Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Työtä ja työn iloa päivystysosastolla
Tarjoamme uusille kokeneen työparin ja mentorointia. Esimieskin on helposti lähestyttävä ja tolkun ihminen, osastonhoitaja Pirkko Hämäläinen sanoo viitaten itseensä. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Tarjoamme uusille kokeneen työparin ja mentorointia. Esimieskin on helposti lähestyttävä ja tolkun ihminen, osastonhoitaja Pirkko Hämäläinen sanoo viitaten itseensä. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
09.05.2022

Työtä ja työn iloa päivystysosastolla

Tikkamäellä sijaitseva keskussairaala on ollut Pirkko Hämäläisen työpaikka vuodesta 1991 lähtien. Hän valmistui sairaanhoitajaksi 1980-luvulla eli hänellä on kokemusta sote-alalta useilta vuosikymmeniltä. Tällä hetkellä hän toimii päivystysosaston osastonhoitajana. 


En ole katunut päivääkään sote-alalle hakeutumistani. Tykkään tosi paljon työstäni ja työpaikastani Olen tehnyt koko työurani erikoissairaanhoidon puolella kuten ensiapupoliklinikalla. Aikanaan menin töihin Lahden kaupunginsairaalan ensiapupoliklinikalle ja se oli varsinainen ahaa-elämys. Silloin tajusin, että päivystyshoitotyö on mun juttu. Ja sitä olenkin tehnyt valtaosan työvuosistani, Hämäläinen kertoo. 


Pitkän linjan sote-ammattilaisena Hämäläinen on halunnut kehittää itseään jatkuvasti. Täydennyskoulutukset, esihenkilötaidot, sairaanhoitajatutkinnon päivitys opistotasosta ammattikorkeakoulutasolle, ylempi ammattikorkeakoulututkinto… Kehittäminen ei kuitenkaan ole jäänyt vaan omiin taitoihin, vaan Hämäläinen on aktiivinen työyhteisönsä kehittäjä. 
Vuonna 2013 Hämäläinen oli perustamassa Suomen ensimmäistä aitoa, raja-aidatonta yhteispäivystystä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Yhteispäivystystoiminta jatkuu edelleen Siun sotessa, nyt uusissa tiloissa sairaalan J2-laajennuksessa. Yhteispäivystys ei kuitenkaan ole ainoa menestystarina, missä Hämäläisellä on näppinsä pelissä mukana. 

Yksi palkitsevimmista projekteista minulle ollut on vuonna 2018 aloitettu päivystysosaston perustaminen ja käynnistäminen Siun sotessa. Sillä tiellä olen edelleen kyseisen osaston osastonhoitajana, Hämäläinen toteaa. 


Yhteispäivystys ja päivystysosasto - ovatko ne yksi ja sama paikka? Sana päivystys ainakin toistuu kaikissa. 

Päivystysosasto 1B on 25-paikkainen vuodeosasto, jonne potilaat tulevat yhteispäivystyksestä jatkohoitoon kaikkina vuorokauden aikoina. Päivystysosastolla potilaat viipyvät tutkimuksissa ja hoidossa yleensä 1–2 vuorokautta ja hoidamme monen erikoisalan potilaita, Hämäläinen mainitsee. 


Suhteellisen tuoreella osastolla toimintaa kehitetään jatkuvasti. Kehittämisideat tulevat aina henkilökunnalta. 

Osaamisen lisäksi kehitämme konkreettisesti päivittäistä työtämme, työvuorojärjestelyjä ja työnjakomalleja. Kokeilemme ja tuunaamme ideoita. Osa kokeiluista on jäänyt vakiintuneeksi käytännöksi. Muuttuminen, erilaiset päivät, vaihtelu ja uuden oppiminen kuuluu meidän perustehtäväämme. Meillä ei ole stabiilia, pysyvää tilannetta koskaan, Hämäläinen tietää. 

Päivystysosasto helpottaa muiden osastojen kuormaa 


Päivystysosaston perustehtävä on helpottaa muiden osastojen päivystyksellisten potilaiden kuormaa tarkoituksen mukaisella potilaiden sijoittamisella ja hoidolla. Tämän vuoksi päivystysosastolla onkin hyvin laajasti monien erikoisalojen potilaita. Tämä vaatii laaja-alaista osaamista myös osaston henkilökunnalta.  

Työmme on moniammatillista ja monialaista. Sitä ei uuden työntekijän kuitenkaan kannata säikähtää. Meillä on kokenut ja osaava henkilökunta, joka perehdyttää uudet työkaverit. Tarjoamme uusille kokeneen työparin ja mentorointia. Esimieskin on helposti lähestyttävä ja tolkun ihminen, Hämäläinen naurahtaa viitatessaan itseensä. 


Hän kehuu estoitta omaa porukkaansa ja todisteitakin siihen on. Viimeisimmässä Siun soten henkilökunnalle tekemässä Mitä sinulle kuuluu -kyselyssä 100 prosenttia päivystysosaston henkilökunnasta vastasi, että tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on. 

Meillä on hyvä osaava huippuporukka ja hyvä tehdä töitä. Meillä on oikeasti avoin ja välitön auttamisen ilmapiiri, osaamista jaetaan sekä tuetaan toinen toisiamme. Hyvä työilmapiiri auttaa jaksamaan kiireessä ja kuormituksessa. Kaikista asioista pystyy puhumaan ja oikeasti puhutaankin. Meillä myös tunteita saa tuulettaa, osastonhoitaja Hämäläinen kehuu. 

Kesäksi on vielä töitä tarjolla 


Päivystykselliseen toimintaan päivystysosastonkin osalta liittyy niin nopeat kuin hitaammatkin käänteet ja muutokset.  

Viime vuoden toukokuusta lähtien toimintaamme on leimannut jatkohoitopaikkapula. Myös maakunnan väestön ikääntyminen näkyy päivystysosastolla, samoin kuin valtakunnallinen hoitajapula, Hämäläinen listaa osaston haasteita.   


Päivystysosasto tekee henkilöresurssien suhteen tiivistä yhteistyötä 24/7-palvelun muiden yksiköiden kanssa. Niukkoja resursseja jaetaan yhdessä sinne missä niitä kipeimmin tarvitaan. Tällä hetkellä päivystysosastolla etsitään tekijöitä eripituisiin sijaisuuksiin kesän ajaksi.

Meiltä löytyy töitä ja tosi hyvä porukka, jossa tehdä töitä. Eli jos joku vielä kaipaa kesäksi töitä niin kannattaa olla yhteydessä Siun soten rekrytointiin tai vaikka suoraan minuun. Me olemme hyvin joustavia töiden aloituksen ja lopetuksen suhteen, osa-aikatyöjärjestelyistäkin voidaan neuvotella. Myös opiskelujensa loppuvaiheessa olevat opiskelijat ovat tervetulleita meille töihin, Hämäläinen kannustaa työnhakuun. 

Vapaa-ajalla murhakirjallisuutta, lekottelua ja valokuvausta 


Pirkko Hämäläisen työarki kuulostaa kiireiseltä ja jopa stressaavalta. Hän kertoo rentoutuvansa muun muassa valokuvaamalla luonnossa. 

Vapaa-aikaa onneksi jokaisella on. Kohtaan työssäni paljon ihmisiä sekä touhua ja sen takia kaipaan rauhaa vapaa-ajalla. Luen paljon, enimmäkseen murhia eli dekkareita sekä lekottelen. Kuljen rauhalliseen tahtiin pitkin metsien polkuja ja pellon reunoja ihmettelemässä luontoa kameran kanssa. 


Lahdesta kotoisin olevalla Hämäläisellä on sukujuuria Juuassa, jossa hänellä on vanha maalaistalo kakkosasuntona.  

Lapsena ja nuorena haaveilin muuttavani joskus isona Pohjois-Karjalaan. Tähdet olivatkin suotuisat ja tulin jo nuorena ensin erikoistumaan Joensuuhun ja jäin töihin. Täällä sitä ollaan edelleen. 
 

Linkki avoimeen työhakemukseen Siun sotelle: Avoin työhakemus

 

Luontokuvat: Pirkko Hämäläinen

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)