Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteistyöllä lonkkamurtumien hoitoajat puolittuivat
06.09.2021

Yhteistyöllä lonkkamurtumien hoitoajat puolittuivat

Mokoma maton reuna tarttuu jalkaan iltakahvin aikaan ja Maire-mummo menee nurin. Pappa soittaa hädissään apua ja pian ensihoidon ambulanssi on pihassa. Lonkkamurtumalta vaikuttaa ja Maire kiidätetään jo ennen ensiapua röntgeniin. Lääkäri tutkii kuvat ja potilaan, tekee hoitosuunnitelman ja leikkaus on seuraavana aamuna. Heti leikkauksen jälkeen Maire saa jo kokeilla laittaa painoa leikatulle raajalle. Kuntoutuminen lähtee käyntiin ja tehostuu entisestään Mairen siirryttyä Siilaisen kuntoutuskeskukseen seuraavana päivänä. Pari viikkoa kaatumisen jälkeen Maire on jo papan luona kotona ja jatkaa kuntoutumista. Tehokasta, eikö totta.

Lonkkamurtumat ovat varsin yleisiä etenkin, kun väestö ikääntyy. Hoito vaatii lähes aina leikkausta ja kalliita hoitopäiviä sairaalassa sekä kuntoutuksessa. Siun sotessa hoidetaan vuosittain noin 250 lonkkamurtumaa. 1.1.2021-31.5.2021 potilaita oli 84.

Lonkkamurtumien hoitoprosessin kehittäminen Siun sotessa aloitettiin helmikuussa 2017 moniammatillisena LEAN-projektina. Mukana prosessin kehittämisessä olivat kaikki potilaan hoitoon osallistuvat tahot aina ensihoidosta kotiuttamistyötä tekeviin asti. Nimeksi prosessille tuli lonkkaliukumäki, millä pyritään kuvaamaan, kuinka potilas liukuu sujuvasti prosessin vaiheesta toiseen.

  • Kehittämistyön alussa niin sanotusti kodista kotiin kokonaishoitoaika oli 40 vuorokautta. Jo syksyllä 2017 kokonaishoitoaika oli pudonnut 19 vuorokauteen. Tämä saatiin aikaiseksi moniammatillisella yhteistyöllä tarkastelemalla ja tehostamalla prosesseja ja poistamalla viiveitä prosessissa, mainitsee keskussairaalan 2B-osaston osastonhoitaja Ulla Hassinen.

Prosessin tarkoituksena oli saada potilaan kokonaishoitoaikaa lyhennettyä, ja siinä onnistuttiin erinomaisesti. Kokonaishoitoaika puolittui nopeasti ja se on pysynyt saavutetulla tasolla jo nelisen vuotta.

Säästöä kaikille osapuolille

On selvää, että lonkkamurtumapotilaiden hoitovuorokausien radikaali pudotus vaikuttaa myös hoitokustannuksiin. Hoidon optimointi ja viiveiden purku ovat olleet yhteistyön lisäksi avainasemassa. Kaikki turha on jäänyt kehitystyön myötä pois – ja silti mukaan on saatu paljon uutta ja hyödyllistä.

  • Onhan se parempi asiakkaallekin, että hoitoaika ei ole 1,5 kuukautta vaan vain muutamia viikkoja. Se on säästöä myös potilaalle eikä vain kuntataloudelle, sairaalalle tai yksikölle, toteaa Ulla Hassinen.

Taloudellisten säästöjen lisäksi pitää muistaa myös inhimilliset asiat. On tärkeä hoitaa potilaat turvallisesti, tehokkaasti kivuttomasti ja sujuvasti.

Odotusajat lonkkamurtumaleikkaukseen ovat selkeästi lyhentyneet. Kehittämistyössä oli tavoitteena myös se, että potilas leikataan 12 tunnin kuluessa tapaturmasta. Potilaan hoitoaika siitä, kun hän saapuu sairaalaan ja lähtee kuntoutuskeskukseen, on keskimäärin noin 3,3 vuorokautta ja suurimmalla osalla potilaista paljon vähemmänkin.

THL:n tilastojen mukaan Siun sotessa lonkkamurtumapotilaista vain 1,2% joutuu odottamaan leikkausta yli kriittisen 2 vuorokauden ajan. Tutkimukset osoittavat, että lihasvoima vanhuksilla alkaa surkastua heti vuodelevossa. Odottelu myös lisää kuolleisuutta sekä heikentää saavutettavaa toimintakykyä.

  • Olemme asiassa Suomen huipulla, vaikka meillä on sairain väestöpohja ja paljon iäkästä väestöä, mainitsee ortopedi Eppu Sainio.

Ortopedi Sainio kertoo, että lonkkamurtumapotilaan leikkausmenetelmä valitaan niin, että potilas voi heti varata raajalle ja pääsee näin ollen kuntoutuksessa alkuun.

  • Lonkkamurtumapotilailla suurin työ tehdään kuntoutuksen puolella. Tehostettu, keskitetty kuntoutus on saanut tuloksia aikaan. Tämä on ollut menestyksekäs prosessi. Muutos on aina mahdollista, kun asioita mietitään yhdessä. Kaikki voittavat, niin työntekijät kuin potilaskin. Potilas pääsee kuntoutumaan nopeasti ja hoitohenkilökunnan resursseja on käytettävissä muihin töihin ja seuraavaan potilaaseen, kiteyttää Sainio.

Hyvä kello kuuluu kauas

Siilaisen kuntoutumiskeskus rakennettiin ja perustettiin juuri kehittämistyön aikoihin. Silloin päätettiin myös, että Siun soten alueen kaikkien lonkkamurtumapotilaiden kuntouttaminen ja jatkohoito keskitettäisiin Siilaiselle.

  • Alkuun puhututti paljon lonkkamurtumapotilaiden kuntouttamisen keskittäminen koko Siun soten alueelta Siilaiselle. Se kyllä kääntyi nopeasti positiiviseksi ja potilaat nimenomaan varmistelivat sitä, että pääseväthän he varmasti Siilaiselle kuntoutukseen, fysioterapeutti Mari Väisänen Siilaisen kuntoutuskeskukselta naurahtaa.

Hyvä tulokset ja hoito siis puhuivat puolestaan ja ’hyvä kello’ kuuluu kauas.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)