Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2024, 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotelle myönnettiin Hyvän mielen työpaikka® -merkki jo toistamiseen
Artikkelin kuva
05.02.2025

Siun sotelle myönnettiin Hyvän mielen työpaikka® -merkki jo toistamiseen

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle – Siun sotelle on myönnetty toistamiseen MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toimesta Hyvän mielen työpaikka® -merkki. Merkin saaminen on osoitus siitä, että työpaikka on sitoutunut vahvistamaan ja kehittämään henkilöstönsä mielenterveyttä. Ensimmäisen kerran Siun sotelle myönnettiin Hyvän mielen työpaikka® -merkki marraskuussa 2023.

Hyvän mielen työpaikka® -merkki myönnetään vuodeksi kerrallaan. Merkin saaminen edellyttää organisaatiolta mielenterveyden suunnitelmallista johtamista, mielenterveyttä tukevia arkikäytäntöjä, työntekijöiden mielenterveyden tukemista erilaisissa elämäntilanteissa sekä konkreettisia kehittämistoimenpiteitä mielen hyvinvoinnin edistämiseksi. 

– Hyvän mielen työpaikka -merkin saaminen toistamiseen on meille suuri kunnia. Merkki osoittaa, että olemme halukkaita edistämään ammattilaistemme mielen hyvinvointia ja tekemään töitä mieliystävällisemmän työpaikan eteen. Tässä työssä emme ole koskaan valmiita, mutta merkki tukee ajatustamme siitä, että olemme matkalla oikeaan suuntaan, henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen kertoo.

 Merkin hakuprosessi vaatii organisaatioita kuvaamaan, miten työpaikan toimintatavat vaikuttavat työntekijöiden mielenterveyteen ja millaisilla muutoksilla henkilöstön mielen hyvinvointia voitaisiin vahvistaa. Hakemuksessa arvioidaan myös nykytilannetta mieliystävällisenä organisaationa, huomioidaan kehittämiskohteet sekä suunnitellaan, miten mielen hyvinvointia kehitetään ja edistetään työpaikalla.

Siun sote saa MIELI ry:ltä kiitosta siitä, että organisaatiossa on jatkettu suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä mielenterveyden edistämisen parissa johtamiseen, arkikäytänteisiin ja eri elämäntilanteiden tukemiseen liittyen.

– Siun sotessa on käytössä useita keinoja työkyvyn ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen niin yksilö- kuin työyhteisötasolla. Tarjoamme henkilöstöllemme muun muassa työnohjausta, työelämän ohjaus- ja valmennuspalveluja, haastaviin tilanteisiin defusing-purkukeskusteluja sekä arvioimme ja kehitämme tukimallejamme aktiivisesti, erityisasiantuntija Outi Kuningas kuvaa.

– Alkuvuosi on ollut henkilöstöllemme haastavaa aikaa, kun organisaatiossa käynnissä olevat yhteistoimintaneuvottelut kuormittavat työarkeamme. Epävarmoissa tilanteissa tuen tarve korostuu. Hyvillä käytänteillä ja toisiamme tukemalla selviämme myös haastavista ajoista, Manninen jatkaa.

Siun sote on keskittynyt viime vuosina työkykyjohtamisen kehittämiseen. Työkykyjohtamisen työvälineinä toimivat varhaisen välittämisen malli sekä sairauspoissaolojen hallintamalli. Näiden avulla voidaan arvioida monipuolisesti henkilöstön työssä suoriutumista, tunnistaa työkykyä vaarantavat tekijät varhain, ennaltaehkäistä sairauspoissaoloja sekä edistää henkilöstön hyvinvointia. Tavoitteena on tunnistaa työntekijän hyvinvointia uhkaavat tekijät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja löytää niihin ratkaisut yhdessä työntekijän kanssa.

– Olemme saaneet käännettyä sairauspoissaolojen kehityssuuntaa. Viime vuonna sairauspoissaolot vähenivät 12 prosentilla sitä edeltäneeseen vuoteen verrattuna. Tähän on vaikuttanut aktiivinen työkykyjohtaminen, varhaisen välittämisen toimintamallin juurruttaminen osaksi työn arkea sekä systemaattinen sairauspoissaolojen hallinta, Kuningas kertoo.

Arjen käytännöissä on kiinnitetty huomiota mielenterveyden edistämisen kannalta tärkeisiin teemoihin, kuten työyhteisötaitoihin, yhteisöllisyyteen, palautumiseen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sisäisellä viestinnällä ja erilaisilla teemapäivillä on pyritty herättämään pohdintaa mielenterveyttä edistävistä käytänteistä työyhteisöissä sekä normalisoimaan mielenterveyden haasteita ja niistä puhumista.

– Henkilöstö on tärkein voimavaramme. Yhteisenä tavoitteenamme on, että henkilöstömme voi hyvin ja työ tukee hyvinvointia. Teemme suunnitelmallisesti töitä tavoitteen toteutumisen eteen erikokoisilla arjen teoilla, Manninen painottaa.

Tulevalla merkkikaudella Siun sotessa jatkuu organisaatioon jo luodun Mielen tuki -mallin jatkokehittäminen sekä työkykyjohtamisen vahvistamistyö. Lisäksi maaliskuussa Siun sotessa otetaan käyttöön uusi henkilöstökysely, joka mahdollistaa reaaliaikaisen raportoinnin näyttäen henkilöstön näkemyksiä työstä, johtamisesta, työyhteisön toiminnasta, osaamisesta ja kehittymisestä sekä työkyvystä ja työhyvinvoinnista.
 

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta ja työkyvyn tuen palveluista

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ja Työkyvyn tuen palvelut -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Kuulumisia Turvaverkkoja Pohjois-Karjalan nuorten tulevaisuuteen -hankkeesta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Turvaverkkoja Pohjois-Karjalan nuorten tulevaisuuteen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)