Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote alkaa toteuttaa fysio- ja toimintaterapiapalveluita aiempaa vahvemmin myös etänä
27.11.2023

Siun sote alkaa toteuttaa fysio- ja toimintaterapiapalveluita aiempaa vahvemmin myös etänä

Arkea helpottavia etäpalveluita lisätään Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten terapiapalveluissa. Kuntoutukseen kuuluvia terapiapalveluja toteutetaan lähipalvelujen rinnalla entistä vahvemmin myös etänä, ja etänä voidaan toteuttaa sujuvasti kaikenikäisten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse lähteä kesken työpäivän varatulle ajalle lähipalveluihin. Hän voi osallistua vastaanotolle omalta työpisteeltään, jolloin aikaa säästyy matkoista ja parkkipaikan etsimisestä.

Terapiapalveluita voidaan toteuttaa vaikuttavasti ja järkevästi myös etänä, sillä kaikkien käyntien ei tarvitse olla konkreettisia käyntejä lähipalveluissa. Arvioimme asiakkaan tarpeen ja tilanteen mukaan, kenelle etänä toteutettava palvelu sopii, terapiapalveluiden palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen kertoo.

Lähivastaanottoja ja kotiin vietäviä palveluita järjestetään edelleen asiakkaille. On hyvä huomioida, että tulevaisuudessa asiakkaalle voidaan tarjota myös etävaihtoehtoa. Kuntoutus voi tapahtua joko osittain tai kokonaan etänä riippuen asiakkaan tilanteesta. Etäpalveluiden lisääminen vapauttaa aikoja lähivastaanotoille niille asiakkaille, jotka niitä tarvitsevat.

Tarkoituksena on hyvinvointialueen strategian mukaisesti parantaa palveluiden saatavuutta tasaisesti eri puolilla maakuntaa. Palveluita järjestetään etänä niin Joensuussa kuin muualla maakunnassa. Asiakkaan etuna on lisäksi se, että kuntoutuminen tapahtuu hänen omassa ympäristössään. Asiakas tekee harjoituksia siinä toimintaympäristössä, jossa hän taitoja myös tarvitsee.

Voimme esimerkiksi auttaa ruuhkaisia alueita muilta alueilta, jolloin asiakkaille on entistä paremmin vapaita aikoja tarjolla. Lähipalvelu on sidottu maantieteelliseen alueeseen, mutta etänä toteuttavassa palvelussa asiakas voi olla vaikkapa Kesälahdella ja ammattilainen Valtimolla, Mönkkönen havainnollistaa.

Terapiapalvelut haluaa hyödyntää digitalisaatiota nykyistä vahvemmin ja tarjota etäpalveluita asiakkaille, joille digilaitteiden käyttö on tuttua. Toiminta- ja fysioterapiaa järjestetään jo nyt etänä sellaisille ikäihmisille, joilla on tarvittavat laitteet olemassa kotihoidon asiakkuuden ansioista. Osa kotihoidosta toteutetaan videoyhteyden avulla, ja samat laitteet soveltuvat myös etäterapian järjestämiseen.

Työikäisille etäpalvelut tuotetaan tällä hetkellä Teams-yhteyden välityksellä, kun asiakkaalla on tietokone, tabletti tai älypuhelin käytettävissään. Lasten toimintaterapia puolestaan toteutuu ohjaajan avustuksella. Lapsi voi olla esimerkiksi omassa päiväkodissaan tai koulussaan, ja toimintaterapeutti toteuttaa terapiakäynnin etänä. Siun sotella työskentelevä ohjaaja saapuu lapsen luokse tarvittavien välineiden kanssa. Ohjaaja toimii lapsen tukena ja ottaa yhteyden toimintaterapeuttiin. E-ohjaajamallia on pilotoitu Siun sotessa ja sitä edelleen kehitetään.

Etäterapian toimintamallien pilotointi ja osaamisen vahvistaminen on toteutettu Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)