Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Varahenkilöt ovat hoitotyön moniosaajia – ”Työn vaihtelu ihan parasta, se on se juttu tässä!”
Lähihoitaja Sanna Aho on työskennellyt parin vuoden ajan kiertävänä varahenkilönä Outokummussa, Polvijärvellä ja Liperissä. Ahon mukaan parasta työssä on työn vaihtelu. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Lähihoitaja Sanna Aho on työskennellyt parin vuoden ajan kiertävänä varahenkilönä Outokummussa, Polvijärvellä ja Liperissä. Ahon mukaan parasta työssä on työn vaihtelu. Kuva: Antti Pitkäjärvi
04.03.2022

Varahenkilöt ovat hoitotyön moniosaajia – ”Työn vaihtelu ihan parasta, se on se juttu tässä!”

Tänään töitä Liperissä, huomenna Outokummussa ja ylihuomenna Polvijärvellä. Näin voi alkaa Siun soten varahenkilöstössä työskentelevän hoitajan viikko. Siun sotessa työskentelee kaikkiaan 90 vakituista kiertävää varahenkilöä eli niin sanottua lyhyttä sissiä.

Kiertävät varahenkilöt ovat Siun soten vakituisia täysi- tai osa-aikaisia työntekijöitä. Erona niin sanottuun kiinteään työhön on, että varahenkilöt työskentelevät useimmiten muutaman päivän samassa yksikössä ja siirtyvät sitten uuteen yksikköön. Työ on vaihtelevaa sekä työtehtävien että työpaikkojen suhteen.

- Työn vaihtelu ihan parasta, se on se juttu tässä! Sissiksi ryhtyminen oli todellinen piristys ja se toi vaihtelua arkeen. En voisi tällä hetkellä ajatellakaan, että työskentelisin yhdessä yksikössä, pari vuotta kiertävänä varanhenkilönä työskennellyt lähihoitaja Sanna Aho kertoo.

Kollegat ovat samaa mieltä Ahon kanssa, että juuri työn vaihtelevuus sai heidät hakeutumaan kiertäväksi varahenkilöksi.

- Tykkään olla sissinä ja vaihtaa paikkaa muutaman päivän välein. Sissinä voi tehdä päivän työt ja sitten seuraavana päivänä on taas uusi paikka ja uudet tehtävät, lähihoitaja Auli Heldoorn sanoo.

- Olen aina tykännyt vaihtelusta. Olin Joensuun kaupungin aikaan 16–17 vuotta töissä kotihoidossa Niinivaaralla ja jo silloin olin aina halukas menemään, jos jossain muualla tarvittiin apuja. Silloin kun Kiihtelysvaara ja Tuupovaara liittyi Joensuuhun, ilmoitin heti, että haluan sinne työnkiertoon. Minä tykkään kiertämisestä eri paikoissa, kolmisenkymmentä vuotta hoitoalalla työskennellyt sairaanhoitaja Heli Toroskainen kertoo. 

Monipuolista osaamista vaativa työ ravistelee myös ennakkoluuloja

Useimmiten kiertävän varahenkilöstön alueet on määritelty Siun soten maantieteellisten alueiden mukaan. Kiertävältä varahenkilöltä vaaditaan laajaa osaamista. Työntekijän tulee omaksua kolmen eri osaamisalueen tehtävät. Osaamisalueet voivat olla esimerkiksi kotihoito, palveluasuminen ja terveyskeskussairaala. Monipuolinen työ on kasvattanut osaamista ja uusin tehtäviin tutustuminen on karistanut myös ennakkoluuloja.

- Ensimmäistä kertaa terveyskeskussairaalaan mennessä minulla oli vain vähän kokemusta osastotyöstä. Jännitin sitä kovasti. Sissinä aloittaessa työskentelin kolme ensimmäistä viikkoa terveyskeskussairaalassa ja se oli kyllä tosi hyvä oppikoulu. Kotihoitoon puolestaan suhtauduin erittäin kielteisesti, olin todella ennakkoluuloinen. En olisi ikinä halunnut kotihoitoon töihin. Sissinä kun niitä töitä piti sitten ryhtyä tekemään, niin kotihoidosta onkin tullut suosikkini, Heldoorn naurahtaa.

- Aloitin vasta viime vuonna vastaanotot. Se tuntui alussa hurjalta, että miten minä pärjään siellä, kun se on aivan erilaista työtä. Alkuun jännitin, että mitä vastaan puhelimessa, kun asiakkaat kyselevät erilaisia asioita. Vaan kyllä sekin lähti sujumaan, kun siihen perehtyi, Toroskainen sanoo. 

”Pitää olla suuta kysyä, miten asiat tehdään”

Työ varahenkilöstössä vaatii tekijältä itsenäistä ja oma-aloitteista otetta. Työvuoroja voi olla kymmenessä tai jopa useammassa eri yksikössä alueesta riippuen. Tulevista töistä saa tiedon viimeistään kolme päivää etukäteen. Sissiksi ryhtyneet eivät stressaa nopeatahtisesta ja vaihtelevasta työstä, päinvastoin. Jokainen päivä on erilainen.

- Työ on sellaista, että tässä on hyvä olla sosiaalinen, oma-aloitteinen ja sellainen, että pystyy ottamaan erilaiset tilanteet haltuun. Pitää olla myös suuta kysyä, miten asiat tehdään, Aho pohtii.

- Joustavuutta on hyvä olla ja välillä on tilanteita, missä tarvitaan myös elefantin nahkaa. Kuinka usein sitä alussa miettikin tumput pystyssä ja tuntui, ettei osaa mitään. Uuteen yksikköön mennessä on aina lunastettava luottamus työyhteisössä. Tärkeää on osata kohdata uusia ihmisiä, Heldoorn sanoo.

- Varahenkilöstö olisi varmasti hyvä harjoittelupaikka myös opiskelijalle. Varahenkilön mukana kiertäessä pääsee näkemään, millaista työ eri yksiköissä on, Toroskainen vinkkaa. 

Varahenkilö on osa useaa työyhteisöä

Työtehtävien mukaan vaihtuvien työyhteisöjen lisäksi varahenkilötiimit muodostavat omat työyhteisöt, joissa ymmärretään kiertävän työn hyvät ja haastavat puolet. Tiimit tapaavan muutaman viikon välein yhteisissä palavereissa ja toisinaan kollegoihin törmää myös työn merkeissä yksiköissä.

- Melko harvoin sitä muita varahenkilöitä näkee, etenkin nyt koronan aikaan. Teamsin välityksellä pidämme tiimipalavereita, joissa kysellään kuulumisia ja saadaan tietoa esimerkiksi uusista ohjeista ja Siun soten yleisistä asioista. Työhyvinvointi otetaan kyllä hyvin huomioon ja esimiehelle voi pystyy aina puhumaan kaikesta, Toroskainen sanoo.

- Meillä on myös WhatsApp-ryhmä, jossa vaihdellaan viestejä ja kysellään kuulumisia, sinne voi myös laittaa kysymyksiä, jos jokin asia mietityttää. Joskus näemme toisiamme myös yksiköissä työskennellessä, Heldoorn kertoo. 

Haluatko sinä varahenkilöksi?

Varahenkilöstöllä on merkittävä rooli Siun soten palveluiden turvaamisessa. Varahenkilöstön kautta sijaisia kriittisiin tehtäviin saadaan hyvin nopeallakin aikataululla. Erityisesti juuri lyhyille, kiertäville varahenkilöille on suuri tarve. Kiertäville varahenkilöille maksetaan työstä erillistä kiertolisää, jonka suuruus vaihtelee 66–200 euroon maantieteellisestä alueesta riippuen. Lisäksi työmatkoista maksetaan matkakorvaukset erikseen sovitun ohjeen mukaisesti.

Jos olet kiinnostunut työskentelemään monipuolisessa ja vaihtelevassa varahenkilöstössä ota yhteyttä Siun soten rekrytointiin sähköpostilla rekry@siunsote.fi tai katso avoimia varahenkilöstön tehtäviä Siun soten avoimista työpaikoista osoitteesta https://www.siunsote.fi/avoimet-tyopaikat.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)