Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotessa kehitetään digitukea
Siun sotessa käytössä olevia sähköisiä palveluja ovat esimerkiksi Kanta-palvelut, Omaolo, Medinet, Suomi.fi, Miunpalvelut, etävastaanotot ja sähköinen ajanvaraus. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Siun sotessa käytössä olevia sähköisiä palveluja ovat esimerkiksi Kanta-palvelut, Omaolo, Medinet, Suomi.fi, Miunpalvelut, etävastaanotot ja sähköinen ajanvaraus. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
02.05.2022

Siun sotessa kehitetään digitukea

Siun sotessa kehitetään asiakkaille tarjottavaa digitukea. Digituella tarkoitetaan sähköisen asioinnin, laitteiden käytön ja palvelujen käytön tukea sekä ohjaamista verkkoasiointiin. Sähköisiä palveluja kehitetään jatkuvasti ja niillä pyritään helpottamaan asiointia ammattilaisten kanssa sekä palvelemaan Siun soten alueen asukkaita tasapuolisesti. Siun sotessa käytössä olevia sähköisiä palveluja ovat esimerkiksi Kanta-palvelut, Omaolo, Medinet, Suomi.fi, Miunpalvelut, etävastaanotot ja sähköinen ajanvaraus.

Lisääntyvien sähköisten palvelujen myötä digitaitojen vahvistaminen on noussut merkittävään rooliin. Digituki on olennainen osa sähköisten palvelujen käytön edistämistä ja mahdollistamista. Digituen järjestämisellä pyritään vahvistamaan maakunnan asukkaiden itsenäistä asiointia sähköisissä asiointipalveluissa ja tukemaan yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua eri toimintoihin. Digituella on merkittävä rooli osallisuuden vahvistamisessa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä.

– Digitukea tarjoamalla pyritään vahvistamaan jokaisen mahdollisuutta käyttää yhä enemmän tarjolla olevia sähköisiä palveluja. Digitaitoja ja -innokkuutta tukemalla pystymme vahvistamaan osallisuutta ja edistämään hyvinvointia ja terveyttä, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Karri Poutanen kertoo.

Digituen tarkoituksena on ohjata asiakkaita turvalliseen sähköiseen asiointiin sekä palvelujen itsenäiseen käyttöön. Digituen tarve kohdistuu kaikenikäisiin, mutta kaikki eivät välttämättä tunnista tarvitsevansa digitukea. Tärkeä osa digitukea on lisätä tietoisuutta tarjolla olevista sähköisistä palveluista ja rohkaista käyttämään niitä.

– Parhaimmillaan sähköiset palvelut tukevat ja helpottavat alueemme asukkaiden arkea ja sujuvoittavat asiointia. Sähköiset palvelut avaavat mahdollisuuksia hoitaa asioita luotettavalla tavalla ja monipuolistavat palvelun saantia, Poutanen kuvailee.

Digitukea ympäri maakuntaa – tukea sinne, missä ihmiset ovat

Viime vuonna Siun sotessa käynnistyneen Meijän Digi -hankkeen tavoitteena on viedä digitukea maaseutualueille. Digitukea on tarjottu ympäri maakuntaa erilaisten kokeilujen, koulutusten ja kurssien muodossa. Kokeilujen tavoitteena on tunnistaa toimivia käytäntöjä ja selvittää, miten digituen saatavuus voidaan järjestää koko Siun soten alueella.

– Yksi tärkeä tavoite on tuoda eri sähköiset palvelut näkyväksi ja viedä digituki sinne, missä ihmiset ovat. Yhteistyö ja verkostoituminen on avainsana ihmisten tavoittamiseen, Meijän Digi -hankkeen projektisuunnittelija Nina Rautiainen kuvailee.

Meijän Digi -hankkeessa on jalkauduttu kertomaan Siun soten sähköisistä palveluista kohtaamispaikkoihin, järjestöihin ja eri tilaisuuksiin. Yhteistyötä on tehty tiiviisti eri organisaatioiden ja järjestöjen kanssa.

– Digituen kehittäminen vaatii erilaisia kokeiluja ja ihmisten digi-innokkuuden kasvattamista. Viime vuonna erilaisia tapahtumia järjestettiin 51, johon mahtui yleisiä tilaisuuksia, luentoja sekä yksilö- ja ryhmäohjausta ympäri maakuntaa. Kohdattuja ihmisiä oli noin 430, Rautiainen kertoo.

Uusimpana kokeiluna terveysasemien yhteyteen muotoillaan matalan kynnyksen hyvinvointipistettä, josta saa myös digitukea Siun soten sähköiseen asiointiin. Hyvinvointipisteen pohjana hyödynnetään Semppi-terveyspistettä. Tällä hetkellä kartoitetaan ensimmäisiä terveysasemia, joilla hyvinvointipistettä kokeillaan. Hyvinvointipisteiden toiminta aloitetaan syksyllä 2022 kahdella terveysasemalla.

Uusia keinoja digituen tarjoamiseen kehitetään aktiivisesti. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pystyisi käyttämään sähköisiä palveluja. Sähköisten palvelujen käyttö sujuvoittaa niin asiakkaiden kuin ammattilaisten arkea.

– Sähköisiä palveluja hyödyntämällä sujuvoitetaan myös sosiaali ja terveydenhuollon ammattilaisten arkea. Kun asiakkaat tietävät, miten reseptejä voi uusia sähköisesti tai mistä omat terveystiedot löytyvät, kevennetään esimerkiksi puhelinpalvelujen kuormitusta. Jokaisen sote-ammattilaisen tulisi mahdollisuuksien mukaan ohjata aktiivisesti asiakkaita sähköisten palvelujen pariin, Poutanen kommentoi.

Tarvitsetko tukea sähköiseen asiointiin? Ota yhteyttä digitukeen!

Mistä löydän terveystietoni? Miten varaan ajan laboratorioon? Mikä olisi nopein tapa uusia reseptini? Mistä tukea, jos etävastaanotto jännittää?

Siun soten digituki opastaa sähköisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä. Ohjausta järjestetään pääasiassa ryhmätoimintana, luentoina, digitukipäivystyksenä ja etäohjauksena. Lisätietoja, kysymyksiä ja toiveita ohjaukselle voit lähettää osoitteeseen digituki@siunsote.fi tai soittamalla 013 330 8953.

Tulevista digituen tapahtumista löydät tiedon tapahtumakalenteristamme:

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)