Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Työtyytyväisyyteen panostaminen näkyy Nurmeksen kotihoidossa – ”Me olemme osaava porukka”
Tätä työtä tehdään hyvin vahvasti omalla persoonalla. Olen huomannut, että meillä jokaisella on joku oma vahva osaaminen. Kaikki olemme itsenäisen työn tekijöitä ja osaamme tehdä päätöksiä, sairaanhoitaja Marika Liuski (kuvassa 2. oikealta)sanoo. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Tätä työtä tehdään hyvin vahvasti omalla persoonalla. Olen huomannut, että meillä jokaisella on joku oma vahva osaaminen. Kaikki olemme itsenäisen työn tekijöitä ja osaamme tehdä päätöksiä, sairaanhoitaja Marika Liuski (kuvassa 2. oikealta)sanoo. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
09.03.2022

Työtyytyväisyyteen panostaminen näkyy Nurmeksen kotihoidossa – ”Me olemme osaava porukka”

Siun sotessa tehdään henkilöstölle vuosittain työhyvinvointikysely. Laaja kysely selvittää henkilöstön tuntemuksia työstä, työyhteisöstä, johtamisesta sekä työterveydestä ja työturvallisuudesta. Kyselyn tulokset käydään läpi jokaisessa yksikössä ja työyhteisöt laativat yhdessä tarvittavat kehittämistoimenpiteet.

Vuosittain jokaisessa Siun soten yksikössä nousee esille onnistumisia ja asioita, jotka ovat hyvin. Samoin jokaisessa yksikössä on asioita, joita voidaan kehittää. Kehittämistarpeet vaihtelevat suuresti eri yksiköissä.

Vuoden 2021 Mitä kuuluu -työhyvinvointikyselystä voi nähdä, miten määrätietoisilla toimenpiteillä työyhteisön työhyvinvointia voidaan parantaa. Esimerkiksi Nurmeksen kotihoito on onnistunut nostamaan paikoitellen melko alhaisiakin lukuja roimasti ylöspäin. Työyhteisön hyvinvointi ja ylpeys omasta porukasta näkyy ja kuuluu työntekijöiden puheessa.

- Me olemme erilaisista ihmisistä koostuva tiimi. Meillä on laaja ikähaitari. On nuoria ja kohta eläkkeelle lähteviä. Meillä on eri kansallisuuksia, eri uskontoryhmiä ja ihmisiä erilaisilla taustoilla, sairaanhoitaja Pia Määttä kertoo.

- Me olemme osaava porukka. Meitä on paljon erilaisia hoitajia, joilla jokaisella on se oma vahvuutensa. Tätä työtä tehdään hyvin vahvasti omalla persoonalla. Olen huomannut, että meillä jokaisella on joku oma vahva osaaminen. Kaikki olemme sellaisia itsenäisen työn tekijöitä ja osaamme tehdä päätöksiä, sairaanhoitaja Marika Liuski jatkaa.

Koettu työstressi vähentynyt resurssipulasta huolimatta

Nurmeksen kotihoidon työntekijät kertovat, että työyhteisö on viimeisen vuoden aikana tiivistynyt entisestään, vaikka korona ja pula hoitajista ovat tuoneet omat vaikeutensa. Mitä kuuluu -työhyvinvointikyselyn mukaan Nurmeksen kotihoidon työntekijöiden kokema työstressi on vähentynyt merkittävästi edellisvuodesta. Keskustelu työstressin vähentämisen keinoista saa aikaan vilkkaan keskustelun.

- Edelliseen kyselyyn verrattuna tilannetta on parantanut se, että työntekijätilannetta on pyritty parantamaan esimerkiksi oppisopimusopiskelijoiden avulla. Meillä on ollut viimevuosina neljä tai viisi oppisopimusopiskelijaa, lähihoitaja Anastasia Grigoryeva sanoo.

- Koen, että tiimit keskustelevat keskenään ja jakavat ja purkavat niitä paineitaan. Pystytään käsittelemään sekä hyviä että huonoja asioita ja sumplimaan yhdessä ratkaisuja, miten edetään. On tullut myös armollisuutta siihen, että kun kaikkeen ei keretä, niin yhdessä tuetaan, että tee tämä ja se riittää, Määttä jatkaa

- On opittu myös ajattelemaan, että välillä on enemmän kiirettä ja stressiä ja pitkällä aikavälillä tilanne kuitenkin aina jossain välissä vähän helpottaa, Liuski lisää.

- Muistutamme myös toisiamme, että sitten kun tulee pikkuisen helpompi vaihe, niin nyt saadaan luvan kanssa olla helpolla. Kohta se taas muuttuu, Määttä sanoo.

- Vaikka työtä tehdään yksin, niin apua aina saa ja on se työyhteisön tuki siinä aina. On esihenkilön ja sairaanhoitajan tuki. Emme ole yksin, vaikka teemme yksin, lähihoitaja Satu Rysä toteaa.

- Meillä on myös selkeät ohjeistukset työssämme. On esimerkiksi selkeästi ohjeistettu, kenelle pitää soittaa, jos jotain neuvoa tarvitsee, oppisopimuksella lähihoitajaksi parhaillaan opiskeleva Aliaskarov Akbergen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Nurmeksen kotihoidon työntekijät istumassa pöydän ääressä.

Palaverikäytäntöjä muutettiin tiedonkulun parantamiseksi

Nurmeksen kotihoidossa työhyvinvoinnin mittarit nousivat kaikilla osa-alueilla. Erityisen korkeaa nousu oli kokemuksessa siitä, että koko työyhteisö pidetään ajan tasalla. Vuoden 2020 työhyvinvointikyselyn tulosten perusteella palaverikäytänteitä päätettiin muuttaa ja sisäistä tiedottamista vahvistaa, jotta ajantasainen tieto tavoittaisi koko työyhteisön.

- Tiimien palaverikäytänteiden vahvistaminen on ollut meillä jo jonkin aikaa tavoitteena ja nyt viime vuonna se on alkanut sujumaan. Kaikkien tiimien yhteinen palaveri meillä pidetään joka tiistai. Siinä käydään läpi yleisiä tiedotettavia asioita. Aina torstaisin tiimivastaava vetää oman tiimin palaverin. Joka toinen viikko pidämme palveluvastaavan kanssa tiimivastaavien kanssa palaverin, jossa kuulen muun muassa terveiset tiimipalavereista, Nurmeksen kotihoidon palveluesimies Arja Kurkivuori-Kejonen kertoo.

Tiedonkulkua parantaa myös se, että jokaiseen tiimiin on nimetty sairaanhoitaja tiimivastaavaksi.

- Tiimivastaavuus on työhyvinvoinnin ja osaamisen johtamisen tuki. Tiimivastaava on lähellä tiimiä. On hyvin tärkeää, että meillä on tiimivastaavien kanssa myös palavereita, joissa he tuovat minulle terveisiä työntekijöiltä minulle. Minulla on myös aina ovi auki ja juttelemaan voi tulla aiheesta kuin aiheesta, Kurkivuori-Kejonen sanoo.

Meille ovat kaikki tervetulleita

Erittäin korkeat pisteet työhyvinvointikyselyssä tuli myös siitä, miten työntekijät kokevat tulevansa ymmärretyksi ja hyväksytyksi. Työntekijät korostavat sitä, että työyhteisössä jokainen saa olla oma itsensä. Työyhteisöllä on sama päämäärä ja tavoite työssä, mutta jokainen voi saavuttaa tavoitteen omalla persoonallaan ja työskentelytavallaan.

- Kukaan ei tule sanomaan, että väärin teet, jos teet töitäsi omalla tavallasi. Jokainen meistä on yksilö, Grigoryeva sanoo.

- Rohkaisemme kaikkia kysymään, jos yhtään jokin asia on epäselvää, lähihoitaja Martta Laakkonen lisää.

Hyväksyvä ilmapiiri on tärkeää myös, koska Nurmeksen kotihoidossakin resurssipulan vuoksi työskentelee paljon sijaisia.

- Uusien työntekijöiden ja opiskelijoiden perehdyttämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Opiskelijoita ollut tosi hienosti. Olemme saaneet kiitettävää palautetta opiskelijoilta ja uusilta työntekijöiltä ja oppisopimusopiskelijoilta perehdytyksestä kotihoidon työhön, ohjaamisesta sekä mukavista työkaverista ja hyvästä työilmapiiristä, Kurkivuori-Kejonen iloitsee.

- Kaikki ovat tervetulleita, vaikka päiväksi. Se auttaa meitä paljon, Grigoryeva sanoo kiitollisena.

Työ entistä paremman hyvinvoinnin eteen jatkuu

Nurmeksen kotihoito ei aio jatkossakaan jäädä niin sanotusti laakereille lepäämään, vaan työ työyhteisön hyvinvoinnin ja työn mielekkyyden eteen jatkuu.

- Mehän olemme vasta ihan alussa tässä. Olemme saaneet nyt tämän kotihoidon toimimaan ja toimivat tiimit. Meillä on osaava henkilökunta, johon voi luottaa ja työilmapiiri on hyvä. Tiimivastaavuuden kehittäminen ja sitä kautta vastuun jakaminen on hyvällä alulla, Kurkivuori-Kejonen sanoo

- Merkityksellisempänä onnistumisena koen yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen vaikuttamisen yhteisillä tyhy-iltapäivillä ja henkilökunnan huomioimisen ja muistamisen ympäri työvuoden. Myös toiveiden ja joustojen kuuleminen ja toteuttaminen tasavertaisesti on tärkeää. Näitä hyviä käytänteitä jatketaan tulevaisuudessakin, Kurkivuori-Kejonen toteaa.

Lue lisää Siun soten vuoden 2021 työhyvinvointikyselystä : Siunsotelaiset vastasivat aktiivisesti työhyvinvointikyselyyn - Ajankohtaista - siunsote.fi

Kiinnostaako työ kotihoidossa?

Siun sotessa on avoinna tällä hetkellä useita kotihoidon työpaikkoja sekä lähihoitajille että sairaanhoitajille. Nurmeksen kotihoidon avoinna oleviin lähihoitajan tehtäviin voit tutustua tämän linkin kautta Lähihoitaja: kotihoito, Nurmes (ID4284) (rekrytointi.com). Kaikki Siun soten avoimet työpaikat löytyvät osoitteesta https://www.siunsote.fi/avoimet-tyopaikat

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)