ”Koronarokotus” ja palveluksi sen rokotusryhmän, johon henkilö kuuluu eli ”yli 80-vuotiaat” tai ”alle 70-vuotiaat riskiryhmä 1”.
Rokotteiden saatavuus vaikuttaa varattavissa olevien rokotusaikojen määrään. Siun sote saa tällä hetkellä viikoittain 1000–2000 annosta yli 80-vuotiaille annettavia rokotteita ja noin 700 annosta alle 70-vuotiaiden riskiryhmälle annettavaa rokotetta.
Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen aina kun rokotteita on käytössä. Mikäli ajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja koronarokotuksiin, tarkoittaa se sitä, että rokotteita ei ole. Näin ollen rokotusaikaa ei pysty varaamaan.
- Rokotteita on saatavilla tässä vaiheessa hyvin vähän suhteessa nyt rokotusvuoroon tulevien ryhmien kokoon. Rokotusaikoja voi näin ollen joutua odottamaan. On kuitenkin tärkeää käynnistää rokotukset heti, kun rokotteita on saatavilla, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.
Tällä hetkellä koronarokotuksia ei vielä voida antaa muille ikäryhmille tai muiden sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluville henkilöille. Rokotuksia laajennetaan uusiin ryhmiin, kun rokotteita on riittävästi saatavilla.
- Iäkkäiden henkilöiden osalta rokotukset käynnistetään nyt 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista. 70–79-vuotiaiden rokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaiden rokotusten jälkeen. Rokotusten aloittamiseen vaikuttaa rokotteiden saatavuus sekä saatavien rokotteiden sopivuus kyseiselle ikäryhmälle. Tiedotamme, kun uusien ryhmien rokotukset käynnistyvät, Kaipiainen toteaa.
Iän ja sairauden perusteella nyt rokotusvuorossa olevat pohjoiskarjalaiset saavat ensi viikon aikana tekstiviestin, jossa kerrotaan rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta. Myös myöhemmin rokotusvuorossa olevat saavat tekstiviestin siinä vaiheessa, kun rokotuksiin voi varata aikaa. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että asukkaalla on Siun soten potilastietojärjestelmään kirjattu puhelinnumero ja hän on antanut luvan tekstiviestien lähettämiseen. Kaikille yli 70-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lähetetään lisäksi postitse infokirje. Infokirjeet lähetetään porrastetusti. Kirjettä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen ajan varaamista.
- On tärkeää, että rokotusajan varaavat vain he, jotka kuuluvat nyt vuorossa oleviin riskiryhmiin. Oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuksen yhteydessä. Huolehditaan siitä, että suurimmassa riskissä olevat henkilöt saavat rokotteen ensimmäisenä, Kaipiainen painottaa.
Muun väestön rokotukset käynnistyvät myöhemmin. Väestön laajamittaisten rokotusten alkaminen riippuu rokotteiden saatavuudesta. Siun sote tiedottaa rokotusten käynnistymisestä.